- Polędwica wołowa 500 g
- Papryka czerwona 440 g 2 sztuki
- Cebula 200 g 2 sztuki
- Czosnek 10 g 2 ząbki czosnku
- Bulion wołowy 500 ml
- Wino czerwone wytrawne 500 g
- Koncentrat pomidorowy 15 g 1 łyżeczka
- Marchewka 140 g 2 średnie marchewki
- Pietruszka 80 g 1 sztuka
- Mąka pszenna typ 500 30 g 2 łyżki
- Olej rzepakowy 72 ml 6 łyżek
Przepis na gulasz wołowy na winie krok po kroku
Mięso dobrze opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grubszą kostkę.
Marchewkę i pietruszkę obierz, a potem opłucz, osusz i pokrój w kostkę,
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich gniazda nasienne. Paprykę pokrój w kostkę.
Bulion podgrzej w garnku.
Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzuć pokrojone mięso i przysmażaj do zarumienienia. Jeśli całe mięso nie zmieściło się od razu, podziel je na 2-3 części – po każdym przesmażenia umieszczaj mięso w garnku.
Na patelni po przysmażanym mięsie rozgrzej jeszcze 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Przysmażaj ją do przyrumienienia (ok. 4-5 min), a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż go przez 1 minutę. Do cebuli z czosnkiem dodaj paprykę, marchewkę i pietruszkę. Całość wymieszaj i przesmażaj ok. 10 min. Po tym czasie zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem.
Do garnka z warzywami i mięsem wlej podgrzany bulion, a potem wino. Duś na małym ogniu przez ok. 60 min.
Dodaj 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Całość wymieszaj i gotuj ok. 20 min.
Do 1/3 szklanki zimnej wody dodaj 2 łyżki mąki i dobrze rozmieszaj, a następnie zahartuj gorącym gulaszem. Zawartość szklanki dodaj do gulaszu, cały czas mieszając.
Gulasz zagotuj i wymieszaj, a następnie ściągnij z palnika.

-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Strogonow wołowy
-
Carbonada
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Wołowina z warzywami
-
Gulasz wołowy
Informacje dietetyczne - gulasz wołowy na winie
Wartości odżywcze gulaszu wołowego na winie
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu wołowym na winie
Lista alergenów dla gulaszu wołowego na winie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Więcej informacji na temat gulaszu wołowego na winie
Gulasz wołowy na winie to danie, które idealnie pasuje na obiad dla gości lub na randkę we dwoje. Potrawa może być przygotowana z ostrymi przyprawami. Odpowiednimi dodatkami do gulaszu są placki ziemniaczane, ryż lub kasza. To danie posmakuje tym, którzy lubią mięsne potrawy i wołowinę.
Jak zrobić pyszny gulasz? Przede wszystkim należy wybrać rodzaj mięsa, na którym go przygotujemy. Może to być gulasz wołowy, wtedy warto pokusić się na antrykot lub łopatkę. Odpowiedni będzie także gulasz wieprzowy z szynki lub z polędwicy. To danie przygotowuje się także na indyku. Wybrane mięso należy podsmażyć na patelni (jeśli masz małą patelnię, mięso należy podzielić na kilka mniejszych porcji), a potem umieścić w garnku z podgrzanym bulionem (najlepiej domowym). Na tej samej patelni trzeba przygotować resztę składników, ponieważ w ten sposób zbierzemy wszystkie smaki, jakie powstały na brzegach naczynia.
Jakie wino do gulaszu wołowego jest najlepsze? Najczęściej przygotowuje się gulasz na czerwonym winie wytrawnym lub półwytrawnym. Przepis na gulasz wołowy z winem możesz zmodyfikować tak, aby dopasować danie do swojego gustu smakowego. Gulasz będzie dobry z pieczarkami przysmażonymi na patelni razem z cebulką i świeżym czosnkiem. W gulaszu może znaleźć się również cukinia i żółta papryka. Zamiast koncentratu, możesz zdecydować się na pomidory krojone z puszki. Możesz pokusić się na gulasz wegetariański z grzybami (boczniakami) i z warzywami, który jest równie smakowity. Ważną rolę w tym przepisie odgrywają przyprawy. Najczęściej dodaje się paprykę słodką, wędzoną lub ostrą.
Gulasz podawany jest najczęściej z plackami ziemniaczanymi. Takie placki przygotowuje się ze startych ziemniaków (na tarce o drobnych oczkach), mąki i jajek (opcjonalnie). Gdy masa jest dobrze wymieszana, placki można usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Do placka można dodać żółty ser, aby się roztopił. Gulasz należy umieścić na placku tak, aby można było go złożyć na pół. Górę placka można polać dodatkowo sosem i posypać startym żółtym serem.
Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wołowego na winie
Data aktualizacji przepisu: 09.10.2023