Gulasz wołowy z papryką
- Łopatka wołowa (1200 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Papryka czerwona - 2 średnie sztuki (400 g)
- Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Wino czerwone wytrawne (200 g)
- Seler naciowy (100 g)
Przepis na gulasz wołowy z papryką krok po kroku
Mięso wołowe pokrój w dużą kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Seler naciowy pokrój w półksiężyce.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj paprykę ostrą i podsmaż na oleju.
Cebulę odsuń na bok, dodaj olej i partiami obsmaż mięso, aż będzie złote.
Wlej 500 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Duś pod przykryciem przez 60 minut.
Dodaj warzywa, pomidory z puszki i wlej wino.
Dodaj cynamon, kumin i dopraw solą oraz pieprzem.
Gotuj jeszcze 25-30 minut.
Gulasz podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Możesz go także udekorować kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Carbonada
-
Strogonow wołowy
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Wołowina z warzywami
-
Ragout wołowe
-
Gulasz wołowy
Więcej informacji na temat gulaszu wołowego z papryką
Gulasz wołowy z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz to danie z duszonego mięsa, do którego dodaje się warzywa oraz przyprawy korzenne o dość intensywnym smaku. Przepis na gulasz wołowy z papryką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia gulaszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, cebula, papryka czerwona, seler naciowy, wino czerwone, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra, cynamon, kumin, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić gulasz wołowy z papryką? Mięso wołowe pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Seler naciowy pokrój w półksiężyce. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj paprykę ostrą i podsmaż na oleju. Cebulę odsuń na bok, dodaj olej i partiami obsmaż mięso, aż będzie złote. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 60 minut. Dodaj warzywa, pomidory z puszki i wlej wino. Dodaj cynamon, kumin i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze 25-30 minut. Gulasz podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa. Możesz go także udekorować kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Mięso wołowe to czerwone mięso zawierające bardzo dużą ilość żelaza. Mięso wołowe z zależności od kawałka ma różną zawartość tłuszczu. Do przygotowania gulaszu najlepiej nadaje się mięso z lekkimi przerostami tłuszczu, które pozwalają na zachowanie aromatu oraz soczystości mięsa. Mięso jest także dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną rolę substancji niezbędnej do budowania komórek. Jest ono także potrzebne do syntezy hormonów oraz enzymów niezbędnych do przemian chemicznych.
Podsumowując pyszny gulasz z papryką sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny. Wołowina to mięso idealne na gulasz, gdyż mięso mięknie pod wpływem długiej obróbki termicznej. Smaczny gulasz jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gulasz świetnie sprawdzi się podany z chlebem lub domowymi kopytkami.
Alergeny w gulaszu wołowy z papryką
Lista alergenów dla gulaszu wołowego z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
Wartości odżywcze gulaszu wołowego z papryką
Gulasz wołowy z papryką to potrawa zawierająca bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Gulasz zawiera także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego oraz wiele składników mineralnych i witamin. Gulasz zawiera sporą ilość kalorii.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.