Przepis na gulasz wołowy thermomix krok po kroku
- Łopatka wołowa 300 g
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki stołowe
- Cebula czerwona 200 g 2 duże sztuki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Marchewka 150 g 1 duża sztuka
- Pietruszka 150 g 1 duża sztuka
- Papryka czerwona 250 g 1 duża sztuka
- Przecier pomidorowy z solą 500 g 2 szklanki
- Kostka mięsna - bulion wołowy 30 g 1 sztuka
Mięso z łopatki wołowej pokrój w kostkę.
Do naczynia miksującego wlej olej, dodaj mięso i zarumień, ustawiając program Wysokie Temp. Następnie mięso przełóż do miseczki.
Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i paprykę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wyżej wymienione produkty włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obrotu 5.
Składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego.
Następnie do naczynia miksującego dodaj mięso, przecier pomidorowy, kostkę wołową oraz przyprawy.
Na pokrywkę naczynia miksującego postaw koszyczek, a następnie odparuj nadmiar wody z dania ustawiając program 25min./Varoma/obroty 1.
Gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Zupa gulaszowa
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Strogonow wołowy
-
Carbonada
-
Eintopf
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Gulasz wołowy na winie
-
Gulasz wołowy

(liczba kalorii)
Gulasz wołowy Thermomix - cechy przepisu
Więcej o gulaszu wołowym Thermomix
Gulasz wołowy Thermomix to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybki gulasz doskonale smakuje z ugotowaną kaszą lub ziemniakami. Jako dodatek warzywny do obiadu możemy podać ogórki kiszone lub surówkę z sezonowych warzyw. Przepis na gulasz wołowy z Thermomixu jest łatwy, dlatego nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować dobry gulasz potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, olej rzepakowy, cebula czerwona, czosnek, marchew, pietruszka, papryka czerwona, przecier pomidorowy, kostka wołowa oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie oraz liść laurowy).
Jak zrobić gulasz wołowy w Thermomixie? Mięso z łopatki wołowej pokrój w kostkę. Do naczynia miksującego wlej olej, dodaj mięso i zarumień, ustawiając program Wysokie Temp. Następnie mięso przełóż do miseczki. Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i paprykę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wyżej wymienione produkty włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obrotu 5. Składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego. Następnie do naczynia miksującego dodaj mięso, przecier pomidorowy, kostkę wołową oraz przyprawy. Na pokrywkę naczynia miksującego postaw koszyczek, a następnie odparuj nadmiar wody z dania ustawiając program 25min./Varoma/obroty 1. Gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Papryka czerwona jest warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Papryki oprócz koloru różnią się także poziomem zawartości kapsaicyny, które nadaje im ostry smak. Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników, jest substratem do produkcji kolagenu w naszym ciele. Witamina C wspomaga także naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Podsumowując pyszny gulasz wołowy z Thermomixa stanowi doskonałą propozycję na smaczny obiad dla całej rodziny. Gulasz doskonale komponuje się z ugotowanymi ziemniakami, kaszą kiszonkami i surówkami ze świeżych, sezonowych warzyw.
Wartości odżywcze gulaszu wołowego Thermomix
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w gulaszu wołowym thermomix
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na gulasz wołowy thermomix
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz wołowy thermomix
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu wołowym Thermomix
Lista alergenów dla gulaszu wołowego Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka mięsna - bulion wołowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka mięsna - bulion wołowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka mięsna - bulion wołowy