Przepis na gulasz wołowy węgierski krok po kroku
- Papryka czerwona 400 g 2 średnie sztuki
- Papryka żółta 400 g 2 średnie sztuki
- Cebula 800 g 8 dużych sztuk
- Smalec 150 g
- Udziec wołowy 1300 g
- Wino czerwone wytrawne 300 g
Mięso pokrój w dużą kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej smalec i zeszklij cebulę.
Dodaj paprykę ostrą i słodką i podsmaż.
Na patelni rozpuść smalec i partiami obsmażaj kawałki mięsa na złoty kolor.
Dodaj mięso do garnka, wlej wodę i wlej wino, duś pod przykryciem przez 90 minut.
Dodaj paprykę i przyprawy i duś całość jeszcze 20 minut.
Gulasz podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa lub puree ziemniaczanego.
Często zadawane pytania
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Strogonow wołowy
-
Carbonada
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Gulasz wołowy na winie
-
Gulasz wołowy w sosie własnym
-
Gulasz wołowy

(liczba kalorii)
Gulasz wołowy węgierski - cechy przepisu
Więcej o gulaszu wołowym węgierskim
Gulasz wołowy węgierski to bardzo dobry pomysł na tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Tajemnica gulaszu polega na podsmażeniu papryki ostrej na smalcu, aby nabrała ona głębszego aromatu. Tradycyjny przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione warzywa. Przepis na gulasz wołowy węgierski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia gulaszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso wołowe, papryka czerwona, papryka żółta, cebula, smalec, papryka ostra, papryka słodka, kumin, majeranek, cynamon, sól, pieprz, czerwone wino wytrawne.
Jak zrobić gulasz wołowy węgierski? Mięso pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej smalec i zeszklij cebulę. Dodaj paprykę ostrą i słodką i podsmaż. Na patelni rozpuść smalec i partiami obsmażaj kawałki mięsa na złoty kolor. Dodaj mięso do garnka, wlej wodę i wlej wino, duś pod przykryciem przez 90 minut. Dodaj paprykę i przyprawy i duś całość jeszcze 20 minut. Gulasz podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa lub puree ziemniaczanego.
Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując pyszny gulasz świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smaczny gulasz można przygotować także z dodatkiem ziemniaków, które dodajemy do sosu w całości. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gulasz węgierski nie zawiera dodatku pomidorów, cały smak sosu pochodzi z suszonej papryki.
Wartości odżywcze gulaszu wołowego węgierskiego
Energia i białka
(335g)
Węglowodany w gulaszu wołowym węgierskim
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy w przepisie na gulasz wołowy węgierski
(335g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz wołowy węgierski
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu wołowym węgierskim
Lista alergenów dla gulaszu wołowego węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne