Przepis na gulasz rybny krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki.

Obierz marchew i seler i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj paprykę i podsmaż na maśle.

W garnku umieść ziemniaki, marchew i seler.

Wlej bulion warzywny, sos sojowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Pokrój dorsza w kostkę, dodaj do garnka razem z pomidorami z puszki i cukinią, gotuj przez 10 minut.

Dopraw potrawę pieprzem i solą w razie potrzeby.

Gulasz rybny podany w żeliwnym garnuszku. W oddali leżą świeże pomidory na gałązce.
Gulasz rybny
Koszt przygotowania dania
57.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
303 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
58

Gulasz rybny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulasz rybny

Gulasz rybny z dorsza to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz rybny przygotowuje się podobnie do wersji mięsnej z pomidorami, lecz gotuje się go znacznie krócej. Sprawdzony przepis na gulasz rybny jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia gulaszu warzywnego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: marchew, seler, pomidory w puszce, cebula, filety z dorsza, liść laurowy, ziele angielskie, cukinia, ziemniaki, sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, masło klarowane, bulion warzywny, sos sojowy.

Jak zrobić gulasz rybny? Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Obierz marchew i seler i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj paprykę i podsmaż na maśle. W garnku umieść ziemniaki, marchew i seler. Wlej bulion warzywny, sos sojowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Pokrój dorsza w kostkę, dodaj do garnka razem z pomidorami z puszki i cukinią, gotuj przez 10 minut. Dopraw potrawę pieprzem i solą w razie potrzeby.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Podsumowując pyszny gulasz rybny z warzywami to świetne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Gulasz rybny możesz przygotować z różnego rodzaju ryby, jaką akurat masz w lodówce. Świetnie sprawdzą się także ryby słodko wodne. Pamiętaj jednak, aby filet dokładnie oczyścić z ości. Gulasz rybny po węgiersku z filetów rybnych jest bardzo wyrazisty w smaku.

Wartości odżywcze gulasz rybny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kalorie)
73.03 kcal
303.07 kcal
Białko
5.30 g
21.99 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w gulasz rybny

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany
5.89 g
24.43 g
Brak danych dla: dorsz filet, masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.74 g
19.66 g
Brak danych dla: dorsz filet, masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz
3.30 g
13.69 g
Tłuszcze nasycone
2.17 g
9.00 g
Tłuszcze nienasycone
1.13 g
4.69 g
Tłuszcze jednonasycone
0.90 g
3.75 g
Brak danych dla: ziemniaki późne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.23 g
0.94 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz rybny

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina B6
0.17 mg
0.69 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Witamina C
7.18 mg
29.80 mg
Brak danych dla: masło klarowane, sos sojowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.26 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.21 mg
Niacyna
1.07 mg
4.44 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Foliany
11.28 µg (mcg)
46.79 µg (mcg)
Brak danych dla: bulion warzywny, masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz rybny

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód
167.46 mg
694.96 mg
Potas
284.52 mg
1180.76 mg
Wapń
20.57 mg
85.39 mg
Fosfor
75.97 mg
315.28 mg
Magnez
19.51 mg
80.96 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
2.51 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.28 mg
1.17 mg
Miedź
0.08 mg
0.32 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulasz rybny 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulasz rybny

Lista alergenów dla gulasz rybny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania gulasz rybny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
800 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 800 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Sos sojowy
40 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Liczba porcji:
Koszt składników
95.10
Jak oceniasz przepis na gulasz rybny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób