Gulasz wołowy Thermomix
- Łopatka wołowa (300 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Cebula czerwona - 2 duże sztuki (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Pietruszka - 1 duża sztuka (150 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Przecier pomidorowy z solą - 2 szklanki (500 g)
- Kostka mięsna - bulion wołowy - 1 sztuka (30 g)
Przepis na gulasz wołowy thermomix krok po kroku
Mięso z łopatki wołowej pokrój w kostkę.
Do naczynia miksującego wlej olej, dodaj mięso i zarumień, ustawiając program Wysokie Temp. Następnie mięso przełóż do miseczki.
Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i paprykę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wyżej wymienione produkty włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obrotu 5.
Składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego.
Następnie do naczynia miksującego dodaj mięso, przecier pomidorowy, kostkę wołową oraz przyprawy.
Na pokrywkę naczynia miksującego postaw koszyczek, a następnie odparuj nadmiar wody z dania ustawiając program 25min./Varoma/obroty 1.
Gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Carbonada
-
Strogonow wołowy
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Wołowina z warzywami
-
Gulasz wołowy
Więcej informacji na temat gulaszu wołowego thermomix
Gulasz wołowy Thermomix to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybki gulasz doskonale smakuje z ugotowaną kaszą lub ziemniakami. Jako dodatek warzywny do obiadu możemy podać ogórki kiszone lub surówkę z sezonowych warzyw. Przepis na gulasz wołowy z Thermomixu jest łatwy, dlatego nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować dobry gulasz potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, olej rzepakowy, cebula czerwona, czosnek, marchew, pietruszka, papryka czerwona, przecier pomidorowy, kostka wołowa oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie oraz liść laurowy).
Jak zrobić gulasz wołowy w Thermomixie? Mięso z łopatki wołowej pokrój w kostkę. Do naczynia miksującego wlej olej, dodaj mięso i zarumień, ustawiając program Wysokie Temp. Następnie mięso przełóż do miseczki. Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i paprykę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wyżej wymienione produkty włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obrotu 5. Składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego. Następnie do naczynia miksującego dodaj mięso, przecier pomidorowy, kostkę wołową oraz przyprawy. Na pokrywkę naczynia miksującego postaw koszyczek, a następnie odparuj nadmiar wody z dania ustawiając program 25min./Varoma/obroty 1. Gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Papryka czerwona jest warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Papryki oprócz koloru różnią się także poziomem zawartości kapsaicyny, które nadaje im ostry smak. Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników, jest substratem do produkcji kolagenu w naszym ciele. Witamina C wspomaga także naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Podsumowując pyszny gulasz wołowy z Thermomixa stanowi doskonałą propozycję na smaczny obiad dla całej rodziny. Gulasz doskonale komponuje się z ugotowanymi ziemniakami, kaszą kiszonkami i surówkami ze świeżych, sezonowych warzyw.
Alergeny w gulaszu wołowym thermomix
Lista alergenów dla gulaszu wołowego Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka mięsna - bulion wołowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka mięsna - bulion wołowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka mięsna - bulion wołowy
Wartości odżywcze gulaszu wołowego thermomix
Gulasz wołowy Thermomix z wykorzystaniem dużej ilości warzyw stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Gulasz będzie również doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.