Grzanki francuskie
- Bagietka francuska - 1 sztuka (250 g)
- Mleko 1,5% - 0,4 szklanki (100 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 2 łyżki (24 g)
- Masło klarowane - 3 łyżki (45 g)
Przepis na grzanki francuskie krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mleko i dużą szczyptę cynamonu. Roztrzep widelcem lub rózgą.
Bułkę pokrój w plastry około 1 cm grubości.
Na patelni rozpuść 3 łyżki masła i rozgrzej.
Kromki obtocz w roztrzepanym jajku z mlekiem i usmaż na złoty kolor z każdej strony.
Podawaj ze świeżymi owocami.
Więcej informacji na temat grzanek francuskich
Grzanki francuskie to proste danie przygotowane z czerstwego pieczywa, mleka z jajkiem i cukru jeśli mają być podane na słodko lub odrobiną soli i pieprzu jeśli chcesz je podać na słono. Jednak klasycznym i najbardziej popularnym sposobem ich podania jest ten na słodko. Historia tego dania sięga aż IV wieku, pierwszy przepis pojawił się w dziele kulinarnym “O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć”. Jednak największą popularność, która nie gaśnie do dziś, przeżyły w średniowieczu, a przepis, który był najbardziej zbliżony do obecnie nam znanego, pochodził z Anglii.
Grzanki na mleku są fajnym urozmaiceniem codziennych śniadań. Podane ze świeżymi owocami z dodatkiem orzechów lub pasty orzechowej będą stanowiły syty posiłek. Przepis na grzanki francuskie jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Do przygotowania dania możesz wykorzystać zarówno świeże jak i czerstwe pieczywo ale również chałkę drożdżową lub klasyczne ciasto drożdżowe. Grzanki po francusku najlepiej smakują kiedy smażone są na maśle, najlepsze będzie to klarowane.
Grzanki francuskie lub tosty francuskie są wyśmienitym, prostym i szybkim daniem, które przygotujesz ze składników, które zazwyczaj są w każdym domu. Wypróbuj je już dziś i zakochaj się w tym klasycznym smaku tostów francuskich.
Alergeny w grzankach francuskich
Lista alergenów dla grzanek francuskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze grzanek francuskich
Grzanki francuskie to danie przygotowane z pszennej bagietki, cukru, mleka i jajek, najczęściej podawane są na śniadanie lecz sprawdzą się także na podwieczorek. Danie spożywane okazjonalnie jest fajnym urozmaiceniem i nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.