Grzyby w solance

Opublikowano: 28.09.2021 r., 7:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby w solance w miseczce
Grzyby w solance
Grzyby w solance to doskonała propozycja na szybki sposób pasteryzacji grzybów. Jeśli nie masz pomysłu na przerobienie grzybów koniecznie skorzystaj z naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
26 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Świeże leśne grzyby - Różne rodzaje (1200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na grzyby w solance krok po kroku

Grzyby umyj dokładnie. Jeśli są duże pokrój je na mniejsze kawałki.

Do garnka wlej 1,5 litra wody i wsyp 3 łyżki soli, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz czosnek. Zagotuj solankę.

W między czasie grzyby przełóż do słoików, zalej gorącą solanką i zakręć dokładnie.

Wstaw do garnka słoiki i wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj 15-20m minut na średnim ogniu.

Następnie wyjmij z garnka i postaw do góry dnem.

Jak oceniasz przepis na grzyby w solance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat grzybów w solance

Grzyby w solance to wspaniały pomysł na pasteryzację grzybów na zimę. Solanka pozwala na zachowanie wszystkich składników mineralnych zawartych w grzybach. Nie zmienia ich smaku dlatego tak przygotowane grzyby możesz dodawać do sosów albo zupy. Przepis na grzyby w solance jest bardzo łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni. Do zrobienia grzybów w solance potrzebujesz następujących produktów spożywczych: grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki), woda, sól, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.

Jak zrobić grzyby w solance? Na początek umyj dokładnie grzyby. Jeśli są duże pokrój je na mniejsze części, jeśli małe zachowaj je w całości, sprawdź czy nie są robaczywe. W garnku zagotuj wodę z solą, liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem. Grzyby umieść w słoikach i zalej gorącą solanką. Przełóż do każdego słoika liść laurowy, czosnek i ziele angielskie. Słoiki zakręć dokładnie i wstaw do garnka. Wlej wody do 2/3 wysokości słoików i zagotuj, gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut. Wyjmij z garnka i postaw dnem do góry. Jak przechowywać? Tak przygotowane pasteryzowane grzyby możesz przechowywać przez długi czas w ciemnym chłodnym miejscu.

Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiadają między innymi za prawidłowy metabolizm, biorą także udział w procesie wytwarzania komórek morfotycznych krwi. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując grzyby w zalewie to świetny pomysł na zachowania jesieni w słoikach. Grzyby w soli zachowują swoje składniki mineralne oraz właściwości sensoryczne. Grzyby do słoików są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.

Alergeny w grzybach w solance

Lista alergenów dla grzybów w solance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grzyby w solance

Wartości odżywcze grzybów w solance

na 100g gotowej potrawy

Grzyby w solance to dobry pomysł na za pasteryzowanie grzybów. Grzyby zawierają wiele cennych składników mineralnych. Solanka pozwala na zachowanie wszystkich witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
22.00
26.40
Białko (g)
3.09
3.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
3.26
3.91
Węglowodany przyswajalne (g)
2.26
2.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
0.34
0.41
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.19
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.10
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.05
Witamina C (mg)
2.10
2.52
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.24
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.10
Ryboflawina (mg)
0.40
0.48
Niacyna (mg)
3.61
4.33
Foliany (µg (mcg))
17.00
20.40
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
5.00
6.00
Potas (mg)
318.00
381.60
Wapń (mg)
3.00
3.60
Fosfor (mg)
86.00
103.20
Magnez (mg)
9.00
10.80
Żelazo (mg)
0.50
0.60
Cynk (mg)
0.52
0.62
Miedź (mg)
0.32
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów w solance 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów w solance

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
1200 g
Różne rodzaje
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
60.00
Za 1200 g
Koszt składników
75.00