Grzyby marynowane na słodko
- Świeże leśne grzyby (1000 g)
- Cukier - 0,25 szklanki (50 g)
- Ocet spirytusowy - 0,4 szklanki (100 ml)
Przepis na grzyby marynowane na słodko krok po kroku
Grzyby oczyść, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 15 minut. Odcedź i przełóż do słoików.
Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie i po 3 ziarna pieprzu.
Do garnka wlej 0,5 szklanki wody, ocet, dodaj cukier i sól.
Zagotuj zalewę i wrzącą zalewą zalej grzyby.
Zakręć słoiki szczelnie i pozostaw do wystudzenia.
Pasteryzuj słoiki 15 minut.
-
Marynowane grzybki
-
Grzyby w occie
-
Rydze marynowane
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Opieńki marynowane
-
Kurki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Marynowane pieczarki
-
Marynowane prawdziwki
-
Podgrzybki marynowane
-
Kanie marynowane
-
Maślaki w occie
-
Maślaki marynowane
-
Rydze kiszone
-
Grzyby po kaszubsku
-
Kurki w occie
-
Borowiki marynowane
-
Grzyby marynowane
Więcej informacji na temat grzybów marynowanych na słodko
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także, jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.
Grzyby marynowane na słodko to kolejna propozycja przygotowania grzybów marynowanych na zimę. Grzyby w occie na słodko możesz wykorzystać dokładnie w taki sam sposób jak grzyby marynowane przygotowane według tradycyjnego przepisu. Zalewa do grzybów na słodko nieznacznie różni się od tradycyjnej zalewy. Jest ona wykonana z mniejszą ilością octu a większą ilością wody. Proporcjonalnie ilość cukru pozostaje praktycznie taka sama, ponieważ dzięki mniejszej ilości octu słodki smak się bardziej wybija. W słodkiej zalewie możesz przygotować każdy gatunek grzybów. Wykonać tak możesz podgrzybki, borowiki, maślaki czy nawet kurki. Przepis na grzyby marynowane na słodko jest bardzo łatwy w przygotowaniu. A sprawdzony przepis sprawi, że grzyby zawsze będą smakować wyśmienicie. Dokładnie jak zrobić grzyby marynowane na słodko dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Grzyby marynowane na słodko to fajna odmiana od tradycyjnych grzybków marynowanych. Są równie łatwe w wykonaniu, zalewa jest tak samo szybka w przygotowaniu, więc w trakcie przygotowywania tradycyjnej wersji możesz przy okazji wykonać parę słoiczków na słodko.
Alergeny w grzybach marynowanych na słodko
Lista alergenów dla grzybów marynowanych na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grzyby marynowane na słodko
Wartości odżywcze grzybów marynowanych na słodko
Grzyby marynowane na słodko to fajna propozycja przygotowania grzybów. Jednak ze względu na zawartość octu i cukru powinny być spożywane okazjonalnie i z umiarem aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.