Grzyby smażone
- Podgrzybki (600 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Masło (80 g)
Przepis na grzyby smażone krok po kroku
Oczyść i umyj grzyby leśne. Dokładnie je osusz.
Grzyby pokrój w plasterki lub na pół (wedle uznania).
Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją na 1 łyżce masła na złoty kolor. Resztę masła zostaw do grzybów.
Dodaj pokrojone grzyby i smaż około 25 minut, dodaj resztę masła.
Dopraw solą i pieprzem.
Więcej informacji na temat grzybów smażonych
Pyszne grzyby smażone to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad. Grzyby idealnie komponują się z dodatkiem mięsa, jako risotto, z makaronem ale także są smaczne w połączeniu z pieczywem. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Grzyby w połączeniu z cebulą, masłem i przyprawami zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz je doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić grzyby smażone? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku grzyby leśne należy oczyścić i umyć oraz dokładnie osuszyć oraz pokroić np. w plasterki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w kostkę, którą podsmażamy na łyżce masła na złoty kolor. Do cebuli dodajemy grzyby i dalej smażymy dodając resztę masła i trzymamy całość na patelni około 25 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak usmażyć grzyby? Technik smażenia grzybów jest wiele. Wedle uznania możemy to zrobić na samym maśle, maśle z dodatkiem oleju, a także na smalcu. Grzyby powinny być przyrumienione, wtedy smakują najlepiej. Co ważnie nie powinniśmy zbyt długo moczyć grzybów, ponieważ to utrudnia ich smażenie. Dodatkowo smażąc je na patelni powinny mieć odstępy. Grzyby puszczają dużo soku, a jeśli będzie ich za dużo jednocześnie to zaczną się dusić. Smażenie to jedna z najbardziej popularnych technik obróbki grzybów, ponieważ dzięki temu najlepszy aromat.
Przepis na grzyby smażone jest bardzo prosty, a ilość składników jest minimalna. Głównie to grzyby, które przede wszystkim są cenne w błonnik, który wpływa na prawidłową prace naszego układu pokarmowego, a także chroni nas przed nadmierną ilością poziomu cholesterolu we krwi. Grzyby to w większości biało, dlatego nazywane są „leśnym mięsem”. Grzyby są również bogate w potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń czy magnez. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy. Podgrzybki to również witamina D, która w żywności jest rzadko spotykana.
Pomysł na smażone grzyby idealnie sprawdzi się również jako przekąska w ciągu dnia. Ten sprawdzony przepis na dobre podgrzybki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w grzybach smażonych
Lista alergenów dla grzybów smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze grzybów smażonych
Grzyby smażone są bardzo aromatyczne, a także pasują do wielu dań, natomiast warto jeść je raz na jakiś czas ponieważ są dla nas ciężko strawne.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.