Gulasz
- Łopatka wieprzowa (800 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Papryka czerwona - 2 szt (480 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na gulasz krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej olej.
Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją.
Po chwili dodaj mięso pokrojone w dość dużą kostkę.
Przypraw je solą, pieprzem i słodką papryką. Dołóż drobno posiekany czosnek.
Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę.
Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.
Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.
Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i kminkiem.
Gotuj na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Carbonada
-
Strogonow wołowy
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Wołowina z warzywami
-
Ragout wołowe
-
Gulasz wołowy
Więcej informacji na temat gulaszu
Gulasz to idealny pomysł na pyszny posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Ten z tego przepisu jest odpowiednio przyprawiony i bardzo aromatyczny, dzięki czemu świetnie się komponuje ze wszystkimi dodatkami. Ta wyśmienita potrawa skradnie serca wszystkich domowników i gości, ze względu na wspaniały smak i aromat.
Przepis na gulasz jest niezwykle łatwy i można go zrobić szybko. Choć może się wydawać, że zrobienie dobrego mięsnego sosu jest nie lada wyzwaniem, któremu podołają tylko wprawieni kucharze, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. W kilka chwil można przygotować niezwykle pyszny gulasz, który oczaruje każdego, kto go spróbuje.
Składniki na gulasz powinny być jak najlepszej jakości, by całość smakowała dobrze. Warto wybierać świeże mięso, które sprawi, że całe danie będzie wyborne. Najlepiej dodawać kawałki, które nie mają zbyt dużo tłuszczu, a błonki wycinać przed gotowaniem.
Ten szybki przepis pozwoli wykonać to wykwintne i naprawdę smaczne danie w bardzo szybkim tempie. Gulasz z tego przepisu wychodzi niezwykle pyszny i pełen aromatycznych przypraw. Tradycyjnie w kuchni węgierskiej, skąd pochodzi to danie, nie szczędzi się ostrej i słodkiej papryki, by całość była bardzo pikantna. Do tego dania można dodawać również papryczkę chili, która jeszcze bardziej podkreśli jego charakter.
To dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle sycący i świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami, kaszami czy kluskami. Jest więc uniwersalną bazą różnego rodzaju dań. Najlepiej podawać go z łagodniejszymi produktami, które zrównoważą jego pikantny charakter. Sos który powstaje z mięsa i warzyw jest naprawdę przepyszny.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobry gulasz wieprzowy, to ta receptura będzie idealną inspiracją. Dowiesz się z niej jak stworzyć danie, które posmakuje nawet największemu krytykowi kulinarnemu. To pomysł na tradycyjny obiad, z kilku produktów, które zwykle goszczą w domowej spiżarni z dodatkiem pysznego mięsa. Jeśli szukasz pomysłu na to jak przygotować gulasz wieprzowy, który da się zrobić szybko, tak by nie spędzać całego dnia w kuchni, to ten przepis na pewno ci się spodoba.
Alergeny w gulaszu
Lista alergenów dla gulaszu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gulaszu
Gulasz ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinien zbyt często gościć w menu.
Energia i białka
(421g)
Węglowodany
(421g)
Tłuszcze
(421g)
Witaminy
(421g)
Składniki mineralne
(421g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.