Grzaniec z piwa
- Piwo jasne - typu lager (500 ml)
- Miód - 2 płaskie łyżeczki stołowe (20 g)
Przepis na grzaniec z piwa krok po kroku
Do garnka włóż goździki i wlej piwo.
Zawartość garnka podgrzewaj przez około 10 minut na małym ogniu.
Po tym czasie goździki wyciągnij, a piwo grzane przelej do kufla.
Następnie do piwa grzanego dodaj miód i wymieszaj dokładnie.
Piwo grzane podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
Więcej informacji na temat grzańca z piwa
Grzaniec z piwa doskonały pomysł na domowy napój rozgrzewający. Piwo na gorąco z dodatkiem przypraw doskonale smakuje w jesienne oraz zimowe wieczory. Prosty przepis na grzaniec z piwa nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: piwo jasne typu lager, miód oraz goździki. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić grzaniec z piwa? Do garnka włóż goździki i wlej piwo. Zawartość garnka podgrzewaj przez około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie goździki wyciągnij, a piwo grzane przelej do kufla. Następnie do piwa grzanego dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Piwo grzane podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni.
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności.
Podsumowując grzane piwo to doskonała propozycja na najlepszy napój rozgrzewający, który doskonale smakuje w okresie jesienno-zimowym. Piwo grzanie nie powinno być spożywane przez osoby niepełnoletnie. Składniki niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na piwo Grzane jest łatwy i nie wymaga doświadczenia kulinarnego.
Alergeny w grzańcu z piwa
Lista alergenów dla grzańca z piwa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
Wartości odżywcze grzańca z piwa
Grzaniec z piwa to doskonała propozycja na rozgrzewający napój. Grzaniec najczęściej spożywany jest w sezonie zimowym.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.