Grzyby duszone

Opublikowano: 15.10.2021 r., 11:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby duszone podane na eleganckiej patelni z ziołami.
Grzyby duszone
Grzyby duszone to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale aromatycznych potraw. Są pyszne i pełne smaku, sprawdzą się jako dodatek do dań głównych.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
188 kcal
Kcal w porcji
264 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Świeże leśne grzyby (500 g)
  • Masło 1 łyżeczka (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (30 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na grzyby duszone krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj do niej masło. Gdy się roztopi, podsmaż na patelni posiekaną drobno cebulę. Po zarumienieniu dodaj do niej drobno posiekany czosnek. Smaż 1 minutę.

Grzyby oczyść , obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do cebuli. Podsmaż 5 minut.

Następnie całość zalej winem i dopraw solą, a także pieprzem.

Duś przez 15 minut do całkowitego zmięknięcia.

Gotowe danie posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na grzyby duszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat grzybów duszonych

Grzyby duszone są bardzo aromatyczną propozycją na wykorzystanie tych aromatycznych produktów w łatwy sposób. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do dania głównego, który zmieni nawet najnudniejszą potrawę w coś ciekawego. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dzięki czemu sprawdzą się nawet w awaryjnych sytuacjach. Najlepiej smakują jesienią.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić grzyby duszone, w sposób bardzo nieskomplikowany i bardzo szybki, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zajmuje tylko kilka minut, więc będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Całość można zrobić na jednej patelni, dlatego jego wykonanie nie powoduje zbytniego bałaganu. W dodatku, choć bardzo łatwe w przygotowaniu prezentują się niezwykle pięknie. Grzyby smażone na patelni nabierają jeszcze piękniejszego, brązowego koloru, który wspaniale kontrastuje z zieloną natką pietruszki, której używa się na końcu, dla podkreślenia smaku całego dania.

To danie, które choć jest bardzo proste, to przy okazji jest również pyszne. Sprawdzi się doskonale na obiad, jako dodatek do mięsa, ale również jako baza pysznego sosu. Można je podawać z makaronem, ziemniakami czy kaszą. Prezentują się niezwykle apetycznie na tostach, czy jajko dodatek do jajek. To świetny pomysł na szybką przekąskę, która zachwyca pysznym smakiem.

Do przygotowania całego danie nie potrzeba zbyt wielu składników. Wystarczą grzyby leśne, a także cebula, która świetnie dopełnia ich smak, zwłaszcza wcześniej podsmażona. Do podduszenia grzybów przyda się również białe, wytrawne wino, które wspaniale podkreśla ich smak. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się świeże grzyby, gdyż charakteryzują się najbardziej intensywnym smakiem. Jednak w przypadku ich braku można użyć również mrożone. Idealne będą na przykład borowiki.

Ten przepis na grzyby duszone pozwoli ci przygotować wspaniałe danie, które zachwyca aromatem. To świetna opcja dla miłośników dań na bazie grzybów. W takiej wersji są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Alergeny w grzybach duszonych

Lista alergenów dla grzybów duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze grzybów duszonych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek do dań głównych, który dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(264g)
Energia (kcal)
71.41
188.53
Białko (g)
2.36
6.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(264g)
Węglowodany (g)
4.35
11.50
Węglowodany przyswajalne (g)
3.29
8.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
2.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(264g)
Tłuszcz (g)
4.59
12.12
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
2.96
Tłuszcze nienasycone (g)
3.47
9.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.94
7.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
1.40
Cholesterol (mg)
1.36
3.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(264g)
Witamina A (µg (mcg))
28.31
74.74
Witamina B6 (mg)
0.11
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.07
Witamina C (mg)
10.24
27.02
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.33
Witamina E (mg)
0.57
1.51
Retinol (µg (mcg))
4.25
11.21
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Ryboflawina (mg)
0.27
0.70
Niacyna (mg)
2.40
6.33
Foliany (µg (mcg))
22.01
58.10
Beta karoten (µg (mcg))
288.85
762.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(264g)
Sód (mg)
7.85
20.74
Potas (mg)
265.56
701.07
Wapń (mg)
16.29
43.01
Fosfor (mg)
65.77
173.64
Magnez (mg)
11.41
30.11
Żelazo (mg)
0.77
2.04
Cynk (mg)
0.44
1.17
Miedź (mg)
0.22
0.58
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów duszonych 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów duszonych

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Oliwa z oliwek
30 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
80.00