Gulasz drobiowy

Opublikowano: 31.07.2021 r., 14:47 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz drobiowy w brązowej miseczce, na drewnianym stole.
Gulasz drobiowy
Gulasz drobiowy to świetnym pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso drobiowe z warzywami można podać nawet dla dzieci, ponieważ jest to lubiane przez nich mięso.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia 30 min
156 kcal
Kcal w porcji
241 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Papryka czerwona (350 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bulion drobiowy (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz drobiowy krok po kroku

Kurczaka i warzywa pokrój w kostkę.

W garnku, na oliwie podsmaż kurczaka z cebulą.

Dodaj do garnka paprykę, bulion, przecier, liść laurowy, 2 ziela angielskie i sól oraz pieprz do smaku.

Całość gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na gulasz drobiowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat gulaszu drobiowego

Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Według Wikipedii gulasz to danie pasterskie i to od węgierskiego słowa gulyas, oznaczającego pasterza, prawdopodobnie pochodzi to słowo. Początkowo było to danie niższych klas społecznych, ale z czasem zyskał on dużą popularność. Aktualnie występuje wiele odmian gulaszu, a także można wprowadzać w tych przepisach własne modyfikacje. Gulasz węgierski zrobiony z kurczaka nazywa się „Csirkepörkölt”. Ten gulasz drobiowy będzie zrobiony właśnie z kurczaka z warzywami i pieczarkami. Można go podawać zarówno z kaszą, ryżem, jak i z makaronem. Dzięki delikatnemu mięsu z kurczaka gulasz świetnie nadaje się także dla dzieci. Przepis na gulasz drobiowy jest dość prosty. Ze względu na mięso kurczaka, które szybko się gotuje, można go też przyrządzić w krótkim czasie, jak na gulasz.

Jak zrobić gulasz drobiowy?

Przygotowania zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka wrzucamy mięso i lekko podsmażamy. Gdy mięso się zarumieni, dodajemy cebulę z pieczarkami i także chwilę podsmażamy. Następnie do garnka dodajemy paprykę, bulion, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, czosnek i szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 30 minut, na wolnym ogniu. Kurczak, jak i warzywa w tym czasie z pewnością będą ugotowane. W tym czasie można przygotować inne dodatki jak kaszę i sałatkę. Po ugotowaniu możesz zagęścić sos do gulaszu drobiowego mąką. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po chwili gotowania powstanie pyszny sos. Gulasz można zagęścić zarówno mąką pszenną, jak i ziemniaczaną, jeżeli ktoś chce uzyskać bezglutenowy gulasz. W ten prosty mamy bardzo dobry i sycący obiad dla całej rodziny.

Alergeny w gulaszu drobiowym

Lista alergenów dla gulaszu drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze gulaszu drobiowego

na 100g gotowej potrawy

Gulasz drobiowy świetnie smakuje z kaszą gryczaną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(241g)
Energia (kcal)
64.81
156.19
Białko (g)
7.71
18.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(241g)
Węglowodany (g)
4.18
10.08
Węglowodany przyswajalne (g)
3.04
7.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(241g)
Tłuszcz (g)
2.01
4.85
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
1.74
Tłuszcze nienasycone (g)
1.29
3.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.98
2.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
0.75
Cholesterol (mg)
22.90
55.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(241g)
Witamina A (µg (mcg))
62.44
150.47
Witamina B6 (mg)
0.38
0.92
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.16
Witamina C (mg)
48.22
116.21
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.11
2.67
Retinol (µg (mcg))
2.80
6.74
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Ryboflawina (mg)
0.11
0.26
Niacyna (mg)
3.53
8.50
Foliany (µg (mcg))
22.69
54.68
Beta karoten (µg (mcg))
620.94
1496.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(241g)
Sód (mg)
57.24
137.96
Potas (mg)
243.62
587.12
Wapń (mg)
8.89
21.42
Fosfor (mg)
83.36
200.90
Magnez (mg)
14.25
34.34
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.18
Cynk (mg)
0.37
0.88
Miedź (mg)
0.06
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu drobiowego 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu drobiowego

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Papryka czerwona
350 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.30
Za 350 g
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Bulion drobiowy
100 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
68.00