Guacamole z pomidorami

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Guacamole z pomidorami podane w miseczce.
Guacamole z pomidorami
Guacamole z pomidorami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników meksykańskich smaków. Ta smaczna pasta będzie idealna na kanapki, do tortilli i jako smaczny dip.
Przygotowanie 10 min
119 kcal
Kcal w porcji
133 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Awokado (250 g)
  • Sok cytrynowy (15 ml)
  • Cebula (50 g)
  • Kolendra świeża (25 g)
  • Pomidor (180 g)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na guacamole z pomidorami krok po kroku

W średniej misce wymieszaj awokado, sok z limonki i sól.

Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, kolendrę, pomidory i czosnek.

Całość dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na guacamole z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,6% osób

Więcej informacji na temat guacamole z pomidorami

Guacamole z pomidorami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników meksykańskich smaków. Ta smaczna pasta będzie idealna na kanapki, do tortilli i jako smaczny dip. Całość jest bardzo fit!

Guacamole to pyszny i bardzo wyrazisty meksykański sos, który świetnie sprawdza się także w polskiej kuchni. To idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałego awokado w sposób bardzo kreatywny, tak by stworzyć pyszny dodatek do różnych dań. Choć guacamole stosowane jest głównie jako sos, to świetnie sprawdzi się również jako pasta na kanapki. Ma wspaniały, intensywny smak, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych dań.

Przepis na guacamole z pomidorami będzie doskonałą opcją dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na zdrowy dodatek do kanapek. To idealny pomysł na takie smarowidło.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić guacamole z pomidorami, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób na diecie roślinnej, gdyż całość jest w pełni wegańska. To danie pyszne i bardzo szybkie, a przy tym naprawdę zdrowe. To idealny dodatek na chleb, który jest również bardzo zdrowy i pięknie się prezentuje. Awokado jest świetnym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również wiele cennych witamin i składników prozdrowotnych, które wspierają zdrowie, dlatego ważne by gościł w codziennym menu jak najczęściej. W tej wersji łączy się je z pomidorami, które dostarczają sporo potasu, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowego i mięśniowego.

Ta pasta z dojrzałego awokado jest nie tylko smaczna i piękna, to również zdrowe danie, które pozwala na włączenie do swojego menu awokado, które jest niezwykle cennym produktem. W tej wersji jest pyszne i świetnie komponuje się nie tylko z chipsami, ale również na kanapce, zwłaszcza z chleba żytniego. Można ją również połączyć z kawałkami tortilli i przygotować wyśmienitą przekąskę na imprezy.

Alergeny w guacamole z pomidorami

Lista alergenów dla guacamole z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na guacamole z pomidorami

Wartości odżywcze guacamole z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(133g)
Energia (kcal)
89.88
119.54
Białko (g)
1.58
2.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(133g)
Węglowodany (g)
7.22
9.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.31
4.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.91
5.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(133g)
Tłuszcz (g)
7.05
9.38
Tłuszcze nasycone (g)
1.51
2.01
Tłuszcze nienasycone (g)
5.54
7.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.65
6.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(133g)
Witamina A (µg (mcg))
33.46
44.50
Witamina B6 (mg)
0.19
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.03
17.32
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.30
0.41
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.08
Ryboflawina (mg)
0.08
0.11
Niacyna (mg)
1.10
1.47
Foliany (µg (mcg))
48.64
64.69
Beta karoten (µg (mcg))
367.33
488.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(133g)
Sód (mg)
7.90
10.50
Potas (mg)
358.09
476.27
Wapń (mg)
17.97
23.90
Fosfor (mg)
40.79
54.25
Magnez (mg)
20.23
26.90
Żelazo (mg)
0.49
0.65
Cynk (mg)
0.42
0.56
Miedź (mg)
0.13
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny guacamole z pomidorami 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania guacamole z pomidorami

Koszt składników
160.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Sok cytrynowy
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Kolendra świeża
25 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 25
137.50
Za 25 g
Pomidor
180 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
160.50