Grzyby smażone z cebulą

Opublikowano: 13.01.2022 r., 9:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone grzyby na patelni
Grzyby smażone z cebulą
Grzyby smażone z cebulą to doskonały pomysł na pyszny obiad bez dodatku mięsa. Grzyby z cebulą podawać można także jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
196 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Świeże leśne grzyby (500 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Bulion warzywny - pół szklanki (130 ml)
  • Masło klarowane (120 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 duży pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, czosnek, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na grzyby smażone z cebulą krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej masło.

Zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.

Dodaj na patelnię grzyby, smaż przez 5 minut, następnie dodaj bulion warzywny i duś grzyby przez 15 minut.

Posiekaj koper i posyp danie, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na grzyby smażone z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat grzybów smażonych z cebulą

Grzyby smażone z cebulą to prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Grzyby wystarczy podać z kaszą i sałatką ze świeżych warzyw lub buraczkami. Przepis na grzyby smażone z cebulą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: świeże grzyby, cebula, masło, bulion warzywny, koper, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić grzyby smażone z cebulą? Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz grzybów leśnych, sprawdź, czy nie są robaczywe. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj na patelnię grzyby, smaż przez 5 minut, następnie dodaj bulion warzywny i duś grzyby przez 15 minut. Posiekaj koper i posyp danie, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez małe dzieci i osoby starsze. Grzyby leśne świeże możesz zamienić poza sezonem na mrożone lub suszone grzyby. Suszone należy ugotować w lekko osolonej wodzie przed smażeniem.

Podsumowując pyszne grzyby leśne z cebulą to doskonały pomysł na obiad. Nie musisz obawiać się dodatku wina, podając danie dzieciom, gdyż cały alkohol podczas gotowania odparuje. Pyszne grzyby możesz podać ze śmietaną kwaśną lub słodką kremówką. Pamiętaj, że kwaśna śmietana nie nadaje się do gotowania, więc dodaj ją na koniec do gotowego dania. Natomiast śmietanę kremówkę dodaj do potrawy razem z winem i gotuj, aż zgęstnieje. Sos grzybowy można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w grzybach smażonych z cebulą

Lista alergenów dla grzybów smażonych z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

W przepisie na grzyby smażone z cebulą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze grzybów smażonych z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Grzyby smażone z cebulą to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Grzyby są ciężko strawne, dlatego nie powinny ich spożywać osoby starsze i z problemami trawiennymi. Potrawa zawiera także sporą ilość składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
123.09
196.95
Białko (g)
1.86
2.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
4.41
7.06
Węglowodany przyswajalne (g)
3.42
5.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
1.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
11.34
18.14
Tłuszcze nasycone (g)
7.56
12.10
Tłuszcze nienasycone (g)
3.78
6.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.25
5.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
0.84
Cholesterol (mg)
33.33
53.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
105.50
168.80
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.03
Witamina C (mg)
5.44
8.70
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.15
Witamina E (mg)
0.32
0.51
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
91.56
146.49
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.21
0.33
Niacyna (mg)
1.76
2.82
Foliany (µg (mcg))
17.31
27.70
Beta karoten (µg (mcg))
35.08
56.13
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
40.97
65.56
Potas (mg)
211.12
337.79
Wapń (mg)
14.36
22.98
Fosfor (mg)
50.40
80.64
Magnez (mg)
8.59
13.75
Żelazo (mg)
0.48
0.77
Cynk (mg)
0.32
0.51
Miedź (mg)
0.16
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów smażonych z cebulą 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów smażonych z cebulą

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bulion warzywny
130 ml
pół szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.79
Za 130 ml
Masło klarowane
120 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.28
Za 120 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 duży pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
59.00