Guacamole z jajkiem
- Awokado - 1 sztuka (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula czerwona (50 g)
Przepis na guacamole z jajkiem krok po kroku
Jajko ugotuj na twardo.
Awokado przekrój na pół. Wyjmij pestkę.
Miąższ awokado zmiksuj razem z ugotowanym, obranym jajkiem oraz solą i pieprzem.
Posiekaj bardzo drobno cebulkę oraz kolendrę.
Dodaj kolendrę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cebulkę oraz odrobinę soku z cytryny.
Wszystko wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat guacamole z jajkiem
Guacamole z jajkiem to pyszna pasta. Jest zdrowa, smaczna i bardzo szybka do zrobienia. Pasuje do wielu potraw, na przykład na kanapki czy do chleba tostowego. Ta dobra pasta z awokado z jajkiem na twardo zawiera tylko trzy składniki oraz przyprawy. Przepis na guacamole z jajkiem posiada duże walory zdrowotne, ze względu na wysoką zawartość dobrych tłuszczów oraz białka (z jajka na twardo) – jest więc bardzo zdrowy. Jeśli zrobisz guacamole z jajkiem możesz podawać go na wiele sposobów, na przykład na chleb do kanapek, z nachosami bądź w tortilli z mięsem i warzywami.
Pyszne guacamole z jajkiem jest potrawą pochodzącą z kuchni meksykańskiej. Jak zrobić guacamole z jajkiem? Potrzebujesz jedynie awokado, jajek oraz czerwonej cebulki. Poza tym ważne są przyprawy: sól, pieprz, liście świeżej kolendry oraz sok z cytryny. Pasta zrobiona jest z jajkiem na twardo. Ugotuj więc jajka. W tym czasie awokado przekrój na pół i za pomocą noża wyjmij pestkę. Zdecydowanym, szybkim ruchem nakieruj nóż na pestkę i wbij go w nią. Przekręć nożem wokół jego osi i wyjmij pestkę. Podczas tej czynności uważaj na dłonie, by się nie skaleczyć. Łyżką wyjmij awokado do miski lub do blendera i zmiksuj z jajkami na twardo. Gdy masa będzie zblendowana dodaj do niej drobno posiekaną (najlepiej czerwoną) cebulę. Posiekaj również bardzo drobno świeżą kolendrę, jednak można ją pominąć lub dać suszoną. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pasty, tak samo z resztą przypraw. Wymieszaj całość i dodaj sok z cytryny. Uważaj na ilość, by pasta nie była zbyt kwaśna. W przepisie na guacamole z jajkiem można zmienić przyprawy: dodać chilli, suszone pomidory lub paprykę słodką.
Nie każde awokado nada się na guacamole z jajkiem. Owoce awokado są różne. Wybierz dobre awokado, by można było go dobrze rozdrobnić. Jak zrobić guacamole z jajkiem, by było idealnie kremowe? Przepis na guacamole z jajkiem wychodzi najsmaczniejszy pod warunkiem, że masz odpowiednie awokado. Musi ono być dojrzałe i miękkie niczym masło (przechowywane w temperaturze pokojowej). Najlepsze jest awokado hass. Dobra pasta z awokado z jajkiem wychodzi z pięknego, zielonego owocu, w którym nie ma brązowych plamek. Gdy Twoje awokado jest twarde koniecznie pozwól mu dojrzeć i zmięknąć. Twarda sztuka nie będzie się dobrze blendować, a pasta będzie miała grudki.
Pastę z awokado z jajkiem możesz podawać jako dodatek do przeróżnych potraw. Pasta z jajkiem na twardo sprawdzi się świetnie do kanapek, do chleba tostowego przypieczonego w tosterze lub jako dip do chipsów. Guacamole to nie tylko pyszne, ale też zdrowe, dobre jedzenie.
Alergeny w guacamole z jajkiem
Lista alergenów dla guacamole z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze guacamole z jajkiem
Przepis jest bardzo zdrowy. Zawiera cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Nadaje się do diety niskowęglowodanowej.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.