Gulasz Thermomix
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Natka pietruszki (15 g)
- Cebula (250 g)
- Olej rzepakowy (25 ml)
- Polędwiczki wieprzowe - pokrojone w równą kostkę (500 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (25 g)
- Musztarda miodowa (20 g)
- Kostka mięsna - bulion wołowy - 1 kostka (5 g)
Przepis na gulasz z thermomixa krok po kroku
Do naczynia Thermomixa wsyp 1/2 łyżeczkę nasion kminku. Zmiel przez 1 minutę / obroty 10.
Dodaj ząbki czosnku, liście pietruszki, łyżeczkę majeranku, szczypta kwasku cytrynowego i rozdrobnij 2 sekundy / obroty 8.
Dodaj obraną cebulę i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
Wlej olej i duś całość 8 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.5.
Dodaj mięso, koncentrat pomidorowy, musztardę, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, liść laurowy, pokruszoną kostkę rosołową, łyżeczkę soli i 300 g wody.
Gotuj przez 23 minuty / 100 stopni Celsjusza / obroty wsteczne 1.
Kopystką zgarnij składniki ze ścianek naczynia Thermomixa i gotuj jeszcze 60 minut / 90 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat gulaszu z thermomixa
Przepis na gulasz z Thermomixa jest szybki w przygotowaniu i z niego powstaje pyszny mięsny dodatek. W pierwszym kroku zmiel nasiona kminku. Następnie dodaj czosnek, natkę pietruszki (same liście), majeranek, kwasek cytrynowy i ponownie zmiksuj. Teraz dodaj cebulę i rozdrobnij. Wlej olej i całość duś przez kilka minut. W tym czasie mięso wieprzowe umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dodaj do naczynia Thermomixa razem z koncentratem, musztardą, słodką i ostrą paprykę, liście laurowe, pokruszoną kostkę rosołową, sól i wodę. Gotuj przez około 25 minut. Zgarnij wszystko kopystką na dno i gotuj jeszcze 60 minut. Na koniec możesz jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić strogonow wieprzowy. To naprawdę prosty przepis. Tak przygotowane danie z mięsa wieprzowego będzie świetnie pasować do kasz, ziemniaków lub samego pieczywa. Ten sprawdzony przepis będzie dobry nie tylko na obiad rodzinny, ale również jako ciepłe danie np. na sylwestra.
Jeśli wiesz już jak zrobić gulasz w Thermomixie to pora na kilka wskazówek, z czym takie danie można podawać. Świetnym pomysłem będzie dodatek kaszy np. gryczanej, jęczmiennej lub bulgur. Ten smaczny gulasz jest również dobry z dodatkiem ziemniaków. Jeśli masz jeszcze, odrobinę więcej czasu możesz również przygotować kluski na parze i z nimi podać mięsny sos.
Gulasz Thermomix to pyszny, mięsny dodatek, który świetnie sprawdzi się jako pomysł na ciepłe danie na imprezę lub zwykły, spokojny obiad. Świetnie smakuje podany z pieczywem lub ziemniakami.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Alergeny w gulaszu z thermomixa
Lista alergenów dla gulaszu z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka mięsna - bulion wołowy
- kostka rosołowa
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka mięsna - bulion wołowy
- kostka rosołowa
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka mięsna - bulion wołowy
- kostka rosołowa
W przepisie na gulasz z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna
Wartości odżywcze gulaszu z thermomixa
Mięso wieprzowe ze względu na zwiększoną ilość kwasów tłuszczowych nasyconych powinno być spożywane do dwóch razy w tygodniu.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.