Gulasz rybny

Opublikowano: 03.12.2021 r., 10:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz rybny w żeliwnym garnku
Gulasz rybny
Gulasz ryby to pyszne i zdrowe danie pochodzące z kuchni europejskiej. Gulasz rybny jest rzadziej spożywanym i przygotowywanym gulaszem niż mięsne wersje.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
303 kcal
Kcal w porcji
415 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Dorsz filet (800 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Bulion warzywny (400 ml)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Sos sojowy (40 ml)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz rybny krok po kroku

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki.

Obierz marchew i seler i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj paprykę i podsmaż na maśle.

W garnku umieść ziemniaki, marchew i seler.

Wlej bulion warzywny, sos sojowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Pokrój dorsza w kostkę, dodaj do garnka razem z pomidorami z puszki i cukinią, gotuj przez 10 minut.

Dopraw potrawę pieprzem i solą w razie potrzeby.

Jak oceniasz przepis na gulasz rybny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat gulasz rybny

Gulasz rybny z dorsza to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz rybny przygotowuje się podobnie do wersji mięsnej z pomidorami, lecz gotuje się go znacznie krócej. Sprawdzony przepis na gulasz rybny jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia gulaszu warzywnego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: marchew, seler, pomidory w puszce, cebula, filety z dorsza, liść laurowy, ziele angielskie, cukinia, ziemniaki, sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, masło klarowane, bulion warzywny, sos sojowy.

Jak zrobić gulasz rybny? Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Obierz marchew i seler i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj paprykę i podsmaż na maśle. W garnku umieść ziemniaki, marchew i seler. Wlej bulion warzywny, sos sojowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Pokrój dorsza w kostkę, dodaj do garnka razem z pomidorami z puszki i cukinią, gotuj przez 10 minut. Dopraw potrawę pieprzem i solą w razie potrzeby.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Podsumowując pyszny gulasz rybny z warzywami to świetne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Gulasz rybny możesz przygotować z różnego rodzaju ryby, jaką akurat masz w lodówce. Świetnie sprawdzą się także ryby słodko wodne. Pamiętaj jednak, aby filet dokładnie oczyścić z ości. Gulasz rybny po węgiersku z filetów rybnych jest bardzo wyrazisty w smaku.

Alergeny w gulasz rybny

Lista alergenów dla gulasz rybny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze gulasz rybny

na 100g gotowej potrawy

Gulasz rybny to bardzo zdrowe danie. Zawiera ono bardzo dużo błonnika oraz białka zwierzęcego. Dorsz jest rybą chudą wiec danie nie zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kcal)
73.03
303.07
Białko (g)
5.30
21.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany (g)
5.89
24.43
Węglowodany przyswajalne (g)
4.74
19.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
4.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz (g)
3.30
13.69
Tłuszcze nasycone (g)
2.17
9.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
4.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.90
3.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.94
Cholesterol (mg)
19.28
80.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina A (µg (mcg))
82.69
343.18
Witamina B6 (mg)
0.17
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.91
Witamina C (mg)
7.18
29.80
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.89
Witamina E (mg)
0.59
2.43
Retinol (µg (mcg))
27.54
114.31
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Ryboflawina (mg)
0.05
0.21
Niacyna (mg)
1.07
4.44
Foliany (µg (mcg))
11.28
46.79
Beta karoten (µg (mcg))
553.47
2296.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód (mg)
167.46
694.96
Potas (mg)
284.52
1180.76
Wapń (mg)
20.57
85.39
Fosfor (mg)
75.97
315.28
Magnez (mg)
19.51
80.96
Żelazo (mg)
0.60
2.51
Cynk (mg)
0.28
1.17
Miedź (mg)
0.08
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny gulasz rybny 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulasz rybny

Koszt składników
95.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
800 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 800 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Sos sojowy
40 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Koszt składników
95.10