Grzyby w pomidorach

Opublikowano: 28.09.2021 r., 7:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby w pomidorach podane są w czarnym garnku, który stoi na materiale. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Grzyby w pomidorach
Grzyby w pomidorach to doskonała propozycja na wykorzystanie grzybów i przechowanie ich na zimę. Pyszne grzyby w sosie pomidorowym można spożywać same, najlepiej na ciepło.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 50 min
487 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Świeże leśne grzyby (1500 g)
  • Koncentrat pomidorowy (250 g)
  • Ocet winny (200 ml)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Cukier Pół szklanki (70 g)
  • Olej rzepakowy (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na grzyby w pomidorach krok po kroku

Grzyby umyj dokładnie, sprawdź czy nie są robaczywe. Jeśli używasz dużych grzybów pokrój je na mniejsze kawałki, jeśli małych zostaw je w całości. W garnku zagotuj wodę, umieść w niej grzyby i gotuj 7-10 minut.

Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Dodaj do cebuli grzyby, wymieszaj dokładnie, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy, wlej 400 ml wody oraz ocet i duś grzyby 15-20 minut.

Przygotuj słoiczki 400 ml, wyparz je wrzątkiem i przełóż pomidory w sosie. Zakręć dokładnie i wstaw do garnka. Wlej wody do 2/3 wysokości słoików i zagotuj, gotuj na średnim ogniu przez 10-12 minut.

Po tym czasie wyjmij słoiki i postaw do góry dnem.

Jak oceniasz przepis na grzyby w pomidorach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat grzybów w pomidorach

Grzyby w pomidorach to doskonały pomysł na zachowanie lasu w słoiku na zimę. Pyszne grzyby do słoików wspaniale smakują podane na ciepło ze świeżym pieczywem. Są wspaniałe na szybki posiłek ze słoika. Przepis na grzyby w pomidorach jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia grzybów z cebulą potrzebne będą następujące składniki: grzyby leśne (podgrzybki, maślaki, borowiki), cebula, koncentrat pomidorowy, papryka słodka, sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, ocet, olej rzepakowy.

Jak zrobić grzyby w pomidorach? Na początek umyj dokładnie grzyby, sprawdź czy nie są robaczywe. Jeśli używasz dużych grzybów pokrój je na mniejsze kawałki, jeśli małych zostaw je w całości. W garnku zagotuj wodę, umieść w niej grzyby i gotuj 7-10 minut. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż nabierze złotego koloru. Dodaj do cebuli grzyby, wymieszaj dokładnie, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy, wlej 400 ml wody oraz ocet winny i duś grzyby 15-20 minut. Przygotuj słoiczki 400 ml, wyparz je wrzątkiem i przełóż pomidory w sosie. Zakręć dokładnie i wstaw do garnka. Wlej wody do 2/3 wysokości słoików i zagotuj, gotuj na średnim ogniu przez 10-12 minut. Wyjmij słoiki i postaw do góry dnem.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując grzyby marynowane z pomidorami to świetna propozycja na grzyby do słoików na zimę. Pomysł na grzyby z cebulę smakuje najlepiej na ciepło z dodatkiem świeżego pieczywa.

Alergeny w grzybach w pomidorach

Lista alergenów dla grzybów w pomidorach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze grzybów w pomidorach

na 100g gotowej potrawy

Grzyby w pomidorach są niskokalorycznym przetworem na zimę. Grzyby w sosie świetnie sprawdzą się jako posiłek na ciepło bez dodatku mięsa. Dobrze jest przygotować domowe przetwory z grzybów i sięgać po nie zimą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
121.97
487.87
Białko (g)
2.31
9.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
7.68
30.73
Węglowodany przyswajalne (g)
6.48
25.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
4.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
9.62
38.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
3.19
Tłuszcze nienasycone (g)
8.82
35.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.19
24.75
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.64
10.54
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
7.12
28.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.34
17.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.45
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.33
9.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.52
54.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
84.51
338.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
9.33
37.33
Potas (mg)
300.61
1202.46
Wapń (mg)
9.05
36.21
Fosfor (mg)
61.03
244.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.86
43.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
2.43
Cynk (mg)
0.38
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów w pomidorach 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów w pomidorach

Koszt składników
99.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
1500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
75.00
Za 1500 g
Koncentrat pomidorowy
250 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
4.69
Za 250 g
Ocet winny
200 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 ml
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
70 g
Pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Olej rzepakowy
250 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Koszt składników
99.50