Gulasz wegetariański
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Soczewica czerwona - 10 łyżek (200 g)
- Pieczarki (150 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (250 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Papryka żółta - 1 szt (230 g)
- Fasola czerwona - pół mini puszki (85 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Dynia (300 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Pietruszka - 1 pęczek (45 g)
Przepis na gulasz wegetariański krok po kroku
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
Gdy będzie rumiana dodaj do niej pokrojone w kostkę papryki i dynię, a także posiekane w plasterki marchewki.
Całość podsmaż 6 minut.
Warzywa zalej bulionem i dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Całość duś przez 25 minut.
Do warzyw wsyp soczewicę, fasolę i przecier pomidorowy, dodaj resztę przypraw, sos sojowy i gotuj 15 minut.
Gotowe danie posyp posiekaną natką.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat gulaszu wegetariańskiego
Gulasz wegetariański jest niezwykle smaczną, a przy tym bardzo odżywczą opcją, która wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To danie pełne przypraw, dlatego bardzo aromatyczne. Może stanowić inspirację na pyszną kolację, ale również fantastyczny obiad. Całość dobrze jest podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą, dzięki temu syci jeszcze bardziej.
Przepis na gulasz wegetariański jest naprawdę prosty, dlatego świetnie sprawdzi się dla początkujących osób. Choć nie jest skomplikowany, pozwala stworzyć niezwykle ciekawy posiłek, pełen smaku, ale również zdrowy. To dzięki tak dużej ilości warzyw, które w nim goszczą. Wegetariańskie posiłki często nie dostarczają odpowiedniej dawki białka, w tym wypadku jest zupełnie inaczej. To wszystko dzięki połączeniu różnych jego źródeł w jednym daniu. Dlatego ten przepis będzie idealny dla wszystkich początkujących osób, które nie bardzo wiedzą jak dobrze zbilansować swoją roślinną dietę. W tej potrawie można znaleźć prawdziwe bogactwo składników mineralnych i prozdrowotnych, a także witamin. Dodaj się do niego soczewicy, która oprócz białka, dostarcza sporo błonnika, który dba o zdrowie układu pokarmowego i dobre trawienie. Jest w nim również sporo czerwonej fasoli, która oprócz protein wzbogaca dietę o sporą dawkę wapnia i żelaza, oba te pierwiastki są niezwykle cenne w wegańskim menu, gdyż bardzo często ich brakuje. By całość była jeszcze bardziej zdrowa dodaje się również dyni, która jest warzywem niezwykle zdrowym. Dostarcza sporo beta karotenu i likopenu, a niewiele kalorii, dlatego to ulubione warzywo osób na diecie redukcyjnej. W tym towarzystwie nie mogło również zabraknąć papryki - królowej gulaszy i pieczarek, które są doskonałym źródłem witamin B i cynku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz wegetariański, który będzie nie tylko pyszny, ale również zdrowy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest bardzo warzywny, dzięki czemu dostarcza sporo witamin i błonnika. To danie z pieczarkami, papryką, a także z czerwoną fasolą, dzięki czemu smakuje naprawdę wspaniale. Dostarcza również sporo białka z soczewicy. Będzie dobry dla wegetarian, ale również wegan.
Alergeny w gulaszu wegetariańskim
Lista alergenów dla gulaszu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze gulaszu wegetariańskiego
To niezwykle zdrowy przepis, dostarczający sporo roślinnego białka i błonnika, a także witamin.
Energia i białka
(490g)
Węglowodany
(490g)
Tłuszcze
(490g)
Witaminy
(490g)
Składniki mineralne
(490g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.