Gulasz do słoika
Przepis na gulasz do słoika
Przygotowanie składników do gulaszu do słoika
Gulasz do słoika to świetny pomysł na szybki obiad, kiedy brakuje czasu na gotowanie, a chcemy zjeść coś smacznego i dobrze gotowanego. W mojej kuchni często pojawia się ten sprawdzony przepis, który pozwala mi cieszyć się pysznym obiadem nawet przez kilka tygodni po jego przygotowaniu. Przygotowanie składników zajmuje mi około 60 minut, a cała procedura smażenia i pasteryzacji mieści się w dodatkowych 40 minutach. Zaczynając od przygotowania mięsa, przechodzimy do dodania warzyw, a kończymy na zamknięciu wszystkiego w słoikach.
Zaczynam od pokrojenia 500 g łopatki wieprzowej w kostkę i włożenia jej do miski. Wieprzowina doskonale sprawdza się w gulaszu, ponieważ jest soczysta i ma bogaty, pełny smak, który doskonale komponuje się z przyprawami. Używam soli, pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe, aby mięso dobrze się zamarynowało. Następnie, mięso należy odstawić na całą noc do lodówki, dzięki temu przyprawy lepiej przenikną do wnętrza mięsa, nadając mu wyjątkowego aromatu.
Smażenie i duszenie gulaszu
Kiedy mięso jest już odpowiednio przygotowane, czas na smażenie. Na dużej patelni rozgrzewam 20 ml oleju rzepakowego, który jest neutralny w smaku i dobrze nadaje się do smażenia. Na gorący olej wrzucam kawałki mięsa i obsmażam je z każdej strony, aż nabiorą złocistej barwy. Ważne jest, aby nie pozostawić surowych kawałków, ponieważ to wpłynęłoby na jakość gulaszu.
Następnie dodaję warzywa: 100 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę, 300 g czerwoną paprykę pokrojoną w większe kawałki oraz 120 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki. Te warzywa dodają gulaszowi bogactwa smaku i tekstury. Cebula nadaje słodyczy, papryka wnosi odrobinę chrupkości, a pieczarki dodają głębi smaku i dodatkowej wilgotności, co sprawia, że gulasz jest soczysty i pełen aromatu. Wszystko razem duszę pod przykryciem, aż warzywa i mięso staną się miękkie.
Na koniec dodaję 10 g koncentratu pomidorowego, który nadaje gulaszowi charakterystyczną kwaskowatość i pogłębia jego smak. Koncentrat pomidorowy zdecydowanie jest niezbędnym elementem w każdym przepisie na gulasz do słoika. W ten sposób gulasz nabiera pełni smaku, a wszystkie składniki doskonale się ze sobą łączą.
Konserwowanie gulaszu w słoikach
Kiedy gulasz jest już gotowy, napełniam nim słoiki. Gorący gulasz przekładam do czystych słoików, a następnie szczelnie zamykam. Słoiki odwracam do góry dnem i zostawiam je do ostygnięcia. Dzięki temu wytworzy się próżnia, która pozwoli przechowywać gulasz przez kilka tygodni w ciemnym i zimnym miejscu.
Tak przygotowany gulasz do słoika jest idealny na szybkie i smaczne obiady. Można go podać z kaszą, makaronem, ryżem lub pieczywem posmarowanym masłem. To doskonały pomysł na domowe danie, które można łatwo wykorzystać w różne dni tygodnia, kiedy brakuje czasu na gotowanie. Gulasz wieprzowy jest nie tylko smaczny, ale również pożywny i sycący, idealnie wpisując się w zasady diety zbilansowanej oraz diety bezglutenowej.
Gulasz do słoika, który właśnie opisałam, to przepis prosty, a jednocześnie pełen smaków. Możliwość przechowywania go przez dłuższy czas sprawia, że jest to idealne rozwiązanie na zapracowane dni. Sama często dodaję do przepisu swoje ulubione warzywa, aby nadać mu różnorodności i wzbogacić go o nowe smaki. To naprawdę pyszny i sprawdzony przepis, który każda kucharka powinna mieć w swoim repertuarze.
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (300 g)
- Pieczarki - 2 garści (120 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (10 g)
Przepis na gulasz do słoika krok po kroku
Mięso pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę i włóż do miski.
Dopraw mięso za pomocą aromatycznych przypraw i wymieszaj, odstaw mięso do zamarynowania na całą noc.
Olej rozgrzej na patelni i dodaj mięso, obsmaż z każdej strony.
Wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i boczek.
Duś do miękkości pod przykryciem, na końcu dodaj odrobinę koncentratu.
Gorący gulasz włóż do słoików i odwróć do góry dnem, aż do ostygnięcia.
Tak przygotowane słoiki z gulaszem możesz przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu nawet przez kilka tygodni.
- Gulasz wieprzowy
- Galareta wieprzowa
- Strogonow wieprzowy
- Policzki wieprzowe
- Ragout
- Gulasz z szynki wieprzowej
- Gulasz z łopatki
- Bogracz z kluskami
- Gulasz z łopatki wieprzowej
- Gulasz do placków po węgiersku
- Gulasz wieprzowy tradycyjny
- Karmuszka
- Gulasz segedyński
- Gulasz z serc wieprzowych
- Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
- Gulasz Thermomix
- Zupa gulaszowa po węgiersku
- Gulasz z polędwicy wieprzowej
- Gulasz wieprzowy
Więcej informacji na temat gulaszu do słoika
Gulasz do słoika to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.
Wieprzowina nie należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej tłusta niż cielęcina, ale to nic złego, tłuszcz w naszej diecie jest bardzo istotny, oczywiście w umiarze.
Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wieprzowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz do słoika, mój będzie wieprzowy, ale śmiało możesz wykorzystać inne mięso.
Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu warzywa takie jak: czerwona papryka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki.
Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.
Z mięsa wieprzowego możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wieprzowinę duszoną w sosie.
Zatem, jak zrobić gulasz wieprzowy z papryką na obiad? Nic trudnego.
Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, najlepiej w kostkę. Następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oleju i dorzuć pokrojone w słupki warzywa, duś całość pod przykryciem do momentu, aż składniki nie będą miękkie.
Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem, aż do ostygnięcia.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak zrobić gulasz do słoika, przygotuj aromatyczne danie we własnym domu.
Alergeny w gulaszu do słoika
Lista alergenów dla gulaszu do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz do słoika
Wartości odżywcze gulaszu do słoika
Do gulaszu możesz dodać swoje ulubione warzywa i podawać z kaszą lub pieczywem posmarowanym masłem.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.