Przepis na gulasz angielski krok po kroku
- Łopatka wieprzowa 700 g
- Boczek surowy 600 g
- Sól 40 g
Łopatkę pokrój na 4 cm kawałki. Boczek pokrój na 6 cm kawałki. Mięso w osobnych miskach posyp solą i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 24 godziny.
Boczek zmiel. Zmielone mięso dodaj do łopatki, wsyp przyprawy, dolej 100 ml wody , wymieszaj , poczekaj aż mięso wchłonie wodę.
Słoiki wygotuj. Na spód każdego słoika włóż liść laurowy. Napełniaj mięsem do 3/4 objętości.
Wstaw zakręcone słoiki do dużego garnka. Wlej wody do połowy wysokości słoików. Gotuj 180 minut na bardzo wolnym gazie.
Po ugotowaniu gorące słoiki wyjmij. Postaw na ścierce denkami do góry.
Często zadawane pytania
-
Gulasz
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz wieprzowy
-
Gulasz z indyka
-
Gulasz węgierski
-
Gulasz z szynki
-
Gulasz z karkówki
-
Ragout
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Gulasz z kurczaka
-
Gulasz drobiowy
-
Gulasz ze schabu
-
Gulasz z dzika
-
Gulasz z żołądków drobiowych
-
Zupa strogonow
-
Strogonow z kurczaka
-
Tadżin
-
Gulasze

(liczba kalorii)
Gulasz angielski - cechy przepisu
Więcej o gulaszu angielskim
Gulasz angielski to doskonała alternatywa dla kupnych konserw. Gulasz domowej produkcji zawiera mniej soli i konserwantów. Masz też wpływ na jakość mięsa dodanego do twojego wyrobu. Przepis na gulasz angielski wydaje się skomplikowany lecz nic bardziej mylnego. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania gulaszu angielskiego potrzebujesz następujących składników; łopatki wieprzowej, boczku wieprzowego, soli, pieprzu, czosnku, majeranku, imbiru świeżego, liścia laurowego.
Jak więc przygotować gulasz angielski? Mięso z łopatki pokrój na 4 cm kawałki, boczek na 6 cm kawałki(potem i tak trzeba go zmielić). Łopatkę i boczek w osobnych miskach posyp solą, wymieszaj. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Boczek zmiel. Wymieszaj mięso. Dodaj pozostałe składniki. Wlej 100 ml wody. Poczekaj aż mięso wchłonie wodę. Wygotowane słoiki napełniaj mięsem do 3/4 objętości. Wstaw do garnka. Wlej wody do połowy wysokości słoików. Gotuj 180 minut na wolnym ogniu. Wyjmij z garnka i postaw na ścierce do góry denkiem.
Jak zrobić dobry gulasz angielski? Podstawa do świeże, dobrej jakości mięso. Domowy gulasz przygotujesz w słoiku. Składniki musisz przygotować dobę wcześniej. Mięso dzięki temu będzie miękkie. Domowy gulasz możesz przechowywać do 3 miesięcy.
Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu staraj się wybierać kawałki z mniejszą jego zawartością jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potraw.
Podsumowując gulasz angielski jest doskonałą propozycją na domową konserwę w słoiku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek na śniadanie lub do pracy. Dodatek pieczywa żytniego oraz świeżych warzyw pomoże stworzyć pełnowartościowy posiłek. Konserwa przygotowana w domu zawiera mniejsze ilości soli oraz mniej składników konserwujących. Możesz ją podać swojej rodzinie i mieć pewność, że dostają pożywny pełen składników odżywczych posiłek.
Wartości odżywcze gulaszu angielskiego
Energia i białka
(70g)
Węglowodany w gulaszu angielskim
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy w przepisie na gulasz angielski
(70g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz angielski
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu angielskim
Lista alergenów dla gulaszu angielskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gulasz angielski