Grzanki z awokado
- Chleb - 4 kromki (200 g)
- Awokado - 1 mała sztuka (120 g)
- Pomidory koktajlowe (50 g)
Przepis na grzanki z awokado krok po kroku
Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę a miąższ pokrój w plastry.
Na dobrze rozgrzanej patelni zarumień pieczywo z dwóch stron.
Na grzanki ułóż plastry awokado, skrop je sokiem z cytryny i posyp szczyptą soli.
Na wierzch awokado ułóż pomidorki koktajlowe przecięte na pół.
Grzanki z awokado podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat grzanek z awokado
Grzanki z awokado możesz przygotować na patelni lub w tosterze. Szybkie w przygotowaniu domowe grzanki z awokado świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Grzanki możesz wzbogacić również o łososia wędzonego. Prosty przepis na grzanki z awokado nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania grzanek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: chleb, awokado, pomidory koktajlowe, sól oraz sok z cytryny.
A jak zrobić grzanki z awokado? Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę a miąższ pokrój w plastry. Na dobrze rozgrzanej patelni zarumień pieczywo z dwóch stron. Na grzanki ułóż plastry awokado, skrop je sokiem z cytryny i posyp szczyptą soli. Na wierzch awokado ułóż pomidorki koktajlowe przecięte na pół. Grzanki z awokado podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Awokado jest owocem, który dostarczy do naszego organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Obecność witaminy A, C oraz E wpływa na zmniejszenie produkcji wolnych rodników - to z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Podsumowując: znasz już przepis na łatwe w przygotowaniu grzanki z awokado. Smaczne grzanki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub kolacja. Najlepsze grzanki z awokado są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Pieczywo możesz podpiec na dobrze rozgrzanej patelni, w tosterze lub w rozgrzanym piekarniku. Produkty niezbędne do przygotowania grzanek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Zarówno awokado, jak i pomidory stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
Alergeny w grzankach z awokado
Lista alergenów dla grzanek z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb
Wartości odżywcze grzanek z awokado
Grzanki z awokado to doskonała propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Awokado wykorzystane do przygotowania grzanek stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.