Gulasz wołowy
- Polędwica wołowa (600 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (220 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Pieczarki marynowane - 12 sztuk (240 g)
- Ziemniaki średnie - 4 sztuki (300 g)
- Bulion wołowy (750 ml)
- Marchewka - 2 średnie marchewki (140 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek (72 ml)
Przepis na gulasz wołowy krok po kroku
Mięso opłucz, osusz i pokrój w grubszą kostkę.
Natkę pietruszki posiekaj.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Marchewkę i ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich gniazda nasienne. Paprykę pokrój w kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodaj część pokrojonego mięsa. Przysmażaj do zarumienienia, a potem przełóż mięso do garnka i na patelni przysmaż kolejną partię mięsa.
Gdy całe mięso będzie w garnku, zalej je bulionem i gotuj na małym ogniu przez ok. 60 min.
Na patelni po przysmażanym mięsie rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę. Przysmażaj ją ok. 4-5 min i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 1-2 min.
Do cebuli z czosnkiem dodaj paprykę, marchewkę i pieczarki. Całość wymieszaj i przesmażaj ok. 10 min. Po tym czasie zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem.
Dodaj 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego. Całość wymieszaj i gotuj ok. 20 min.
Następnie dodaj ziemniaki i gotuj kolejne 20 min.
Do 1/3 szklanki zimnej wody dodaj 2 łyżki mąki i dobrze rozmieszaj, a następnie zahartuj gorącym gulaszem. Zawartość szklanki dodaj do gulaszu, cały czas mieszając.
Gulasz zagotuj i wymieszaj, a następnie ściągnij z palnika.
Porcję gulaszu posyp natką pietruszki.
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Carbonada
-
Strogonow wołowy
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Wołowina z warzywami
-
Ragout wołowe
-
Gulasz wołowy
Więcej informacji na temat gulaszu wołowego
Gulasz wołowy to potrawa, którą przygotowuje się długo. Jest to jednak dobry pomysł na smaczny i syczący obiad. Zadowoleni będą przede wszystkim ci, którzy lubią mięsne dania i sos wołowy.
Jak się robi gulasz wołowy? Warto zacząć od przygotowania składników. Gdy będziesz mieć je już gotowe, reszta później zdecydowanie sprawniej. Pamiętaj o tym, aby ziemniaki, które przygotujesz wcześniej, zalać wodą, aby nie zrobiły się czarne. Kiedy już wszystko opłuczesz, poobierasz i pokroisz, możesz zabrać się za przysmażenie mięsa. Jeśli masz dużą patelnię, to porcję mięsa możesz podzielić na 2 części. Jeśli ta patelnia jest nieco mniejsza, może się okazać, że wygodniej będzie rozdzielić je na 3-4 porcje.
Gdy już całe mięso będziesz mieć podsmażone, należy przełożyć je do dużego garnka, zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Jakie mięso wołowe na gulasz nadaje się najbardziej? Może to być polędwica wołowa, ale odpowiednia będzie również łopatka. Gulasz wyjdzie też pyszny, gdy zdecydujesz się na goleń.
Przepis na pyszny gulasz wołowy nie jest trudny, ale za to jest czasochłonny. Przygotowanie tej potrawy może zająć nawet 2-3 godziny. Gdy mięso będzie się już jakąś chwilę gotowało, możesz zabrać się za przygotowanie cebuli, papryki, marchewki i pieczarek. Podczas przerzucania składników z patelni do garnka, należy pamiętać o tym, aby zebrać wszystkie smaki i aromaty, który zostały na patelni.
Ten prosty przepis możesz nieco zmodyfikować. Do gulaszu można dodać przecier pomidorowy oraz pomidory (np. krojone pomidory z puszki). Bardzo często do tej potrawy dodawane jest wytrawne czerwone wino. Mąki nie musisz dodawać, jeżeli gulasz jest już gęsty. Jeżeli lubisz ostre smaki, do tej potrawy możesz wkroić papryczkę chili, ale odpowiednia będzie też papryczka mielona.
Gulasz z mięsa wołowego można jeść z różnymi dodatkami. Warto jednak pamiętać, że w tej potrawie już są ziemniaki. Jeśli nie dodasz ich do gulaszu, danie możesz podać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Odpowiednim dodatkiem do tego dania będzie kieliszek wytrawnego wina.
Alergeny w gulaszu wołowym
Lista alergenów dla gulaszu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze gulaszu wołowego
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.