Przepis na grzyby duszone krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj do niej masło. Gdy się roztopi, podsmaż na patelni posiekaną drobno cebulę. Po zarumienieniu dodaj do niej drobno posiekany czosnek. Smaż 1 minutę.

Grzyby oczyść , obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do cebuli. Podsmaż 5 minut.

Następnie całość zalej winem i dopraw solą, a także pieprzem.

Duś przez 15 minut do całkowitego zmięknięcia.

Gotowe danie posyp natką pietruszki.

Grzyby duszone podane na eleganckiej patelni z ziołami.
grzyby duszone
Koszt przygotowania dania
33.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
188 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Grzyby duszone - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o grzybach duszonych

Grzyby duszone są bardzo aromatyczną propozycją na wykorzystanie tych aromatycznych produktów w łatwy sposób. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do dania głównego, który zmieni nawet najnudniejszą potrawę w coś ciekawego. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dzięki czemu sprawdzą się nawet w awaryjnych sytuacjach. Najlepiej smakują jesienią.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić grzyby duszone, w sposób bardzo nieskomplikowany i bardzo szybki, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zajmuje tylko kilka minut, więc będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Całość można zrobić na jednej patelni, dlatego jego wykonanie nie powoduje zbytniego bałaganu. W dodatku, choć bardzo łatwe w przygotowaniu prezentują się niezwykle pięknie. Grzyby smażone na patelni nabierają jeszcze piękniejszego, brązowego koloru, który wspaniale kontrastuje z zieloną natką pietruszki, której używa się na końcu, dla podkreślenia smaku całego dania.

To danie, które choć jest bardzo proste, to przy okazji jest również pyszne. Sprawdzi się doskonale na obiad, jako dodatek do mięsa, ale również jako baza pysznego sosu. Można je podawać z makaronem, ziemniakami czy kaszą. Prezentują się niezwykle apetycznie na tostach, czy jajko dodatek do jajek. To świetny pomysł na szybką przekąskę, która zachwyca pysznym smakiem.

Do przygotowania całego danie nie potrzeba zbyt wielu składników. Wystarczą grzyby leśne, a także cebula, która świetnie dopełnia ich smak, zwłaszcza wcześniej podsmażona. Do podduszenia grzybów przyda się również białe, wytrawne wino, które wspaniale podkreśla ich smak. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się świeże grzyby, gdyż charakteryzują się najbardziej intensywnym smakiem. Jednak w przypadku ich braku można użyć również mrożone. Idealne będą na przykład borowiki.

Ten przepis na grzyby duszone pozwoli ci przygotować wspaniałe danie, które zachwyca aromatem. To świetna opcja dla miłośników dań na bazie grzybów. W takiej wersji są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Wartości odżywcze grzybów duszonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(264g)
Energia (kalorie)
71.41 kcal
188.53 kcal
Białko
2.36 g
6.23 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w grzybach duszonych

Na 100g
Na porcję
(264g)
Węglowodany
4.35 g
11.50 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.29 g
8.69 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(264g)
Tłuszcz
4.59 g
12.12 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.12 g
2.96 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.47 g
9.16 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.53 g
1.40 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na grzyby duszone

Na 100g
Na porcję
(264g)
Witamina B6
0.11 mg
0.28 mg
Brak danych dla: masło, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.57 mg
1.51 mg
Brak danych dla: wino białe wytrawne, natka pietruszki.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.40 mg
6.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
22.01 µg (mcg)
58.10 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na grzyby duszone

Na 100g
Na porcję
(264g)
Sód
7.85 mg
20.74 mg
Potas
265.56 mg
701.07 mg
Wapń
16.29 mg
43.01 mg
Fosfor
65.77 mg
173.64 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
11.41 mg
30.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
2.04 mg
Cynk
0.44 mg
1.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.58 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów duszonych 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w grzybach duszonych

Lista alergenów dla grzybów duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania grzybów duszonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Oliwa z oliwek
30 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Liczba porcji:
Koszt składników
80.00
Jak oceniasz przepis na grzyby duszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób