Przepis na gulasz wołowy z warzywami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie.

Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę. Podsmaż kilka minut.

Wlej bulion i duś pod przykryciem ok. 15 minut.

Dodaj startą na tarce marchew, pietruszkę i seler, pokrojoną w kostkę paprykę, groszek zielony i duś ok. 45 minut.

Całość zalej pomidorami, dopraw i wymieszaj.

Gulasz podawaj z kaszą lub ziemniakami i ogórkami kiszonymi.

gulasz wołowy z warzywami
Gulasz wołowy z warzywami
Koszt przygotowania dania
87.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
287 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Gulasz wołowy z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu wołowym z warzywami

Gulasz wołowy z warzywami to świetny pomysł na smaczny, sycący i pożywny obiad dla całej rodziny. Mimo, że mięso z wołowiny jest dość wymagające i przygotowuje się je stosunkowo długo, zdecydowanie warto wiedzieć jak przyrządzić to danie. Potrawka z wołowiny z warzywami to propozycja przede wszystkim dla tych, którzy lubią sycące, mięsne posiłki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz wołowy z jarzynami ten przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Jak zrobić najlepszy gulasz wołowy z warzywami? Wbrew pozorom jest to całkiem proste. Zacznij od przygotowania wszystkich składników, czyli polędwicy wołowej, ulubionych warzyw oraz ziemniaków, kaszy, czy makaronu, w zależności od tego z czym planujesz podać gulasz. W kwestii warzyw masz pełną dowolność - możesz wykorzystać wszystkie te, które lubisz najbardziej lub te, które aktualnie masz w lodówce. Świetnie sprawdzi się cukinia, bakłażan, papryki w różnych kolorach, fasolka szparagowa, zielony groszek, kiszone ogórki. Świetnym dodatkiem do gulaszu są również świeże pieczarki, oraz oczywiście spora ilość cebuli oraz czosnku. Do gulaszu najlepiej nadaje się polędwica wołowa, ale z powodzeniem możesz wykorzystać także łopatkę lub goleń. Przepis na gulasz wołowy z warzywami nie jest trudny, ale za to dość jest czasochłonny. Do gulaszu możesz dodać przecier pomidorowy, passattę lub krojone pomidory w zalewie z puszki. Bardzo często do gulaszu wołowego dodawane jest także wytrawne, ciemne, czerwone wino, które nadaje wyjątkowego aromatu i charakteru całemu daniu. Jednak jeśli przygotowujesz posiłek dla całej rodziny, również dla dzieci, bez obaw możesz pominąć ten krok - bez wina gulasz wołowy również będzie przepyszny. W zależności od tego jakie smaki preferujesz na co dzień do gulaszu możesz dodać łagodne przyprawy takie jak majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, czy słodka papryka. Jeśli wolisz bardziej wyraziste, ostrzejsze, pikantne smaki warto dodać papryczkę chilli, mieloną ostrą paprykę i więcej czosnku.

Wartości odżywcze gulaszu wołowego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
71.92 kcal
287.67 kcal
Białko
5.81 g
23.25 g

Węglowodany w gulaszu wołowym z warzywami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
4.48 g
17.91 g
Węglowodany przyswajalne
3.19 g
12.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.29 g
5.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
3.51 g
14.03 g
Tłuszcze nasycone
1.35 g
5.40 g
Tłuszcze nienasycone
2.16 g
8.62 g
Tłuszcze jednonasycone
1.81 g
7.23 g
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
1.39 g
Cholesterol
18.66 mg
74.64 mg

Witaminy w przepisie na gulasz wołowy z warzywami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
87.37 µg (mcg)
349.47 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
0.91 mg
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
1.22 µg (mcg)
Witamina C
33.63 mg
134.53 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.68 mg
2.72 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.47 mg
Niacyna
2.71 mg
10.84 mg
Foliany
22.07 µg (mcg)
88.29 µg (mcg)
Beta karoten
901.75 µg (mcg)
3606.99 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gulasz wołowy z warzywami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
129.25 mg
517.00 mg
Potas
202.51 mg
810.03 mg
Wapń
14.49 mg
57.97 mg
Fosfor
79.22 mg
316.90 mg
Magnez
14.19 mg
56.75 mg
Żelazo
0.57 mg
2.27 mg
Cynk
0.80 mg
3.19 mg
Miedź
0.05 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wołowego z warzywami 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu wołowym z warzywami

Lista alergenów dla gulaszu wołowego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania gulaszu wołowego z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Bulion wołowy
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Papryka czerwona
500 g
2 sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Groszek zielony mrożony
200 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Seler korzeniowy
150 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Koszt składników
126.00
Jak oceniasz przepis na gulasz wołowy z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób