Gulasz warzywny

Opublikowano: 22.04.2022 r., 21:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowy gulasz z warzyw
Gulasz warzywny
Wegetariańskie danie w formie gulaszu to najlepszy pomysł n piątkowy obiad, ale nie tylko. Pamiętaj, że bezmięsne posiłki powinniśmy spożywać minimum 2 razy w tygodniu.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
54 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Boczniaki (300 g)
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Olej rzepakowy (1 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na gulasz warzywny krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij.

Wrzuć pokrojone w słupki warzywa i duś pod przykryciem.

Dodaj umyte i drobno pokrojone boczniaki, podsmażaj 5 minut.

Całość zalej bulionem warzywnym i duś pod przykryciem do miękkości wszystkich składników.

Pod koniec dodaj odrobinę mąki tak, aby sos się zagęścił.

Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną.

Jak oceniasz przepis na gulasz warzywny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat gulaszu warzywny

Szybki pomysł na obiad wegetariański? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na gulasz warzywny. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z papryką i boczniakami w roli głównej. Ty jednak możesz użyć swoje ulubione warzywa. Poznaj mój prosty przepis na szybkie i łatwe w wykonaniu danie bez mięsa.

Gulasz wegetariański to idealne danie, które pozwoli oczyścić Twoją kuchnię z warzyw, które są zużyte do połowy i nie wiesz co z nimi dalej zrobić. Wystarczy zebrać je wszystkie, pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym oczywiście w towarzystwie aromatycznych warzywa takich jak cebula i czosnek. Z całą pewnością sprawioną one, że danie stanie się jeszcze bardziej wyraziste.

Postaw na świeże zioła i przyprawy, będzie to nieziemsko dobre warzywne danie gotowe. Ja postawiłam na wersję bez mięsa, mało tego jest to całkowicie wege wersja, czyli nie zawiera ona żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jednak chcesz przygotować danie w wersji tradycyjnej bez żadnych przeszkód, możesz dodać kawałki mięsa, które najlepiej podsmażyć w pierwszej kolejności dopiero potem dodać warzywa i całość dusić do uzyskania miękkości. Jeśli chcesz aby Twoje wege danie było bardziej treściwe możesz dodać rozdrobnione tofu lub ciecierzycę odsączoną z zalewy. W ten sposób na pewno pokryjesz zapotrzebowanie na białko bez użycia produktów odzwierzęcych. Przepis na gulasz warzywny jest bardzo prosty i na pewno nie raz przyjdzie Ci z pomocą w trakcie zabieganego dnia, gdy nie będziesz mieć czasu na długie gotowanie. Wystarczy przygotować warzywa, a jest to niezwykle ekspresowa sprawa, podsmażyć je krótko na patelni, na końcu dodając pomidory. Mogą być one świeże, wcześniej sparzone i pozbawione skóry lub jak w moim wypadku pomidory z puszki.

Gdy warzywny farsz już będzie gotowy, wystarczy, że ugotujesz ryż, kaszę lub makaron i podasz z leczo. Śmiało możesz podać je w wersji ekspresowej np. z pieczywem. Wybieraj pieczywo z pełnego przemiału, może być ono żytnie lub razowe, jeszcze lepiej jak będzie na naturalnym zakwasie. Dietetyczny gulasz jarzynowy to świetny pomysł na fit, szybką kolację lub na obiad.

Skoro już wiesz jak zrobić dobry gulasz z warzywami, wypróbuj mój przepis.

Alergeny w gulaszu warzywnym

Lista alergenów dla gulaszu warzywny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu warzywny

na 100g gotowej potrawy

Gulasz możesz podawać z dowolną kaszą, śmiało wykorzystaj gotowy bulion warzywny o dobrym składzie bez nadmiaru soli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
27.15
54.31
Białko (g)
1.50
3.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.51
11.03
Węglowodany przyswajalne (g)
3.97
7.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
3.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.35
0.70
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.17
0.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.06
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
111.44
222.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
32.75
65.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.55
3.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.54
55.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1125.24
2250.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
66.41
132.82
Potas (mg)
236.51
473.02
Wapń (mg)
10.86
21.72
Fosfor (mg)
46.55
93.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.64
25.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
1.11
Cynk (mg)
0.34
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu warzywny 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu warzywny

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
300 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Olej rzepakowy
1 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
51.50