Gulasz wieprzowy tradycyjny

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny gulasz wieprzowy w garnku
Gulasz wieprzowy tradycyjny
Gulasz wieprzowy tradycyjny to doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań w tradycyjnej odsłonie. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 100 min
273 kcal
Kcal w porcji
368 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Bulion drobiowy (750 g)
  • Pomidory w puszce (300 g)
  • Papryka czerwona (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz wieprzowy tradycyjny krok po kroku

W dużym garnku podsmaż wieprzowinę z cebulą na 1 łyżce oliwy z oliwek.

Dodaj bulion, pomidory i przyprawy. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.

Dodaj paprykę, pieczarki i marchewki, pokrojone w kostkę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 30 minut.

Zdejmij pokrywkę i dodaj przyprawy.

Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut bez przykrycia.

Jak oceniasz przepis na gulasz wieprzowy tradycyjny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat gulaszu wieprzowego tradycyjnego

Gulasz wieprzowy tradycyjny to doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań w tradycyjnej odsłonie. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie.

Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób, które poszukują inspiracji na łatwe mięsne dania, które zawsze się udają. To takie właśnie jest! Najlepiej gulasz zrobić z szynki wieprzowej, która pod wpływem gotowania staje się bardzo miękka i soczysta. To mięso, które nie ma zbyt wielu błonek, dlatego świetnie nadaje się do tego typu potrawy. Potrawa, która powstaje, jest niezwykle sycąca i pełna smaku. Jest również zdrowym wyborem ze względu na sporą ilość dodanych warzyw. Ten pyszny gulasz z karkówki sprawdzi się także na nieco bardziej wykwintne okazje, gdyż jest daniem niezwykle eleganckim i smacznym. Ten gęsty i aromatyczny sos pozwala na przemycenie do diety warzyw w sposób niezwykle smaczny. Do sosu można dodać wszystkie ulubione warzywa, które na pewno będą pasowały do całości. Szczególnie dobrze komponują się w tej potrawie papryka, cebula i seler. Seler jest warzywem często pomijanym, choć posiada wiele cennych właściwości. Jest on świetnym źródłem fosforu, magnezu i cynku. Ze względu na dużą ilość flawonoidów jest wspaniałym antyoksydantem, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Cebula i czosnek są znane ze swojego antybakteryjnego działania, więc dobrze, by pojawiały się jak najczęściej w diecie. Dodatek marchewki sprawia, że całość dostarcza również witaminy A. Ten gulasz będzie dobrym wyborem dla wszystkich osób poszukujących inspiracji na zbilansowany posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz wieprzowy tradycyjny, który będzie smaczny, a przy okazji bardzo ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na danie, które idealnie sprawdzi się na obiad, zwłaszcza ten uroczysty. To najlepszy gulasz z wieprzowiny! Choć może się wydawać, że zrobienie dobrego mięsnego sosu jest nie lada wyzwaniem, któremu podołają tylko wprawieni kucharze, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. W kilka chwil można przygotować niezwykle pyszny gulasz, który oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Alergeny w gulaszu wieprzowym tradycyjnym

Lista alergenów dla gulaszu wieprzowego tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze gulaszu wieprzowego tradycyjnego

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(368g)
Energia (kcal)
74.35
273.62
Białko (g)
4.82
17.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(368g)
Węglowodany (g)
2.94
10.80
Węglowodany przyswajalne (g)
2.16
7.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
2.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(368g)
Tłuszcz (g)
4.95
18.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.06
7.59
Tłuszcze nienasycone (g)
2.89
10.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.33
8.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
2.07
Cholesterol (mg)
0.68
2.50
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(368g)
Witamina A (µg (mcg))
53.83
198.10
Witamina B6 (mg)
0.15
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.66
Witamina C (mg)
16.66
61.29
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.43
Witamina E (mg)
0.53
1.96
Retinol (µg (mcg))
0.45
1.67
Tiamina (mg)
0.21
0.77
Ryboflawina (mg)
0.14
0.52
Niacyna (mg)
1.59
5.86
Foliany (µg (mcg))
11.30
41.57
Beta karoten (µg (mcg))
540.23
1988.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(368g)
Sód (mg)
170.15
626.17
Potas (mg)
186.92
687.88
Wapń (mg)
12.76
46.95
Fosfor (mg)
60.48
222.55
Magnez (mg)
10.26
37.77
Żelazo (mg)
0.56
2.06
Cynk (mg)
0.77
2.82
Miedź (mg)
0.08
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wieprzowego tradycyjnego 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wieprzowego tradycyjnego

Koszt składników
84.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Pomidory w puszce
300 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 300 g
Papryka czerwona
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Koszt składników
84.30