Gulasz drobiowy
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Papryka czerwona (350 g)
- Cebula (105 g)
- Bulion drobiowy (100 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
Przepis na gulasz drobiowy krok po kroku
Kurczaka i warzywa pokrój w kostkę.
W garnku, na oliwie podsmaż kurczaka z cebulą.
Dodaj do garnka paprykę, bulion, przecier, liść laurowy, 2 ziela angielskie i sól oraz pieprz do smaku.
Całość gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 30 minut.
Więcej informacji na temat gulaszu drobiowego
Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Według Wikipedii gulasz to danie pasterskie i to od węgierskiego słowa gulyas, oznaczającego pasterza, prawdopodobnie pochodzi to słowo. Początkowo było to danie niższych klas społecznych, ale z czasem zyskał on dużą popularność. Aktualnie występuje wiele odmian gulaszu, a także można wprowadzać w tych przepisach własne modyfikacje. Gulasz węgierski zrobiony z kurczaka nazywa się „Csirkepörkölt”. Ten gulasz drobiowy będzie zrobiony właśnie z kurczaka z warzywami i pieczarkami. Można go podawać zarówno z kaszą, ryżem, jak i z makaronem. Dzięki delikatnemu mięsu z kurczaka gulasz świetnie nadaje się także dla dzieci. Przepis na gulasz drobiowy jest dość prosty. Ze względu na mięso kurczaka, które szybko się gotuje, można go też przyrządzić w krótkim czasie, jak na gulasz.
Jak zrobić gulasz drobiowy?
Przygotowania zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka wrzucamy mięso i lekko podsmażamy. Gdy mięso się zarumieni, dodajemy cebulę z pieczarkami i także chwilę podsmażamy. Następnie do garnka dodajemy paprykę, bulion, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, czosnek i szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 30 minut, na wolnym ogniu. Kurczak, jak i warzywa w tym czasie z pewnością będą ugotowane. W tym czasie można przygotować inne dodatki jak kaszę i sałatkę. Po ugotowaniu możesz zagęścić sos do gulaszu drobiowego mąką. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po chwili gotowania powstanie pyszny sos. Gulasz można zagęścić zarówno mąką pszenną, jak i ziemniaczaną, jeżeli ktoś chce uzyskać bezglutenowy gulasz. W ten prosty mamy bardzo dobry i sycący obiad dla całej rodziny.
Alergeny w gulaszu drobiowym
Lista alergenów dla gulaszu drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze gulaszu drobiowego
Gulasz drobiowy świetnie smakuje z kaszą gryczaną.
Energia i białka
(241g)
Węglowodany
(241g)
Tłuszcze
(241g)
Witaminy
(241g)
Składniki mineralne
(241g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.