Grzyby po kaszubsku
- Świeże leśne grzyby (750 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (500 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy (180 ml)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Ocet spirytusowy (60 ml)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
Przepis na grzyby po kaszubsku krok po kroku
Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na większe kawałki i wypłucz.
Następnie grzyby włóż do garnka, zalej je wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj przez około 10 minut.
Ugotowane grzyby przecedź na durszlaku.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, podsmaż na nim cebulę i pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.
Następnie na patelnię wlej resztę oleju i dodaj grzyby. Zmniejsz moc palnika na minimum i całość smaż kilka minut.
Do rondelka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj 2 płaskie łyżeczki papryki ostrej, cukier, ocet oraz koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i doprowadź na wrzenia.
Następnie na patelnię z grzybami dodaj zalewę, dokładnie wymieszaj i chwilę gotuj.
Gotowe grzyby (mocno gorące) przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i ustaw dnem do góry. Słoiczki pozostaw do wystudzenia.
Następnie słoiki odwróć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Marynowane grzybki
-
Grzyby w occie
-
Rydze marynowane
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Opieńki marynowane
-
Kurki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Marynowane pieczarki
-
Marynowane prawdziwki
-
Podgrzybki marynowane
-
Kanie marynowane
-
Maślaki w occie
-
Maślaki marynowane
-
Rydze kiszone
-
Grzyby marynowane na słodko
-
Kurki w occie
-
Borowiki marynowane
-
Grzyby marynowane
Więcej informacji na temat grzybów po kaszubsku
Grzyby po kaszubsku to doskonały pomysł na pyszne przetwory do słoików na zimę. Grzyby po kaszubsku możesz podać jako smaczną przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na grzyby po kaszubsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: grzyby leśne świeże, cebula, czosnek, olej rzepakowy, cukier, ocet spirytusowy, koncentrat pomidorowy oraz papryka ostra.
A jak zrobić grzyby po kaszubsku? Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na większe kawałki i wypłucz. Następnie grzyby włóż do garnka, zalej je wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj przez około 10 minut. Ugotowane grzyby przecedź na durszlaku. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, podsmaż na nim cebulę i pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Następnie na patelnię wlej resztę oleju i dodaj grzyby. Zmniejsz moc palnika na minimum i całość smaż kilka minut. Do rondelka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj 2 płaskie łyżeczki papryki ostrej, cukier, ocet oraz koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i doprowadź na wrzenia. Następnie na patelnię z grzybami dodaj zalewę, dokładnie wymieszaj i chwilę gotuj. Gotowe grzyby (mocno gorące) przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i ustaw dnem do góry. Słoiczki pozostaw do wystudzenia. Następnie słoiki odwróć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen. Znajdziemy w nich również białko, ryboflawinę oraz niacynę. Grzybów nie powinny spożywać osoby zmagające się z chorobami ze strony układu pokarmowego, ponieważ ich spożywanie może powodować dolegliwości bólowe.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi grzyby w sosie pomidorowym. Zalewa do grzybów składa się z wody, cukru, octu, koncentratu pomidorowego oraz papryki ostrej. Produkty niezbędne do przygotowania grzybów po kaszubsku dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w grzybach po kaszubsku
Lista alergenów dla grzybów po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grzyby po kaszubsku
Wartości odżywcze grzybów po kaszubsku
Grzyby po kaszubsku to doskonała propozycja na przystawkę. Grzyby stanowią doskonały dodatek zamkowo-zapachowy do wielu różnych potraw.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.