Przepis na gulasz do słoika krok po kroku
- Łopatka wieprzowa 500 g
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Papryka czerwona 300 g 2 sztuki
- Pieczarki 120 g 2 garści
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Koncentrat pomidorowy 10 g 1 łyżka
Mięso pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę i włóż do miski.
Dopraw mięso za pomocą aromatycznych przypraw i wymieszaj, odstaw mięso do zamarynowania na całą noc.
Olej rozgrzej na patelni i dodaj mięso, obsmaż z każdej strony.
Wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i boczek.
Duś do miękkości pod przykryciem, na końcu dodaj odrobinę koncentratu.
Gorący gulasz włóż do słoików i odwróć do góry dnem, aż do ostygnięcia.
Często zadawane pytania
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Ragout
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz strogonow
-
Bigos po cygańsku z klopsikami
-
Gulasz wieprzowy

(liczba kalorii)
Gulasz do słoika - cechy przepisu
Więcej o gulaszu do słoika
Gulasz do słoika to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.
Wieprzowina nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze.
Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wieprzowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz do słoika, mój będzie wieprzowy, ale śmiało możesz wykorzystać inne mięso.
Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu warzywa takie jak: czerwona papryka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki.
Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.
Z mięsa wieprzowego możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wieprzowinę duszoną w sosie.
Zatem, jak zrobić gulasz wieprzowy z papryką na obiad? Nic trudnego.
Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, najlepiej w kostkę. Następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oleju i dorzuć pokrojone w słupki warzywa, duś całość pod przykryciem do momentu, aż składniki nie będą miękkie.
Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem, aż do ostygnięcia.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak zrobić gulasz do słoika, przygotuj aromatyczne danie we własnym domu.
Wartości odżywcze gulaszu do słoika
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w gulaszu do słoika
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na gulasz do słoika
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz do słoika
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu do słoika
Lista alergenów dla gulaszu do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz do słoika