Przepis na gulasz angielski krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, słoiki, duża miska, maszynka do mielenia

Łopatkę pokrój na 4 cm kawałki. Boczek pokrój na 6 cm kawałki. Mięso w osobnych miskach posyp solą i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 24 godziny.

Boczek zmiel. Zmielone mięso dodaj do łopatki, wsyp przyprawy, dolej 100 ml wody , wymieszaj , poczekaj aż mięso wchłonie wodę.

Słoiki wygotuj. Na spód każdego słoika włóż liść laurowy. Napełniaj mięsem do 3/4 objętości.

Wstaw zakręcone słoiki do dużego garnka. Wlej wody do połowy wysokości słoików. Gotuj 180 minut na bardzo wolnym gazie.

Po ugotowaniu gorące słoiki wyjmij. Postaw na ścierce denkami do góry.

Gulasz angielski podany w miseczce. W dwóch pozostałych miseczkach znajduje się puree ziemniaczane oraz surówka z warzyw.
Gulasz angielski
Koszt przygotowania dania
41.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
209 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
31

Gulasz angielski - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu angielskim

Gulasz angielski to doskonała alternatywa dla kupnych konserw. Gulasz domowej produkcji zawiera mniej soli i konserwantów. Masz też wpływ na jakość mięsa dodanego do twojego wyrobu. Przepis na gulasz angielski wydaje się skomplikowany lecz nic bardziej mylnego. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania gulaszu angielskiego potrzebujesz następujących składników; łopatki wieprzowej, boczku wieprzowego, soli, pieprzu, czosnku, majeranku, imbiru świeżego, liścia laurowego.

Jak więc przygotować gulasz angielski? Mięso z łopatki pokrój na 4 cm kawałki, boczek na 6 cm kawałki(potem i tak trzeba go zmielić). Łopatkę i boczek w osobnych miskach posyp solą, wymieszaj. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Boczek zmiel. Wymieszaj mięso. Dodaj pozostałe składniki. Wlej 100 ml wody. Poczekaj aż mięso wchłonie wodę. Wygotowane słoiki napełniaj mięsem do 3/4 objętości. Wstaw do garnka. Wlej wody do połowy wysokości słoików. Gotuj 180 minut na wolnym ogniu. Wyjmij z garnka i postaw na ścierce do góry denkiem.

Jak zrobić dobry gulasz angielski? Podstawa do świeże, dobrej jakości mięso. Domowy gulasz przygotujesz w słoiku. Składniki musisz przygotować dobę wcześniej. Mięso dzięki temu będzie miękkie. Domowy gulasz możesz przechowywać do 3 miesięcy.

Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu staraj się wybierać kawałki z mniejszą jego zawartością jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potraw.

Podsumowując gulasz angielski jest doskonałą propozycją na domową konserwę w słoiku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek na śniadanie lub do pracy. Dodatek pieczywa żytniego oraz świeżych warzyw pomoże stworzyć pełnowartościowy posiłek. Konserwa przygotowana w domu zawiera mniejsze ilości soli oraz mniej składników konserwujących. Możesz ją podać swojej rodzinie i mieć pewność, że dostają pożywny pełen składników odżywczych posiłek.

Wartości odżywcze gulaszu angielskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
299.25 kcal
209.48 kcal
Białko
15.12 g
10.58 g

Węglowodany w gulaszu angielskim

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
26.01 g
18.21 g
Tłuszcze nasycone
11.13 g
7.79 g
Tłuszcze nienasycone
14.89 g
10.42 g
Tłuszcze jednonasycone
11.30 g
7.91 g
Tłuszcze wielonasycone
3.58 g
2.51 g

Witaminy w przepisie na gulasz angielski

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
5.97 µg (mcg)
4.18 µg (mcg)
Witamina B6
0.30 mg
0.21 mg
Witamina B12
0.61 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina C
0.37 mg
0.26 mg
Witamina D
1.07 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Witamina E
0.29 mg
0.20 mg
Retinol
5.97 µg (mcg)
4.18 µg (mcg)
Tiamina
0.53 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.13 mg
Niacyna
3.80 mg
2.66 mg
Foliany
2.61 µg (mcg)
1.83 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gulasz angielski

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
1528.43 mg
1069.90 mg
Potas
248.00 mg
173.60 mg
Wapń
11.24 mg
7.87 mg
Fosfor
169.40 mg
118.58 mg
Magnez
15.25 mg
10.68 mg
Żelazo
0.73 mg
0.51 mg
Cynk
1.92 mg
1.35 mg
Miedź
0.07 mg
0.05 mg
Mangan
0.01 mg
0.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu angielskiego 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu angielskim

Lista alergenów dla gulaszu angielskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz angielski

Cena przygotowania gulaszu angielskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
700 g
17.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
17.00
Za 700 g
Boczek surowy
600 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 6
24.00
Za 600 g
Sól
40 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na gulasz angielski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98.9% osób