Przepis na gulasz wołowy thermomix krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
miseczki, thermomix, kopystka (thermomix), przystawka varoma (thermomix)

Mięso z łopatki wołowej pokrój w kostkę.

Do naczynia miksującego wlej olej, dodaj mięso i zarumień, ustawiając program Wysokie Temp. Następnie mięso przełóż do miseczki.

Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i paprykę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Wyżej wymienione produkty włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obrotu 5.

Składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego.

Następnie do naczynia miksującego dodaj mięso, przecier pomidorowy, kostkę wołową oraz przyprawy.

Na pokrywkę naczynia miksującego postaw koszyczek, a następnie odparuj nadmiar wody z dania ustawiając program 25min./Varoma/obroty 1.

Gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Gulasz wołowy Thermomix podany w białej miseczce.
Gulasz wołowy Thermomix
Koszt przygotowania dania
13.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
146 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
32

Gulasz wołowy Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu wołowym Thermomix

Gulasz wołowy Thermomix to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybki gulasz doskonale smakuje z ugotowaną kaszą lub ziemniakami. Jako dodatek warzywny do obiadu możemy podać ogórki kiszone lub surówkę z sezonowych warzyw. Przepis na gulasz wołowy z Thermomixu jest łatwy, dlatego nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować dobry gulasz potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, olej rzepakowy, cebula czerwona, czosnek, marchew, pietruszka, papryka czerwona, przecier pomidorowy, kostka wołowa oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie oraz liść laurowy).

Jak zrobić gulasz wołowy w Thermomixie? Mięso z łopatki wołowej pokrój w kostkę. Do naczynia miksującego wlej olej, dodaj mięso i zarumień, ustawiając program Wysokie Temp. Następnie mięso przełóż do miseczki. Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i paprykę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wyżej wymienione produkty włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obrotu 5. Składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego. Następnie do naczynia miksującego dodaj mięso, przecier pomidorowy, kostkę wołową oraz przyprawy. Na pokrywkę naczynia miksującego postaw koszyczek, a następnie odparuj nadmiar wody z dania ustawiając program 25min./Varoma/obroty 1. Gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Papryka czerwona jest warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Papryki oprócz koloru różnią się także poziomem zawartości kapsaicyny, które nadaje im ostry smak. Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników, jest substratem do produkcji kolagenu w naszym ciele. Witamina C wspomaga także naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszny gulasz wołowy z Thermomixa stanowi doskonałą propozycję na smaczny obiad dla całej rodziny. Gulasz doskonale komponuje się z ugotowanymi ziemniakami, kaszą kiszonkami i surówkami ze świeżych, sezonowych warzyw.

Wartości odżywcze gulaszu wołowego Thermomix

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
45.83 kcal
146.66 kcal
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Białko
1.10 g
3.52 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej

Węglowodany w gulaszu wołowym thermomix

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
7.45 g
23.85 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.52 g
17.66 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.82 g
5.83 g
Brak danych dla: łopatka wołowa, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
1.74 g
5.58 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.39 g
1.23 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.36 g
4.34 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.84 g
2.69 g
Brak danych dla: łopatka wołowa, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.40 g
1.29 g
Brak danych dla: łopatka wołowa, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: łopatka wołowa, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: łopatka wołowa, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz wołowy thermomix

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
289.95 mg
927.84 mg
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Wapń
15.97 mg
51.10 mg
Brak danych dla: łopatka wołowa, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
2.28 mg
Brak danych dla: łopatka wołowa, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wołowego Thermomix 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu wołowym Thermomix

Lista alergenów dla gulaszu wołowego Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka mięsna - bulion wołowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka mięsna - bulion wołowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka mięsna - bulion wołowy

W przepisie na gulasz wołowy Thermomix nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • łopatka wołowa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania gulaszu wołowego Thermomix

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula czerwona
200 g
2 duże sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Przecier pomidorowy z solą
500 g
2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Kostka mięsna - bulion wołowy
30 g
1 sztuka
2.50
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 30 g
Jak oceniasz przepis na gulasz wołowy thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób