Grzanki z jajkiem
- Jajko (2 szt.)
- Chleb pszenny (150 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na grzanki z jajkiem krok po kroku
Na patelnię wlej olej i rozgrzej go.
Jajka roztrzep widelcem z solą i pieprzem.
Namaczaj z obu stron chleb w jajku.
Na rozgrzanym tłuszczu układaj namoczony chleb w jajku.
Smaż kilka minut, by jajko się ścięło, a grzanki zyskały złoty kolor.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat grzanek z jajkiem
Chleb w jajku – kojarzysz tę potrawę? Jest to jeden z najlepszych i najprostszych przepisów. Grzanki z jajkiem smażone na patelni to szybki i tani przysmak także dla dzieci. Uwielbiają je chyba wszyscy. Grzanki zostaną zjedzone szybciej niż myślisz. Przepis na grzanki z jajkiem jest dobry zarówno na śniadanie jak i na kolację. To łatwy sposób na „odświeżenie” wczorajszego pieczywa. Jeżeli więc masz w domu chleb, jajka, olej i przyprawy to zrobienie tego przepisu na grzanki z jajkiem będzie super pomysłem na szybkie danie.
Łatwe i tanie grzanki z jajkiem to krótko rzecz ujmując chleb moczony w roztrzepanym jajku z przyprawami, a następnie usmażony na patelni. Jak zrobić grzanki z jajkiem? Jest to proste i szybkie. Najlepiej nada się czerstwe pieczywo, które już nie jest tak smaczne. Rozgrzej tłuszcz. W tym czasie jajko wbij do szerokiej miski (takiej, w której spokojnie zmieszczą się kromki chleba). Za pomocą widelca rozbij jajko razem z solą i pieprzem. Chleb najpierw zmocz z jednej strony, a następnie obróć na drugą stronę i ponownie zamocz całą kromkę. Tak przygotowany chleb wyłóż na dobrze rozgrzany olej. Smaż kilka chwil, jajko ma się ściąć. Grzanki mają być złociste. Po usmażeniu możesz grzanki wykładać na talerz, na którym znajduje się ręcznik papierowy. To dobry pomysł na mniej tłuste grzanki.
Proste grzanki z jajkiem są super, czy to na kolacji, czy na śniadaniu. Z wierzchu przypieczone i chrupiące, w środku zaś mięciutkie. Nic więc dziwnego, że te łatwe i tanie grzanki są dobre dla dorosłych i dla dzieci. Przygotowanie ich także kojarzy się z czymś mało wymagającym i ekspresowym. Są jednak smażone na sporej ilości tłuszczu i wykorzystuje się w przepisie chleb pszenny. Przez to mają wysoki indeks glikemiczny i sporą wartość kaloryczną. Jak zrobić grzanki z jajkiem, by były zdrowsze? Polecam smażyć grzanki na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię najlepiej dodać tylko małą ilość oleju, spryskać ją tłuszczem w sprayu albo nie dodawać tłuszczu w ogóle jeśli zależy Ci na obniżeniu kaloryczności. Poza tym wymiana chleba pszennego na pełnoziarniste zmniejszy indeks glikemiczny i doda więcej błonnika, składników mineralnych i witamin.
Przepis na grzanki z jajkiem to dobre jedzenie w wersji solo. Nic więcej do nich dodawać nie potrzeba. Oczywiście można jeść je na różne sposoby, na przykład dla dzieciaków z ketchupem czy dla dorosłych - z warzywami kiszonymi. Jak zrobisz grzanki z jajkiem podawaj je na gorąco, ponieważ takie są najsmaczniejsze. Jest to super pomysł na śniadanie lub na kolację.
Alergeny w grzankach z jajkiem
Lista alergenów dla grzanek z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
Wartości odżywcze grzanek z jajkiem
Ten przepis zawiera sporą ilość tłuszczu. Ma także niewiele błonnika.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.