Gulasz warzywny
- Boczniaki (300 g)
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Olej rzepakowy (1 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na gulasz warzywny krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij.
Wrzuć pokrojone w słupki warzywa i duś pod przykryciem.
Dodaj umyte i drobno pokrojone boczniaki, podsmażaj 5 minut.
Całość zalej bulionem warzywnym i duś pod przykryciem do miękkości wszystkich składników.
Pod koniec dodaj odrobinę mąki tak, aby sos się zagęścił.
Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat gulaszu warzywny
Szybki pomysł na obiad wegetariański? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na gulasz warzywny. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z papryką i boczniakami w roli głównej. Ty jednak możesz użyć swoje ulubione warzywa. Poznaj mój prosty przepis na szybkie i łatwe w wykonaniu danie bez mięsa.
Gulasz wegetariański to idealne danie, które pozwoli oczyścić Twoją kuchnię z warzyw, które są zużyte do połowy i nie wiesz co z nimi dalej zrobić. Wystarczy zebrać je wszystkie, pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym oczywiście w towarzystwie aromatycznych warzywa takich jak cebula i czosnek. Z całą pewnością sprawioną one, że danie stanie się jeszcze bardziej wyraziste.
Postaw na świeże zioła i przyprawy, będzie to nieziemsko dobre warzywne danie gotowe. Ja postawiłam na wersję bez mięsa, mało tego jest to całkowicie wege wersja, czyli nie zawiera ona żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jednak chcesz przygotować danie w wersji tradycyjnej bez żadnych przeszkód, możesz dodać kawałki mięsa, które najlepiej podsmażyć w pierwszej kolejności dopiero potem dodać warzywa i całość dusić do uzyskania miękkości. Jeśli chcesz aby Twoje wege danie było bardziej treściwe możesz dodać rozdrobnione tofu lub ciecierzycę odsączoną z zalewy. W ten sposób na pewno pokryjesz zapotrzebowanie na białko bez użycia produktów odzwierzęcych. Przepis na gulasz warzywny jest bardzo prosty i na pewno nie raz przyjdzie Ci z pomocą w trakcie zabieganego dnia, gdy nie będziesz mieć czasu na długie gotowanie. Wystarczy przygotować warzywa, a jest to niezwykle ekspresowa sprawa, podsmażyć je krótko na patelni, na końcu dodając pomidory. Mogą być one świeże, wcześniej sparzone i pozbawione skóry lub jak w moim wypadku pomidory z puszki.
Gdy warzywny farsz już będzie gotowy, wystarczy, że ugotujesz ryż, kaszę lub makaron i podasz z leczo. Śmiało możesz podać je w wersji ekspresowej np. z pieczywem. Wybieraj pieczywo z pełnego przemiału, może być ono żytnie lub razowe, jeszcze lepiej jak będzie na naturalnym zakwasie. Dietetyczny gulasz jarzynowy to świetny pomysł na fit, szybką kolację lub na obiad.
Skoro już wiesz jak zrobić dobry gulasz z warzywami, wypróbuj mój przepis.
Alergeny w gulaszu warzywnym
Lista alergenów dla gulaszu warzywny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gulaszu warzywny
Gulasz możesz podawać z dowolną kaszą, śmiało wykorzystaj gotowy bulion warzywny o dobrym składzie bez nadmiaru soli.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.