Gulasz wołowy węgierski

Opublikowano: 24.03.2022 r., 9:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz wołowy węgierski podany w niebieskiej miseczce.
Gulasz wołowy węgierski
Gulasz wołowy węgierski to wspaniała propozycja na pyszny i rozgrzewający posiłek. Gulasz węgierski jest bardzo aromatyczny i zawiera dużą ilość mięsa oraz warzyw. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 150 min
431 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Papryka czerwona 2 średnie sztuki (400 g)
  • Papryka żółta 2 średnie sztuki (400 g)
  • Cebula 8 dużych sztuk (800 g)
  • Smalec (150 g)
  • Udziec wołowy (1300 g)
  • Wino czerwone wytrawne (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kumin, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na gulasz wołowy węgierski krok po kroku

Mięso pokrój w dużą kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej smalec i zeszklij cebulę.

Dodaj paprykę ostrą i słodką i podsmaż.

Na patelni rozpuść smalec i partiami obsmażaj kawałki mięsa na złoty kolor.

Dodaj mięso do garnka, wlej wodę i wlej wino, duś pod przykryciem przez 90 minut.

Dodaj paprykę i przyprawy i duś całość jeszcze 20 minut.

Gulasz podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa lub puree ziemniaczanego.

Jak oceniasz przepis na gulasz wołowy węgierski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat gulaszu wołowego węgierskiego

Gulasz wołowy węgierski to bardzo dobry pomysł na tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Tajemnica gulaszu polega na podsmażeniu papryki ostrej na smalcu, aby nabrała ona głębszego aromatu. Tradycyjny przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione warzywa. Przepis na gulasz wołowy węgierski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia gulaszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso wołowe, papryka czerwona, papryka żółta, cebula, smalec, papryka ostra, papryka słodka, kumin, majeranek, cynamon, sól, pieprz, czerwone wino wytrawne.

Jak zrobić gulasz wołowy węgierski? Mięso pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej smalec i zeszklij cebulę. Dodaj paprykę ostrą i słodką i podsmaż. Na patelni rozpuść smalec i partiami obsmażaj kawałki mięsa na złoty kolor. Dodaj mięso do garnka, wlej wodę i wlej wino, duś pod przykryciem przez 90 minut. Dodaj paprykę i przyprawy i duś całość jeszcze 20 minut. Gulasz podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa lub puree ziemniaczanego.

Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując pyszny gulasz świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smaczny gulasz można przygotować także z dodatkiem ziemniaków, które dodajemy do sosu w całości. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gulasz węgierski nie zawiera dodatku pomidorów, cały smak sosu pochodzi z suszonej papryki.

Alergeny w gulaszu wołowym węgierskim

Lista alergenów dla gulaszu wołowego węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze gulaszu wołowego węgierskiego

na 100g gotowej potrawy

Gulasz wołowy węgierski to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Gulasz zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Gulasz jest potrawą kaloryczną i nie powinny go spożywać w dużej ilości osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
128.87
431.70
Białko (g)
7.93
26.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
4.75
15.92
Węglowodany przyswajalne (g)
3.99
13.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
2.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
7.59
25.44
Tłuszcze nasycone (g)
3.67
12.29
Tłuszcze nienasycone (g)
3.93
13.15
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.20
10.73
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
2.42
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.52
115.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
19.94
66.80
Witamina B6 (mg)
0.27
0.92
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
1.65
Witamina C (mg)
38.93
130.40
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.38
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.97
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.18
Ryboflawina (mg)
0.14
0.47
Niacyna (mg)
3.55
11.88
Foliany (µg (mcg))
18.18
60.90
Beta karoten (µg (mcg))
208.48
698.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
31.97
107.10
Potas (mg)
221.28
741.30
Wapń (mg)
12.63
42.30
Fosfor (mg)
94.81
317.60
Magnez (mg)
15.37
51.50
Żelazo (mg)
0.48
1.61
Cynk (mg)
1.09
3.66
Miedź (mg)
0.07
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wołowego węgierskiego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wołowego węgierskiego

Koszt składników
110.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
400 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Papryka żółta
400 g
2 średnie sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.00
Za 400 g
Cebula
800 g
8 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 800 g
Smalec
150 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 150 g
Udziec wołowy
1300 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
59.80
Za 1300 g
Wino czerwone wytrawne
300 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 300 g
Koszt składników
110.50