Gulasz wołowy Thermomix

Opublikowano: 25.03.2022 r., 19:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz wołowy w miseczce
Gulasz wołowy Thermomix
Gulasz wołowy Thermomix to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z dodatkiem kaszy. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na danie obiadowe.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
233 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka wołowa (300 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Cebula czerwona - 2 duże sztuki (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Pietruszka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Przecier pomidorowy z solą - 2 szklanki (500 g)
  • Kostka mięsna - bulion wołowy - 1 sztuka (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
miseczki, thermomix, kopystka (thermomix), przystawka varoma (thermomix)

Przepis na gulasz wołowy thermomix krok po kroku

Mięso z łopatki wołowej pokrój w kostkę.

Do naczynia miksującego wlej olej, dodaj mięso i zarumień, ustawiając program Wysokie Temp. Następnie mięso przełóż do miseczki.

Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i paprykę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Wyżej wymienione produkty włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obrotu 5.

Składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego.

Następnie do naczynia miksującego dodaj mięso, przecier pomidorowy, kostkę wołową oraz przyprawy.

Na pokrywkę naczynia miksującego postaw koszyczek, a następnie odparuj nadmiar wody z dania ustawiając program 25min./Varoma/obroty 1.

Gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gulasz wołowy thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat gulaszu wołowego thermomix

Gulasz wołowy Thermomix to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybki gulasz doskonale smakuje z ugotowaną kaszą lub ziemniakami. Jako dodatek warzywny do obiadu możemy podać ogórki kiszone lub surówkę z sezonowych warzyw. Przepis na gulasz wołowy z Thermomixu jest łatwy, dlatego nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować dobry gulasz potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, olej rzepakowy, cebula czerwona, czosnek, marchew, pietruszka, papryka czerwona, przecier pomidorowy, kostka wołowa oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie oraz liść laurowy).

Jak zrobić gulasz wołowy w Thermomixie? Mięso z łopatki wołowej pokrój w kostkę. Do naczynia miksującego wlej olej, dodaj mięso i zarumień, ustawiając program Wysokie Temp. Następnie mięso przełóż do miseczki. Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i paprykę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wyżej wymienione produkty włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obrotu 5. Składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego. Następnie do naczynia miksującego dodaj mięso, przecier pomidorowy, kostkę wołową oraz przyprawy. Na pokrywkę naczynia miksującego postaw koszyczek, a następnie odparuj nadmiar wody z dania ustawiając program 25min./Varoma/obroty 1. Gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Papryka czerwona jest warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Papryki oprócz koloru różnią się także poziomem zawartości kapsaicyny, które nadaje im ostry smak. Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników, jest substratem do produkcji kolagenu w naszym ciele. Witamina C wspomaga także naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszny gulasz wołowy z Thermomixa stanowi doskonałą propozycję na smaczny obiad dla całej rodziny. Gulasz doskonale komponuje się z ugotowanymi ziemniakami, kaszą kiszonkami i surówkami ze świeżych, sezonowych warzyw.

Alergeny w gulaszu wołowym thermomix

Lista alergenów dla gulaszu wołowego Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka mięsna - bulion wołowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka mięsna - bulion wołowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka mięsna - bulion wołowy

Wartości odżywcze gulaszu wołowego thermomix

na 100g gotowej potrawy

Gulasz wołowy Thermomix z wykorzystaniem dużej ilości warzyw stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Gulasz będzie również doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
72.85
233.12
Białko (g)
4.92
15.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
7.45
23.85
Węglowodany przyswajalne (g)
5.52
17.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
5.83
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
2.93
9.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.06
3.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.87
5.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.29
4.14
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.49
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.13
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.43
33.39
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina C (mg)
25.96
83.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
300.94
963.02
Potas (mg)
299.51
958.43
Brak danych dla: cebula czerwona, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.90
54.08
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
3.48
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wołowego thermomix 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wołowego thermomix

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
300 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
21.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula czerwona
200 g
2 duże sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Przecier pomidorowy z solą
500 g
2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Kostka mięsna - bulion wołowy
30 g
1 sztuka
2.50
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 30 g
Koszt składników
62.00