Gulasz meksykański

Opublikowano: 19.08.2021 r., 20:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz meksykański w czarnym garnku z pieczywem.
Gulasz meksykański
Gulasz meksykański to pyszny i bardzo sycący pomysł na obiad. Całość ma naprawdę sporo białka i żelaza, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie sportowców.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 55 min
553 kcal
Kcal w porcji
471 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica wołowa (500 g)
  • Papryka czerwona 2 szt (480 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 mini puszka (170 g)
  • Fasola czerwona 1 szklanka (190 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kumin, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz meksykański krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.

Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli. Smaż całość przez 10 minut.

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka.

Całość smaż przez 5 minut, następnie zalej pomidorami z puszki i dopraw solą, pieprze, papryką i tymiankiem. Dodaj fasolkę i kukurydzę.

Duś przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do miękkości mięsa.

Jak oceniasz przepis na gulasz meksykański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat gulaszu meksykańskiego

Gulasz meksykański jest idealną propozycja dla wszystkich miłośników pikantnych potraw. To świetna alternatywa dla klasycznej wersji tej potrawy, która dla wielu osób jest zbyt nudna. W takim wydaniu gulasz zyskuje świeżości, ale również wspaniałego smaku. Całość idealnie sprawdzi się podana z ryżem czy kaszą. Pasują do niego również ugotowane bataty.

Przepis na gulasz meksykański jest niezwykle prosty i pozwala przygotować bardzo smaczny, a także sycący posiłek. Całość można przygotować w ekspresowym tempie, a cały proces nie jest zbyt skomplikowany, czy pracochłonny, dlatego świetnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Przepis zawsze się udaje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz meksykański, w sposób niezwykle łatwy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego danie pełne smaku i aromatu. To potrawa, w której bardzo dużo jest białka, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie, zwłaszcza sportowców. Całość dostarcza również niezwykle dużo wapnia i żelaza, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.

Choć w tym przepisie użyte zostały dość spore kawałki mięsa, to można gulasz zrobić również z mięsem mielonym. To opcja, która sprawdzi się w wypadku, gdy nie ma się zbyt dużo czasu na gotowanie. Gulasz z wołowiną potrzebuje prawie całej godziny duszenia, by odpowiednio zmięknąć i tworzyć wspaniałe, aromatyczne danie. By całość przyspieszyć można przygotować gulasz wieprzowy.

W wersji po meksykańsku, oprócz klasycznych składników gulaszu takich jak mięso, papryka czy cebula, pojawia się również kukurydza z czerwoną fasolą. Nietypowy dobór składników plus odpowiednie przyprawy sprawiają, że danie jest niezwykle ciekawe i stanowi świetną, nieco świeższą alternatywę dla tradycyjnej wersji. To opcja dla osób, które nie boją się kulinarnych nowinek. To danie jest pyszne, a przy tym bardzo sycące. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, jednak jeśli podaje się go dzieciom, warto zmniejszyć ilość pikantnych przypraw, by całość była bardziej łagodna.

Alergeny w gulaszu meksykańskim

Lista alergenów dla gulaszu meksykańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz meksykański

Wartości odżywcze gulaszu meksykańskiego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy przepis, jednak należy pamiętać, że czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(471g)
Energia (kcal)
117.60
553.88
Białko (g)
8.15
38.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(471g)
Węglowodany (g)
11.43
53.85
Węglowodany przyswajalne (g)
8.77
41.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.67
12.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(471g)
Tłuszcz (g)
4.74
22.35
Tłuszcze nasycone (g)
1.64
7.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.11
14.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.58
12.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
2.49
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: polędwica wołowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.69
97.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(471g)
Witamina A (µg (mcg))
42.31
199.29
Witamina B6 (mg)
0.29
1.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.59
Witamina C (mg)
35.73
168.29
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.10
5.18
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.12
0.55
Ryboflawina (mg)
0.14
0.67
Niacyna (mg)
3.05
14.38
Foliany (µg (mcg))
62.70
295.32
Beta karoten (µg (mcg))
441.06
2077.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(471g)
Sód (mg)
85.66
403.44
Potas (mg)
358.76
1689.74
Wapń (mg)
21.89
103.08
Fosfor (mg)
114.92
541.26
Magnez (mg)
29.46
138.75
Żelazo (mg)
1.32
6.21
Cynk (mg)
1.14
5.36
Miedź (mg)
0.15
0.69
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu meksykańskiego 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu meksykańskiego

Koszt składników
104.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Papryka czerwona
480 g
2 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
170 g
1 mini puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Fasola czerwona
190 g
1 szklanka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 190 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
104.80