Przepis na grylaż krok po kroku
- Migdały 400 g
- Orzechy włoskie 300 g
- Miód 150 g
- Cukier 120 g 12 płaskich łyżek stołowych
- Masło 200 g 1 kostka
Orzechy posiekaj.
Umieść na blasze.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5-7 minut.
W rondlu umieść masło, cukier i miód.
Podgrzej do połączenia składników i dodaj orzechy.
Wymieszaj masę dokładnie.
Gdy nieco ostygnie, formuj z niej w dłoniach kulki.
Schłodź w lodówce przez 60 minut.
-
Kutia
-
Żeberka w miodzie
-
Sos musztardowo miodowy
-
Grzane piwo
-
Podudzia z kurczaka
-
Ciasto pszczółka
-
Żeberka bbq
-
Biała kiełbasa
-
Nalewka z mięty
-
Miękkie pierniczki
-
Miodownik z kaszą manną
-
Mrowisko ciasto
-
Schab w sosie musztardowym
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Syrop z czosnku miodu i cytryny
-
Syrop z imbiru cytryny i miodu
-
Makowiec na biszkopcie
-
Dania z miodem

(liczba kalorii)
Grylaż - cechy przepisu
Więcej o grylażu
Grylaż to bardzo dobry pomysł na pyszny tradycyjny deser. Można go dodawać także do mas na bazie śmietany lub jajek. Świetnie sprawdzi się jako baza do lodów oraz jako nadzienie do mazurka. Grylaż można modyfikować dodając różne orzechy lub czekoladę. Przepis na grylaż jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia grylażu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: migdały, orzechy włoskie, miód, cukier, masło.
Jak zrobić grylaż? Orzechy posiekaj. Umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5-7 minut. W rondlu umieść masło, cukier i miód. Podgrzej do połączenia składników i dodaj orzechy. Wymieszaj masę dokładnie. Gdy nieco ostygnie formuj z niej w dłoniach kulki. Schłodź w lodówce przez 60 minut.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu.
Podsumowując wyroby grylażowe mają bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Najlepsza masa grylażowa to doskonała baza do lodów. Prosty przepis świetnie sprawdzi się na szybki deser. Domowy wyrób jest bardzo słodki. Deser można podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Słodkie orzechy w miodzie mogą stanowić masę do tarty.
Wartości odżywcze grylażu
Energia i białka
(115g)
Węglowodany w grylażu
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy w przepisie na grylaż
(115g)
Składniki mineralne w przepisie na grylaż
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w grylażu
Lista alergenów dla grylażu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło