Gulasz wołowy z papryką

Opublikowano: 24.03.2022 r., 9:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny gulasz wołowy z papryką
Gulasz wołowy z papryką
Gulasz wołowy z papryką to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz jest daniem ciężkim, które najlepiej sprawdza się w chłodne zimowe dni na rozgrzanie. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 120 min
360 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wołowa (1200 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona - 2 średnie sztuki (400 g)
  • Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (200 g)
  • Seler naciowy (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kumin, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz wołowy z papryką krok po kroku

Mięso wołowe pokrój w dużą kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Seler naciowy pokrój w półksiężyce.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj paprykę ostrą i podsmaż na oleju.

Cebulę odsuń na bok, dodaj olej i partiami obsmaż mięso, aż będzie złote.

Wlej 500 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Duś pod przykryciem przez 60 minut.

Dodaj warzywa, pomidory z puszki i wlej wino.

Dodaj cynamon, kumin i dopraw solą oraz pieprzem.

Gotuj jeszcze 25-30 minut.

Gulasz podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Możesz go także udekorować kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na gulasz wołowy z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat gulaszu wołowego z papryką

Gulasz wołowy z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz to danie z duszonego mięsa, do którego dodaje się warzywa oraz przyprawy korzenne o dość intensywnym smaku. Przepis na gulasz wołowy z papryką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia gulaszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, cebula, papryka czerwona, seler naciowy, wino czerwone, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra, cynamon, kumin, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić gulasz wołowy z papryką? Mięso wołowe pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Seler naciowy pokrój w półksiężyce. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj paprykę ostrą i podsmaż na oleju. Cebulę odsuń na bok, dodaj olej i partiami obsmaż mięso, aż będzie złote. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 60 minut. Dodaj warzywa, pomidory z puszki i wlej wino. Dodaj cynamon, kumin i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze 25-30 minut. Gulasz podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa. Możesz go także udekorować kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.

Mięso wołowe to czerwone mięso zawierające bardzo dużą ilość żelaza. Mięso wołowe z zależności od kawałka ma różną zawartość tłuszczu. Do przygotowania gulaszu najlepiej nadaje się mięso z lekkimi przerostami tłuszczu, które pozwalają na zachowanie aromatu oraz soczystości mięsa. Mięso jest także dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną rolę substancji niezbędnej do budowania komórek. Jest ono także potrzebne do syntezy hormonów oraz enzymów niezbędnych do przemian chemicznych.

Podsumowując pyszny gulasz z papryką sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny. Wołowina to mięso idealne na gulasz, gdyż mięso mięknie pod wpływem długiej obróbki termicznej. Smaczny gulasz jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gulasz świetnie sprawdzi się podany z chlebem lub domowymi kopytkami.

Alergeny w gulaszu wołowy z papryką

Lista alergenów dla gulaszu wołowego z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze gulaszu wołowego z papryką

na 100g gotowej potrawy

Gulasz wołowy z papryką to potrawa zawierająca bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Gulasz zawiera także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego oraz wiele składników mineralnych i witamin. Gulasz zawiera sporą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
102.89
360.10
Białko (g)
7.75
27.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.00
17.49
Węglowodany przyswajalne (g)
3.84
13.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
4.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.17
18.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.50
5.26
Tłuszcze nienasycone (g)
3.67
12.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.73
9.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
3.29
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.26
Cholesterol (mg)
19.20
67.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
92.66
324.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.36
4.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.14
63.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
1.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.08
7.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.46
54.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
933.06
3265.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
72.37
253.30
Potas (mg)
264.11
924.40
Wapń (mg)
17.34
60.70
Fosfor (mg)
86.37
302.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.83
58.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
3.87
Cynk (mg)
1.50
5.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wołowego z papryką 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wołowego z papryką

Koszt składników
161.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
1200 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
84.00
Za 1200 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Papryka czerwona
400 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Wino czerwone wytrawne
200 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 g
Seler naciowy
100 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
161.10