Grzyby w occie
- Świeże leśne grzyby - najlepiej małe grzybki, które w całości zmieścisz do słoików (1500 g)
- Cebula - 2 sztuki (210 g)
Przepis na grzyby w occie krok po kroku
Grzyby dokładnie oczyść.
Do garnka z wrzącą wodą z 0,5 łyżeczki soli wrzuć grzyby i gotuj około 10 minut.
W kolejnym garnku przygotuj zalewę. Wlej 3 szklanki wody, 0,75 szklanki octu, 3 liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka, 1,5 łyżki soli, 1,5 łyżeczki cukru, 6 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu i 2 łyżki gorczycy. Zalewę gotuj około 15 minut.
Obgotowane grzyby opłucz i ułóż w słoikach.
Zalej grzyby gorącą zalewą i szczelnie zakręć.
Ułóż słoiki dnem do góry i zostaw do wystygnięcia.
-
Marynowane grzybki
-
Rydze marynowane
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Opieńki marynowane
-
Kurki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Marynowane pieczarki
-
Marynowane prawdziwki
-
Podgrzybki marynowane
-
Kanie marynowane
-
Maślaki w occie
-
Maślaki marynowane
-
Rydze kiszone
-
Grzyby marynowane na słodko
-
Grzyby po kaszubsku
-
Kurki w occie
-
Borowiki marynowane
-
Grzyby marynowane
Więcej informacji na temat grzybów w occie
Grzyby w occie kojarzą mi się z typowym polskim obiadem, z gotowanymi ziemniaczkami i mięsem, w towarzystwie grzybków. Do marynowania najlepiej sprawdzają się małe grzybki, więc jeżeli nie masz wielkich grzybów, którymi możesz pochwalić się na Facebooku, to nawet lepiej, bo małe grzybki świetnie sprawdzą się do zamarynowania, w słoikach na zimę. Sezon na grzyby leśne zaczyna się w połowie lata i trwa jeszcze na początku jesieni. W tym czasie warto wybrać się do lasu i poszukać grzybów. Dzięki temu nie tylko będziesz mieć darmowe grzyby, ale także pospacerujesz i się wyciszysz, co także wpłynie pozytywnie na twoje zdrowie, nie tylko fizyczne, ale też psychiczne. Jeżeli za dobrze nie znasz się na grzybach, to wspomóż się radą babci lub kogoś ze znajomych, ponieważ nie wszystkie grzyby, które możesz znaleźć, są jadalne.
Jak zrobić grzyby w zalewie octowej?
Wbrew pozorom przepis na grzyby w occie jest całkiem prosty. Po zebraniu grzybów pamiętaj, aby je oczyścić z ziemi, gałązek i mchu i dokładnie umyć. Podziel grzyby na małe, które zmieszczą się w słoiku, i większe. Te duże też możesz wykorzystać w wersji pokrojonej lub ususzyć i wykorzystać potem, na przykład do wigilijnej kapusty z grzybami. Najlepiej sprawdzą się podgrzybki w occie. Czyste grzybki obgotowujemy w osolonej wodzie, przez około 10 minut. W trakcie gotowania grzybów możesz przygotować zalewę. Robi się ją z wody, octu, ziela, angielskiego, liści laurowych, cebuli, cukru, pieprzu, soli i gorczycy. Mimo że zalewa do grzybów nazywa się octową, to podstawą jest woda. To ile octu potrzebujemy, zależy od tego ile damy wody i ile chcemy zalewy. Mniej więcej dodaje się 0,5 szklanki octu na 2 szklanki wody. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Obgotowane grzyby odcedzamy, płuczemy i układamy w słoikach. Zalewamy grzyby gorącą zalewą, zakręcamy szczelnie słoiki i odwracamy do góry dnem. Słoiki powinny stać odwrócone do góry dnem, aż całkowicie wystygną. Po tym czasie możesz je schować w chłodne miejsce i przechowywać cały rok. Marynowane grzybki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Możesz też podać je na imprezie do alkoholu.
Alergeny w grzybach w occie
Lista alergenów dla grzybów w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze grzybów w occie
Na grzyby w occie szczególnie powinny uważać osoby z alergią na gorczycę i osoby z problemami z wątrobą.
Energia i białka
(266g)
Węglowodany
(266g)
Tłuszcze
(266g)
Witaminy
(266g)
Składniki mineralne
(266g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.