Grzyby w pomidorach do słoika
- Świeże leśne grzyby (700 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Ocet spirytusowy (80 ml)
- Koncentrat pomidorowy (40 g)
- Cukier - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na grzyby w pomidorach do słoika krok po kroku
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i pokrój.
Następnie grzyby zagotuj i przecedź je na durszlaku.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
Następnie do cebuli dodaj cukier, ocet, 3/4 szklanki ciepłej wody, koncentrat pomidorowy, po 7 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej oraz pół łyżeczki soli.
Składniki na patelni dokładnie wymieszaj i duś przez około 3 minuty.
Następnie na patelnię dodaj obgotowane grzyby i duś kolejne 10 minut.
Gorące grzyby w sosie pomidorowym przełóż do wyparzonych słoików i od razu zakręć je dokładnie wyparzonymi zakrętkami.
Słoiki ustaw odwrócone do góry nogami i pozostaw je do wystudzenia.
Wystudzone słoiki ustaw pokrywką ku górze w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Passata pomidorowa
-
Pomidory w słoikach
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Pomidory z cebulą w słoiku
-
Ostre ogórki meksykańskie
-
Pomidory do słoików
-
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
-
Pomidory koktajlowe na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
-
Pomidory koktajlowe w słoikach na zimę
-
Pomidory w słoikach na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
-
Sos pomidorowy na zimę
-
Pomidorki koktajlowe w zalewie
-
Przecier z pomidorów na zimę
-
Pomidory w kawałkach na zimę
-
Sałatka z pomidorów do słoika
-
Pomidory na zimę do kanapek
-
Pomidory do słoików na zimę
Więcej informacji na temat grzybów w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika to doskonały pomysł na pyszne przetwory na zimę. Smaczne grzyby możesz podać jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na grzyby w pomidorach do słoika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: grzyby leśne, cebula, ocet spirytusowy, koncentrat pomidorowy, cukier, olej rzepakowy, sól, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty.
A jak zrobić grzyby w pomidorach do słoika? Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i pokrój. Następnie grzyby zagotuj i przecedź je na durszlaku. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie do cebuli dodaj cukier, ocet, 3/4 szklanki ciepłej wody, koncentrat pomidorowy, po 7 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej oraz pół łyżeczki soli. Składniki na patelni dokładnie wymieszaj i duś przez około 3 minuty. Następnie na patelnię dodaj obgotowane grzyby i duś kolejne 10 minut. Gorące grzyby w sosie pomidorowym przełóż do wyparzonych słoików i od razu zakręć je dokładnie wyparzonymi zakrętkami. Słoiki ustaw odwrócone do góry nogami i pozostaw je do wystudzenia. Wystudzone słoiki ustaw pokrywką ku górze w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne grzyby w pomidorach. Przetwory warto wykorzystywać w sezonie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do dużej ilości produktów sezonowych. Najlepsze grzyby w pomidorach świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Grzyby są dobre do spożycia dopiero po kilku dniach od przygotowania.
Alergeny w grzybach w pomidorach do słoika
Lista alergenów dla grzybów w pomidorach do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grzyby w pomidorach do słoika
Wartości odżywcze grzybów w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Grzyby leśne stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz stanowią doskonały dodatek smakowy do wielu potraw.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.