Gulasz z batatów
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Bataty, czerwona papryka i ciecierzyca to prawdziwa bomba smaków w gulaszu, który jest nie tylko pożywny, ale i pełen aromatu. Dodaj do tego pomidory w puszce i trochę bulionu warzywnego, a otrzymasz danie, które rozgrzeje Cię w chłodne dni. Całość podawana z ryżem, co sprawia, że jest to idealny posiłek na obiad.
Składniki dla 6 porcji:
- Bataty - 300 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Ciecierzyca konserwowa - 250 g (1 szklanka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Pietruszka - 30 g (1 pęczek)
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Bulion warzywny - 125 ml (1/2 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni.
- Cebulę pokrojoną w pióra wrzuć na olej.
- Następnie dodaj paprykę pokrojoną w słupki i bataty pokrojone w kostkę.
- Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości, dopraw do smaku.
- Na końcu dodaj ciecierzycę i pomidory z puszki. Gotu,j wciąż mieszając, przez 15 minut.
- Gulasz warzywny podawaj z ugotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
Warzywny gulasz z dodatkiem ciecierzycy to idealna alternatywa mięsnego gulaszu. Danie dostarczy Ci taką samą ilość białka, doda energii i uczucie sytości na długi okres.
~ Oliwia Gawron, dietetyk