Przepis na gulasz wołowy z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża

Mięso dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie obtocz w mące.

Obsmaż krótko mięso na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Po chwili dorzuć pokrojone w pióra warzywa.

Duś całość pod przykryciem i delikatnie podlej wodą lub bulionem.

Gulasz podawaj z dodatkiem kaszy i sosu.

gulasz wołowy z pieczarkami
Gulasz wołowy z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
44.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
269 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Gulasz wołowy z pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu wołowego z pieczarkami

Gulasz wołowy z pieczarkami to idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Wołowina nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze. Dodatkowo wołowina należy do mięs czerwonych, które nie powinny być spożywane częściej niż 1-2 razy w miesiącu.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wołowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz wołowy z pieczarkami. Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dlatego, w krótkim czasie przygotujesz wyśmienite danie, na pyszny obiad. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Jednak z wołowiny możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wołowinę duszoną w sosie.

Zatem, jak zrobić gulasz wołowy z pieczarkami?

Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, podsmażysz z warzywami charakterystycznymi dla gulaszu, czyli czerwoną papryką, cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.

Skoro już znasz mój przepis na gulasz wołowy z pieczarkami, postaw na prostotę i przygotuj go we własnym domu. Pomysł na gulasz wołowy to sprawdzony i prosty przepis, dlatego śmiało możesz go wypróbować, zawsze wychodzi bardzo dobry w smaku.

Wartości odżywcze gulaszu wołowego z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
107.67 kcal
269.16 kcal
Białko
7.02 g
17.55 g

Węglowodany w gulaszu wołowego z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
11.38 g
28.46 g
Węglowodany przyswajalne
10.33 g
25.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
2.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
3.90 g
9.74 g
Tłuszcze nasycone
1.32 g
3.30 g
Tłuszcze nienasycone
2.58 g
6.44 g
Tłuszcze jednonasycone
1.88 g
4.70 g
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
1.75 g
Cholesterol
19.58 mg
48.95 mg

Witaminy w przepisie na gulasz wołowy z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
17.57 µg (mcg)
43.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
22.48 mg
56.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.23 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.20 mg
10.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.65 µg (mcg)
89.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
184.09 µg (mcg)
460.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz wołowy z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
22.14 mg
55.36 mg
Potas
254.36 mg
635.89 mg
Wapń
10.04 mg
25.09 mg
Fosfor
98.47 mg
246.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.97 mg
34.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.24 mg
3.09 mg
Cynk
0.94 mg
2.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wołowego z pieczarkami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu wołowego z pieczarkami

Lista alergenów dla gulaszu wołowego z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania gulaszu wołowego z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Polędwica wołowa
300 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
36.00
Za 300 g
Papryka zielona
120 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Papryka czerwona
120 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Koszt składników
86.80
Jak oceniasz przepis na gulasz wołowy z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób