Gulasz wołowy z pieczarkami

Opublikowano: 23.02.2022 r., 22:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny gulasz z pieczarkami
Gulasz wołowy z pieczarkami
Soczyste kawałki mięsa w towarzystwie warzyw to doskonały pomysł na obiad, który przygotujesz w krótkim czasie dla siebie i całej swojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
269 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki (400 g)
  • Polędwica wołowa (300 g)
  • Papryka zielona - 1 sztuka (120 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (120 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na gulasz wołowy z pieczarkami krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie obtocz w mące.

Obsmaż krótko mięso na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Po chwili dorzuć pokrojone w pióra warzywa.

Duś całość pod przykryciem i delikatnie podlej wodą lub bulionem.

Gulasz podawaj z dodatkiem kaszy i sosu.

Jak oceniasz przepis na gulasz wołowy z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat gulaszu wołowego z pieczarkami

Gulasz wołowy z pieczarkami to idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Wołowina nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze. Dodatkowo wołowina należy do mięs czerwonych, które nie powinny być spożywane częściej niż 1-2 razy w miesiącu.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wołowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz wołowy z pieczarkami. Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dlatego, w krótkim czasie przygotujesz wyśmienite danie, na pyszny obiad. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Jednak z wołowiny możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wołowinę duszoną w sosie.

Zatem, jak zrobić gulasz wołowy z pieczarkami?

Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, podsmażysz z warzywami charakterystycznymi dla gulaszu, czyli czerwoną papryką, cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.

Skoro już znasz mój przepis na gulasz wołowy z pieczarkami, postaw na prostotę i przygotuj go we własnym domu. Pomysł na gulasz wołowy to sprawdzony i prosty przepis, dlatego śmiało możesz go wypróbować, zawsze wychodzi bardzo dobry w smaku.

Alergeny w gulaszu wołowego z pieczarkami

Lista alergenów dla gulaszu wołowego z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze gulaszu wołowego z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Gulasz możesz podlać odrobiną wody lub domowym bulionem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
107.67
269.16
Białko (g)
7.02
17.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
11.38
28.46
Węglowodany przyswajalne (g)
10.33
25.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
2.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.90
9.74
Tłuszcze nasycone (g)
1.32
3.30
Tłuszcze nienasycone (g)
2.58
6.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.88
4.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
1.75
Cholesterol (mg)
19.58
48.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
17.57
43.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.48
56.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.23
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.20
10.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.65
89.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
184.09
460.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
22.14
55.36
Potas (mg)
254.36
635.89
Wapń (mg)
10.04
25.09
Fosfor (mg)
98.47
246.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.97
34.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.24
3.09
Cynk (mg)
0.94
2.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wołowego z pieczarkami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wołowego z pieczarkami

Koszt składników
86.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Polędwica wołowa
300 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
36.00
Za 300 g
Papryka zielona
120 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Papryka czerwona
120 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Koszt składników
86.80