Grzaniec z piwa

Opublikowano: 23.07.2022 r., 10:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kufel z gorącym piwem
Grzaniec z piwa
Grzaniec z piwa to doskonała propozycja na rozgrzewający napój. Przygotujesz go na bazie piwa, goździków oraz miodu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
197 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Piwo jasne - typu lager (500 ml)
  • Miód - 2 płaskie łyżeczki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki całe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, kufel do piwa

Przepis na grzaniec z piwa krok po kroku

Do garnka włóż goździki i wlej piwo.

Zawartość garnka podgrzewaj przez około 10 minut na małym ogniu.

Po tym czasie goździki wyciągnij, a piwo grzane przelej do kufla.

Następnie do piwa grzanego dodaj miód i wymieszaj dokładnie.

Piwo grzane podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Jak oceniasz przepis na grzaniec z piwa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat grzańca z piwa

Grzaniec z piwa doskonały pomysł na domowy napój rozgrzewający. Piwo na gorąco z dodatkiem przypraw doskonale smakuje w jesienne oraz zimowe wieczory. Prosty przepis na grzaniec z piwa nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: piwo jasne typu lager, miód oraz goździki. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić grzaniec z piwa? Do garnka włóż goździki i wlej piwo. Zawartość garnka podgrzewaj przez około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie goździki wyciągnij, a piwo grzane przelej do kufla. Następnie do piwa grzanego dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Piwo grzane podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności.

Podsumowując grzane piwo to doskonała propozycja na najlepszy napój rozgrzewający, który doskonale smakuje w okresie jesienno-zimowym. Piwo grzanie nie powinno być spożywane przez osoby niepełnoletnie. Składniki niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na piwo Grzane jest łatwy i nie wymaga doświadczenia kulinarnego.

Alergeny w grzańcu z piwa

Lista alergenów dla grzańca z piwa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

Wartości odżywcze grzańca z piwa

na 100g gotowej potrawy

Grzaniec z piwa to doskonała propozycja na rozgrzewający napój. Grzaniec najczęściej spożywany jest w sezonie zimowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
39.58
197.88
Białko (g)
0.24
1.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.75
23.73
Węglowodany przyswajalne (g)
4.74
23.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.10
Witamina C (mg)
0.02
0.10
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.05
Ryboflawina (mg)
0.02
0.10
Niacyna (mg)
0.38
1.90
Foliany (µg (mcg))
5.85
29.23
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
4.00
20.00
Potas (mg)
22.19
110.96
Wapń (mg)
4.08
20.38
Fosfor (mg)
11.69
58.46
Magnez (mg)
4.88
24.42
Żelazo (mg)
0.04
0.23
Cynk (mg)
0.02
0.09
Miedź (mg)
0.01
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny grzańca z piwa 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzańca z piwa

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piwo jasne
500 ml
typu lager
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Miód
20 g
2 płaskie łyżeczki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koszt składników
18.50