Gulasz z batatów
- Bataty - 1 sztuka (300 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Ciecierzyca konserwowa - 1 szklanka (250 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Pietruszka - 1 pęczek (30 g)
- Ryż biały - 2 woreczki (200 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na gulasz z batatów krok po kroku
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni.
Cebulę pokrojoną w pióra wrzuć na olej.
Następnie dodaj paprykę pokrojoną w słupki i bataty pokrojone w kostkę.
Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości, dopraw do smaku.
Na końcu dodaj ciecierzycę i pomidory z puszki. Gotu,j wciąż mieszając, przez 15 minut.
Gulasz warzywny podawaj z ugotowanym ryżem.
Więcej informacji na temat gulaszu z batatów
Wegetariański gulasz z batatów to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny.
To wegetariańskie danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, dodatkowo pyszne w smaku.
W moim przepisie nie występuje mięso, zamiast niego możesz postawić na dodatek ciecierzycy czy tofu. Ciecierzyca w naszym przepisie będzie dobrą alternatywą mięsa, dlatego warto dodawać ją do przepisów wegetariańskich, jako źródło białka.
Dodatkowo postawiłam na bataty.
Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
Bataty i użyty do potrawy ryż są produktami bezglutenowymi, dlatego przepis na gulasz z batatów to dobry pomysł na bezglutenowy obiad.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
W przepisie została użyta ciecierzyca, najlepiej, jeśli skorzystasz z wersji w puszce lub w szklanym słoiku. Taki wybór zdecydowanie zaoszczędzi Ci czas.
Dokładnie jak zrobić gulasz z batatów na obiad krok po kroku nieco niżej.
Zapamiętaj ten prosty i łatwy przepis, przygotuj warzywny gulasz i pamiętaj, że danie bez mięsa powinniśmy podawać minimum 1-2 razy w tygodniu.
Alergeny w gulaszu z batatów
Lista alergenów dla gulaszu z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gulaszu z batatów
Warzywny gulasz z dodatkiem ciecierzycy to idealna alternatywa mięsnego gulaszu. Danie dostarczy Ci taką samą ilość białka, doda energii i uczucie sytości na długi okres.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.