Gulasz Thermomix

Opublikowano: 17.03.2022 r., 10:50 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz Thermomix w miseczce
Gulasz Thermomix
Gulasz Thermomix to pyszny, mięsny dodatek, który świetnie sprawdzi się jako pomysł na ciepłe danie na imprezę lub zwykły, spokojny obiad. Świetnie smakuje podany z pieczywem lub ziemniakami.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
241 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Natka pietruszki (15 g)
  • Cebula (250 g)
  • Olej rzepakowy (25 ml)
  • Polędwiczki wieprzowe - pokrojone w równą kostkę (500 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (25 g)
  • Musztarda miodowa (20 g)
  • Kostka mięsna - bulion wołowy - 1 kostka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, liść laurowy, papryka ostra, czosnek, kostka rosołowa, kwasek cytrynowy, kminek ziarna
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na gulasz z thermomixa krok po kroku

Do naczynia Thermomixa wsyp 1/2 łyżeczkę nasion kminku. Zmiel przez 1 minutę / obroty 10.

Dodaj ząbki czosnku, liście pietruszki, łyżeczkę majeranku, szczypta kwasku cytrynowego i rozdrobnij 2 sekundy / obroty 8.

Dodaj obraną cebulę i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.

Wlej olej i duś całość 8 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.5.

Dodaj mięso, koncentrat pomidorowy, musztardę, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, liść laurowy, pokruszoną kostkę rosołową, łyżeczkę soli i 300 g wody.

Gotuj przez 23 minuty / 100 stopni Celsjusza / obroty wsteczne 1.

Kopystką zgarnij składniki ze ścianek naczynia Thermomixa i gotuj jeszcze 60 minut / 90 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".

Jak oceniasz przepis na gulasz z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z thermomixa

Przepis na gulasz z Thermomixa jest szybki w przygotowaniu i z niego powstaje pyszny mięsny dodatek. W pierwszym kroku zmiel nasiona kminku. Następnie dodaj czosnek, natkę pietruszki (same liście), majeranek, kwasek cytrynowy i ponownie zmiksuj. Teraz dodaj cebulę i rozdrobnij. Wlej olej i całość duś przez kilka minut. W tym czasie mięso wieprzowe umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dodaj do naczynia Thermomixa razem z koncentratem, musztardą, słodką i ostrą paprykę, liście laurowe, pokruszoną kostkę rosołową, sól i wodę. Gotuj przez około 25 minut. Zgarnij wszystko kopystką na dno i gotuj jeszcze 60 minut. Na koniec możesz jeszcze doprawić solą i pieprzem.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić strogonow wieprzowy. To naprawdę prosty przepis. Tak przygotowane danie z mięsa wieprzowego będzie świetnie pasować do kasz, ziemniaków lub samego pieczywa. Ten sprawdzony przepis będzie dobry nie tylko na obiad rodzinny, ale również jako ciepłe danie np. na sylwestra.

Jeśli wiesz już jak zrobić gulasz w Thermomixie to pora na kilka wskazówek, z czym takie danie można podawać. Świetnym pomysłem będzie dodatek kaszy np. gryczanej, jęczmiennej lub bulgur. Ten smaczny gulasz jest również dobry z dodatkiem ziemniaków. Jeśli masz jeszcze, odrobinę więcej czasu możesz również przygotować kluski na parze i z nimi podać mięsny sos.

Gulasz Thermomix to pyszny, mięsny dodatek, który świetnie sprawdzi się jako pomysł na ciepłe danie na imprezę lub zwykły, spokojny obiad. Świetnie smakuje podany z pieczywem lub ziemniakami.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Alergeny w gulaszu z thermomixa

Lista alergenów dla gulaszu z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka mięsna - bulion wołowy
    • kostka rosołowa
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka mięsna - bulion wołowy
    • kostka rosołowa
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka mięsna - bulion wołowy
    • kostka rosołowa

W przepisie na gulasz z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze gulaszu z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Mięso wieprzowe ze względu na zwiększoną ilość kwasów tłuszczowych nasyconych powinno być spożywane do dwóch razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
114.82
241.13
Białko (g)
12.75
26.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
3.67
7.71
Węglowodany przyswajalne (g)
2.90
6.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
1.55
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
5.26
11.04
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
2.80
Tłuszcze nienasycone (g)
3.92
8.24
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.75
5.78
Brak danych dla: musztarda miodowa, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
2.39
Brak danych dla: musztarda miodowa, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: musztarda miodowa, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.24
80.29
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
8.29
17.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.51
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.21
10.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.37
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.60
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.01
8.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.79
18.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
99.20
208.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
128.84
270.55
Potas (mg)
305.05
640.61
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.87
35.43
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
158.01
331.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
1.79
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.21
2.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z thermomixa 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z thermomixa

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Cebula
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
25 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Polędwiczki wieprzowe
500 g
pokrojone w równą kostkę
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Przecier pomidorowy bez soli
25 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Musztarda miodowa
20 g
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 20 g
Kostka mięsna - bulion wołowy
5 g
1 kostka
2.50
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 5 g
Koszt składników
45.50