Przepis na gulasz do słoika krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, słoiki

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę i włóż do miski.

Dopraw mięso za pomocą aromatycznych przypraw i wymieszaj, odstaw mięso do zamarynowania na całą noc.

Olej rozgrzej na patelni i dodaj mięso, obsmaż z każdej strony.

Wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i boczek.

Duś do miękkości pod przykryciem, na końcu dodaj odrobinę koncentratu.

Gorący gulasz włóż do słoików i odwróć do góry dnem, aż do ostygnięcia.

gulasz do słoika
Gulasz do słoika
Koszt przygotowania dania
19.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
288 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Gulasz do słoika - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu do słoika

Gulasz do słoika to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Wieprzowina nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wieprzowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz do słoika, mój będzie wieprzowy, ale śmiało możesz wykorzystać inne mięso.

Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu warzywa takie jak: czerwona papryka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Z mięsa wieprzowego możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wieprzowinę duszoną w sosie.

Zatem, jak zrobić gulasz wieprzowy z papryką na obiad? Nic trudnego.

Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, najlepiej w kostkę. Następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oleju i dorzuć pokrojone w słupki warzywa, duś całość pod przykryciem do momentu, aż składniki nie będą miękkie.

Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem, aż do ostygnięcia.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak zrobić gulasz do słoika, przygotuj aromatyczne danie we własnym domu.

Wartości odżywcze gulaszu do słoika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
144.06 kcal
288.11 kcal
Białko
8.97 g
17.94 g

Węglowodany w gulaszu do słoika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.16 g
6.33 g
Węglowodany przyswajalne
2.25 g
4.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
1.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.61 g
21.23 g
Tłuszcze nasycone
4.04 g
8.09 g
Tłuszcze nienasycone
6.57 g
13.14 g
Tłuszcze jednonasycone
5.08 g
10.15 g
Tłuszcze wielonasycone
1.50 g
2.99 g

Witaminy w przepisie na gulasz do słoika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
46.53 µg (mcg)
93.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.27 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
37.97 mg
75.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.81 µg (mcg)
1.62 µg (mcg)
Witamina E
0.54 mg
1.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.95 µg (mcg)
1.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.40 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.56 mg
5.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.39 µg (mcg)
38.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
472.68 µg (mcg)
945.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz do słoika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
33.61 mg
67.22 mg
Potas
263.96 mg
527.92 mg
Wapń
11.90 mg
23.80 mg
Fosfor
107.48 mg
214.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.38 mg
28.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
1.46 mg
Cynk
1.44 mg
2.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu do słoika 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu do słoika

Lista alergenów dla gulaszu do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz do słoika

Cena przygotowania gulaszu do słoika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
300 g
2 sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koncentrat pomidorowy
10 g
1 łyżka
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na gulasz do słoika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.3% osób