Gulasz wołowy na winie

Opublikowano: 31.08.2021 r., 22:36 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz wołowy na winie znajduje się w czarnym, żeliwnym garnku. Obok porozkładane są przyprawy.
Gulasz wołowy na winie
Gulasz wołowy na winie to dobry pomysł na obiad we dwoje. Danie jest pyszne, ale za to nieco czasochłonne. Sprawdź, jak wygląda przepis na gulasz wołowy z winem!
Przygotowanie 65 min
Gotowanie i Smażenie 80 min
426 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwica wołowa (500 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (440 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Czosnek 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Bulion wołowy (500 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (500 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka (15 g)
  • Marchewka 2 średnie marchewki (140 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (80 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy 6 łyżek (72 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, miska, miseczka, drewniana łyżka

Przepis na gulasz wołowy na winie krok po kroku

Mięso dobrze opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grubszą kostkę.

Marchewkę i pietruszkę obierz, a potem opłucz, osusz i pokrój w kostkę,

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich gniazda nasienne. Paprykę pokrój w kostkę.

Bulion podgrzej w garnku.

Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzuć pokrojone mięso i przysmażaj do zarumienienia. Jeśli całe mięso nie zmieściło się od razu, podziel je na 2-3 części – po każdym przesmażenia umieszczaj mięso w garnku.

Na patelni po przysmażanym mięsie rozgrzej jeszcze 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Przysmażaj ją do przyrumienienia (ok. 4-5 min), a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż go przez 1 minutę. Do cebuli z czosnkiem dodaj paprykę, marchewkę i pietruszkę. Całość wymieszaj i przesmażaj ok. 10 min. Po tym czasie zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem.

Do garnka z warzywami i mięsem wlej podgrzany bulion, a potem wino. Duś na małym ogniu przez ok. 60 min.

Dodaj 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Całość wymieszaj i gotuj ok. 20 min.

Do 1/3 szklanki zimnej wody dodaj 2 łyżki mąki i dobrze rozmieszaj, a następnie zahartuj gorącym gulaszem. Zawartość szklanki dodaj do gulaszu, cały czas mieszając.

Gulasz zagotuj i wymieszaj, a następnie ściągnij z palnika.

Jak oceniasz przepis na gulasz wołowy na winie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat gulaszu wołowego na winie

Gulasz wołowy na winie to danie, które idealnie pasuje na obiad dla gości lub na randkę we dwoje. Potrawa może być przygotowana z ostrymi przyprawami. Odpowiednimi dodatkami do gulaszu są placki ziemniaczane, ryż lub kasza. To danie posmakuje tym, którzy lubią mięsne potrawy i wołowinę.

Jak zrobić pyszny gulasz? Przede wszystkim należy wybrać rodzaj mięsa, na którym go przygotujemy. Może to być gulasz wołowy, wtedy warto pokusić się na antrykot lub łopatkę. Odpowiedni będzie także gulasz wieprzowy z szynki lub z polędwicy. To danie przygotowuje się także na indyku. Wybrane mięso należy podsmażyć na patelni (jeśli masz małą patelnię, mięso należy podzielić na kilka mniejszych porcji), a potem umieścić w garnku z podgrzanym bulionem (najlepiej domowym). Na tej samej patelni trzeba przygotować resztę składników, ponieważ w ten sposób zbierzemy wszystkie smaki, jakie powstały na brzegach naczynia.

Jakie wino do gulaszu wołowego jest najlepsze? Najczęściej przygotowuje się gulasz na czerwonym winie wytrawnym lub półwytrawnym. Przepis na gulasz wołowy z winem możesz zmodyfikować tak, aby dopasować danie do swojego gustu smakowego. Gulasz będzie dobry z pieczarkami przysmażonymi na patelni razem z cebulką i świeżym czosnkiem. W gulaszu może znaleźć się również cukinia i żółta papryka. Zamiast koncentratu, możesz zdecydować się na pomidory krojone z puszki. Możesz pokusić się na gulasz wegetariański z grzybami (boczniakami) i z warzywami, który jest równie smakowity. Ważną rolę w tym przepisie odgrywają przyprawy. Najczęściej dodaje się paprykę słodką, wędzoną lub ostrą.

Gulasz podawany jest najczęściej z plackami ziemniaczanymi. Takie placki przygotowuje się ze startych ziemniaków (na tarce o drobnych oczkach), mąki i jajek (opcjonalnie). Gdy masa jest dobrze wymieszana, placki można usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Do placka można dodać żółty ser, aby się roztopił. Gulasz należy umieścić na placku tak, aby można było go złożyć na pół. Górę placka można polać dodatkowo sosem i posypać startym żółtym serem.

Alergeny w gulaszu wołowym na winie

Lista alergenów dla gulaszu wołowego na winie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze gulaszu wołowego na winie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
106.59
426.36
Białko (g)
4.69
18.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
6.42
25.69
Węglowodany przyswajalne (g)
5.57
22.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
3.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.62
18.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.15
4.58
Tłuszcze nienasycone (g)
3.47
13.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.55
10.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
3.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.68
62.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
75.24
300.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
1.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.32
97.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
1.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.26
9.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.74
70.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
759.24
3036.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
97.57
390.29
Potas (mg)
183.88
735.52
Wapń (mg)
12.30
49.22
Fosfor (mg)
60.24
240.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.36
49.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.84
Cynk (mg)
0.64
2.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wołowego na winie 41
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wołowego na winie

Koszt składników
125.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Papryka czerwona
440 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.92
Za 440 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion wołowy
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Wino czerwone wytrawne
500 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 g
Koncentrat pomidorowy
15 g
1 łyżeczka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Marchewka
140 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
72 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 72 ml
Koszt składników
125.50