Gulasz z batatów

Opublikowano: 27.02.2022 r., 10:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gulasz z batatów
Gulasz z batatów
Gulasz w wersji bez mięsnej z ciecierzycą to świetna alternatywa tradycyjnego gulaszu pełnego mięsa. Pamiętaj, aby podawać dania wegetariańskie minimum 1 raz w tygodniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
258 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Bataty 1 sztuka (300 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (240 g)
  • Ciecierzyca konserwowa 1 szklanka (250 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Pietruszka 1 pęczek (30 g)
  • Ryż biały 2 woreczki (200 g)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Bulion warzywny 1/2 szklanki (125 ml)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na gulasz z batatów krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni.

Cebulę pokrojoną w pióra wrzuć na olej.

Następnie dodaj paprykę pokrojoną w słupki i bataty pokrojone w kostkę.

Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości, dopraw do smaku.

Na końcu dodaj ciecierzycę i pomidory z puszki. Gotu,j wciąż mieszając, przez 15 minut.

Gulasz warzywny podawaj z ugotowanym ryżem.

Jak oceniasz przepis na gulasz z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,9% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z batatów

Wegetariański gulasz z batatów to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny.

To wegetariańskie danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, dodatkowo pyszne w smaku.

W moim przepisie nie występuje mięso, zamiast niego możesz postawić na dodatek ciecierzycy czy tofu. Ciecierzyca w naszym przepisie będzie dobrą alternatywą mięsa, dlatego warto dodawać ją do przepisów wegetariańskich, jako źródło białka.

Dodatkowo postawiłam na bataty.

Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty i użyty do potrawy ryż są produktami bezglutenowymi, dlatego przepis na gulasz z batatów to dobry pomysł na bezglutenowy obiad.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

W przepisie została użyta ciecierzyca, najlepiej, jeśli skorzystasz z wersji w puszce lub w szklanym słoiku. Taki wybór zdecydowanie zaoszczędzi Ci czas.

Dokładnie jak zrobić gulasz z batatów na obiad krok po kroku nieco niżej.

Zapamiętaj ten prosty i łatwy przepis, przygotuj warzywny gulasz i pamiętaj, że danie bez mięsa powinniśmy podawać minimum 1-2 razy w tygodniu.

Alergeny w gulaszu z batatów

Lista alergenów dla gulaszu z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu z batatów

na 100g gotowej potrawy

Warzywny gulasz z dodatkiem ciecierzycy to idealna alternatywa mięsnego gulaszu. Danie dostarczy Ci taką samą ilość białka, doda energii i uczucie sytości na długi okres.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
103.27
258.18
Białko (g)
2.76
6.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
19.58
48.94
Węglowodany przyswajalne (g)
17.72
44.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
4.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.92
4.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.62
1.55
Tłuszcze nienasycone (g)
1.30
3.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.96
2.40
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.84
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
168.13
420.32
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.52
58.80
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.72
1.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.17
52.93
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1977.14
4942.85
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
152.61
381.53
Potas (mg)
178.37
445.92
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.25
58.12
Fosfor (mg)
42.76
106.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.03
42.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.78
Cynk (mg)
0.30
0.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z batatów 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z batatów

Koszt składników
59.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
300 g
1 sztuka
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ciecierzyca konserwowa
250 g
1 szklanka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Pietruszka
30 g
1 pęczek
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
59.30