Przepis na gulasz wieprzowy z papryką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, tymianek, rozmaryn
To będzie niezbędne
patelnia duża

Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Delikatnie dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.

Usmaż mięso na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Dodaj pokrojone w słupki papryki i cebulę pokrojoną w pióra.

Podlej gulasz odrobiną wody i duś do miękkości.

gulasz wieprzowy z papryką
Gulasz wieprzowy z papryką
Koszt przygotowania dania
17.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
504 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Gulasz wieprzowy z papryką - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu wieprzowym z papryką

Gulasz wieprzowy z papryką to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Wieprzowina nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wieprzowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz wieprzowy z papryką.

Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu warzywa takie jak: czerwona papryka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Z mięsa wieprzowego możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wieprzowinę duszoną w sosie.

Zatem, jak zrobić gulasz wieprzowy z papryką na obiad? Nic trudnego.

Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, najlepiej w kostkę. Następnie obtocz je w mące i podsmaż z warzywami.

Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.

Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz jak ugotować mięso, aby było miękkie, przygotuj aromatyczne danie we własnym domu.

Wartości odżywcze gulaszu wieprzowy z papryką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
201.62 kcal
504.06 kcal
Białko
10.79 g
26.97 g

Węglowodany w gulaszu wieprzowym z papryką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
11.54 g
28.85 g
Węglowodany przyswajalne
10.86 g
27.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.68 g
1.69 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
12.35 g
30.88 g
Tłuszcze nasycone
4.51 g
11.28 g
Tłuszcze nienasycone
7.84 g
19.59 g
Tłuszcze jednonasycone
6.02 g
15.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.82 g
4.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz wieprzowy z papryką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.27 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.85 µg (mcg)
2.14 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.52 mg
1.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.00 mg
7.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
33.73 µg (mcg)
84.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz wieprzowy z papryką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
34.41 mg
86.02 mg
Potas
233.28 mg
583.20 mg
Wapń
13.92 mg
34.81 mg
Fosfor
116.22 mg
290.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.45 mg
43.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
3.37 mg
Cynk
1.57 mg
3.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wieprzowy z papryką 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu wieprzowym z papryką

Lista alergenów dla gulaszu wieprzowy z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania gulaszu wieprzowy z papryką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
34.50
Jak oceniasz przepis na gulasz wieprzowy z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób