Grzanki francuskie

Opublikowano: 20.07.2021 r., 21:18 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzanki francuskie z owocami podane na białym talerzu z widelcem
Grzanki francuskie
Wypróbuj przepis na najsmaczniejsze grzanki francuskie. Podane ze świeżymi, sezonowymi owocami są pyszną propozycją na słodkie śniadanie lub podwieczorek.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
664 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Bagietka francuska 1 sztuka (250 g)
  • Mleko 1,5% 0,4 szklanki (100 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier 2 łyżki (24 g)
  • Masło klarowane 3 łyżki (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska

Przepis na grzanki francuskie krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mleko i dużą szczyptę cynamonu. Roztrzep widelcem lub rózgą.

Bułkę pokrój w plastry około 1 cm grubości.

Na patelni rozpuść 3 łyżki masła i rozgrzej.

Kromki obtocz w roztrzepanym jajku z mlekiem i usmaż na złoty kolor z każdej strony.

Podawaj ze świeżymi owocami.

Jak oceniasz przepis na grzanki francuskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat grzanek francuskich

Grzanki francuskie to proste danie przygotowane z czerstwego pieczywa, mleka z jajkiem i cukru jeśli mają być podane na słodko lub odrobiną soli i pieprzu jeśli chcesz je podać na słono. Jednak klasycznym i najbardziej popularnym sposobem ich podania jest ten na słodko. Historia tego dania sięga aż IV wieku, pierwszy przepis pojawił się w dziele kulinarnym “O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć”. Jednak największą popularność, która nie gaśnie do dziś, przeżyły w średniowieczu, a przepis, który był najbardziej zbliżony do obecnie nam znanego, pochodził z Anglii.

Grzanki na mleku są fajnym urozmaiceniem codziennych śniadań. Podane ze świeżymi owocami z dodatkiem orzechów lub pasty orzechowej będą stanowiły syty posiłek. Przepis na grzanki francuskie jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Do przygotowania dania możesz wykorzystać zarówno świeże jak i czerstwe pieczywo ale również chałkę drożdżową lub klasyczne ciasto drożdżowe. Grzanki po francusku najlepiej smakują kiedy smażone są na maśle, najlepsze będzie to klarowane.

Grzanki francuskie lub tosty francuskie są wyśmienitym, prostym i szybkim daniem, które przygotujesz ze składników, które zazwyczaj są w każdym domu. Wypróbuj je już dziś i zakochaj się w tym klasycznym smaku tostów francuskich.

Alergeny w grzankach francuskich

Lista alergenów dla grzanek francuskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze grzanek francuskich

na 100g gotowej potrawy

Grzanki francuskie to danie przygotowane z pszennej bagietki, cukru, mleka i jajek, najczęściej podawane są na śniadanie lecz sprawdzą się także na podwieczorek. Danie spożywane okazjonalnie jest fajnym urozmaiceniem i nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
260.43
664.11
Białko (g)
8.33
21.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
30.17
76.93
Węglowodany przyswajalne (g)
29.13
74.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
11.82
30.15
Tłuszcze nasycone (g)
7.23
18.45
Tłuszcze nienasycone (g)
4.59
11.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.44
8.77
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
2.93
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
103.82
264.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
115.69
295.01
Witamina B6 (mg)
0.10
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.77
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.62
1.59
Witamina E (mg)
0.56
1.43
Retinol (µg (mcg))
114.33
291.54
Tiamina (mg)
0.36
0.91
Ryboflawina (mg)
0.33
0.83
Niacyna (mg)
2.32
5.90
Foliany (µg (mcg))
68.28
174.11
Beta karoten (µg (mcg))
16.61
42.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
321.61
820.12
Potas (mg)
64.47
164.39
Wapń (mg)
60.42
154.08
Fosfor (mg)
110.52
281.83
Magnez (mg)
19.89
50.71
Żelazo (mg)
2.21
5.65
Cynk (mg)
0.84
2.15
Miedź (mg)
0.09
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny grzanek francuskich 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzanek francuskich

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
250 g
1 sztuka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mleko 1,5%
100 ml
0,4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Masło klarowane
45 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 45 g
Koszt składników
28.00