Grzyby marynowane na słodko

Opublikowano: 10.03.2022 r., 13:27 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby marynowane w słoiku
Grzyby marynowane na słodko
Wypróbuj sprawdzony przepis na pyszne grzyby marynowane na słodko. Jest to smaczna przekąska lub dodatek do różnych sałatek i dań na zimno.
Przygotowanie 30 min
Marynowanie 30 min
114 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Świeże leśne grzyby (1000 g)
  • Cukier - 0,25 szklanki (50 g)
  • Ocet spirytusowy - 0,4 szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik 500 ml

Przepis na grzyby marynowane na słodko krok po kroku

Grzyby oczyść, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 15 minut. Odcedź i przełóż do słoików.

Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie i po 3 ziarna pieprzu.

Do garnka wlej 0,5 szklanki wody, ocet, dodaj cukier i sól.

Zagotuj zalewę i wrzącą zalewą zalej grzyby.

Zakręć słoiki szczelnie i pozostaw do wystudzenia.

Pasteryzuj słoiki 15 minut.

Jak oceniasz przepis na grzyby marynowane na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat grzybów marynowanych na słodko

Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także, jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.

Grzyby marynowane na słodko to kolejna propozycja przygotowania grzybów marynowanych na zimę. Grzyby w occie na słodko możesz wykorzystać dokładnie w taki sam sposób jak grzyby marynowane przygotowane według tradycyjnego przepisu. Zalewa do grzybów na słodko nieznacznie różni się od tradycyjnej zalewy. Jest ona wykonana z mniejszą ilością octu a większą ilością wody. Proporcjonalnie ilość cukru pozostaje praktycznie taka sama, ponieważ dzięki mniejszej ilości octu słodki smak się bardziej wybija. W słodkiej zalewie możesz przygotować każdy gatunek grzybów. Wykonać tak możesz podgrzybki, borowiki, maślaki czy nawet kurki. Przepis na grzyby marynowane na słodko jest bardzo łatwy w przygotowaniu. A sprawdzony przepis sprawi, że grzyby zawsze będą smakować wyśmienicie. Dokładnie jak zrobić grzyby marynowane na słodko dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Grzyby marynowane na słodko to fajna odmiana od tradycyjnych grzybków marynowanych. Są równie łatwe w wykonaniu, zalewa jest tak samo szybka w przygotowaniu, więc w trakcie przygotowywania tradycyjnej wersji możesz przy okazji wykonać parę słoiczków na słodko.

Alergeny w grzybach marynowanych na słodko

Lista alergenów dla grzybów marynowanych na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grzyby marynowane na słodko

Wartości odżywcze grzybów marynowanych na słodko

na 100g gotowej potrawy

Grzyby marynowane na słodko to fajna propozycja przygotowania grzybów. Jednak ze względu na zawartość octu i cukru powinny być spożywane okazjonalnie i z umiarem aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
37.43
114.18
Białko (g)
2.69
8.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
7.17
21.86
Węglowodany przyswajalne (g)
6.30
19.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
0.31
0.94
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.52
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.42
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.09
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.11
Witamina C (mg)
1.83
5.57
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.53
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Ryboflawina (mg)
0.35
1.06
Niacyna (mg)
3.14
9.57
Foliany (µg (mcg))
14.78
45.09
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
4.57
13.92
Potas (mg)
276.78
844.19
Wapń (mg)
3.17
9.68
Fosfor (mg)
75.13
229.15
Magnez (mg)
7.91
24.13
Żelazo (mg)
0.44
1.34
Cynk (mg)
0.45
1.38
Miedź (mg)
0.28
0.85
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów marynowanych na słodko 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów marynowanych na słodko

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
1000 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 g
Cukier
50 g
0,25 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ocet spirytusowy
100 ml
0,4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 ml
Koszt składników
55.50