Gulasz wołowy w sosie własnym

Opublikowano: 24.02.2022 r., 10:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gulasz wołowy w sosie własnym
Gulasz wołowy w sosie własnym
Gulasz wołowy w delikatny sosie własnym idealnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa dla całej Twojej rodziny. Gulasz podawaj z kaszą lub ziemniaczanym puree.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
339 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Udziec wołowy (500 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na gulasz wołowy w sosie własnym krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie obtocz w mące.

Olej rzepakowy mocno rozgrzej na patelni.

Smaż mięso na patelni, dodaj odrobinę wody i duś do miękkości.

Dodaj świeże zioła najlepiej tymianek i rozmaryn.

Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.

Jak oceniasz przepis na gulasz wołowy w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat gulaszu wołowemu w sosie własnym

Gulasz wołowy w sosie własnym to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Wołowina nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze. Dodatkowo wołowina należy do mięs czerwonych, które nie powinny być spożywane częściej niż 1-2 razy w miesiącu.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wołowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz wołowy w sosie własnym.

Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu warzywa takie jak: czerwona papryka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Jednak z wołowiny możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wołowinę duszoną w sosie.

Zatem, jak zrobić gulasz wołowy w sosie własnym? Nic trudnego.

Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, najlepiej w kostkę. Następnie obtocz je w mące i podsmaż z warzywami.

Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.

Skoro już znasz mój przepis, postaw na prostotę i przygotuj go we własnym domu.

Mój pomysł na gulasz to sprawdzony sposób na smaczny posiłek dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w gulaszu wołowy w sosie własnym

Lista alergenów dla gulaszu wołowemu w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze gulaszu wołowemu w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Mięso przed obróbką dopraw tylko solą i pieprzem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
226.53
339.79
Białko (g)
17.31
25.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
13.89
20.84
Węglowodany przyswajalne (g)
13.89
20.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
10.86
16.29
Tłuszcze nasycone (g)
3.89
5.83
Tłuszcze nienasycone (g)
6.97
10.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
58.59
87.88
Potas (mg)
275.38
413.07
Wapń (mg)
12.02
18.03
Żelazo (mg)
1.65
2.48
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wołowemu w sosie własnym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wołowemu w sosie własnym

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
500 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
23.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Koszt składników
33.00