Grzyby smażone

Opublikowano: 25.10.2021 r., 18:18 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby smażone na patelni
Grzyby smażone
Smażone grzyby są idealnym dodatkiem do wielu potraw mięsnych, risotto czy makaronu, ale także można zjeść je z pieczywem. Zrób raz, a zagoszczą u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 25 min
143 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Podgrzybki (600 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Masło (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia

Przepis na grzyby smażone krok po kroku

Oczyść i umyj grzyby leśne. Dokładnie je osusz.

Grzyby pokrój w plasterki lub na pół (wedle uznania).

Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją na 1 łyżce masła na złoty kolor. Resztę masła zostaw do grzybów.

Dodaj pokrojone grzyby i smaż około 25 minut, dodaj resztę masła.

Dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na grzyby smażone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat grzybów smażonych

Pyszne grzyby smażone to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad. Grzyby idealnie komponują się z dodatkiem mięsa, jako risotto, z makaronem ale także są smaczne w połączeniu z pieczywem. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Grzyby w połączeniu z cebulą, masłem i przyprawami zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz je doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić grzyby smażone? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku grzyby leśne należy oczyścić i umyć oraz dokładnie osuszyć oraz pokroić np. w plasterki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w kostkę, którą podsmażamy na łyżce masła na złoty kolor. Do cebuli dodajemy grzyby i dalej smażymy dodając resztę masła i trzymamy całość na patelni około 25 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jak usmażyć grzyby? Technik smażenia grzybów jest wiele. Wedle uznania możemy to zrobić na samym maśle, maśle z dodatkiem oleju, a także na smalcu. Grzyby powinny być przyrumienione, wtedy smakują najlepiej. Co ważnie nie powinniśmy zbyt długo moczyć grzybów, ponieważ to utrudnia ich smażenie. Dodatkowo smażąc je na patelni powinny mieć odstępy. Grzyby puszczają dużo soku, a jeśli będzie ich za dużo jednocześnie to zaczną się dusić. Smażenie to jedna z najbardziej popularnych technik obróbki grzybów, ponieważ dzięki temu najlepszy aromat.

Przepis na grzyby smażone jest bardzo prosty, a ilość składników jest minimalna. Głównie to grzyby, które przede wszystkim są cenne w błonnik, który wpływa na prawidłową prace naszego układu pokarmowego, a także chroni nas przed nadmierną ilością poziomu cholesterolu we krwi. Grzyby to w większości biało, dlatego nazywane są „leśnym mięsem”. Grzyby są również bogate w potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń czy magnez. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy. Podgrzybki to również witamina D, która w żywności jest rzadko spotykana.

Pomysł na smażone grzyby idealnie sprawdzi się również jako przekąska w ciągu dnia. Ten sprawdzony przepis na dobre podgrzybki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w grzybach smażonych

Lista alergenów dla grzybów smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze grzybów smażonych

na 100g gotowej potrawy

Grzyby smażone są bardzo aromatyczne, a także pasują do wielu dań, natomiast warto jeść je raz na jakiś czas ponieważ są dla nas ciężko strawne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
95.59
143.38
Białko (g)
2.61
3.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
3.71
5.57
Węglowodany przyswajalne (g)
2.72
4.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.59
12.89
Tłuszcze nasycone (g)
5.76
8.63
Tłuszcze nienasycone (g)
2.84
4.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.40
3.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
0.65
Cholesterol (mg)
22.05
33.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
70.15
105.23
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.07
Witamina C (mg)
2.56
3.85
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.23
Witamina E (mg)
0.25
0.37
Retinol (µg (mcg))
68.82
103.23
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.31
0.47
Niacyna (mg)
2.80
4.19
Foliany (µg (mcg))
15.82
23.73
Beta karoten (µg (mcg))
16.33
24.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
5.49
8.23
Potas (mg)
265.79
398.69
Wapń (mg)
7.72
11.58
Fosfor (mg)
72.33
108.50
Magnez (mg)
8.41
12.62
Żelazo (mg)
0.41
0.62
Cynk (mg)
0.43
0.65
Miedź (mg)
0.25
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów smażonych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów smażonych

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podgrzybki
600 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 600 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Koszt składników
58.00