Gruzińskie chaczapuri
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Drożdże suche (5 g)
- Cukier (5 g)
- Sól (3 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Ser twarogowy chudy (150 g)
- Ser Feta (150 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
Przepis na gruzińskie chaczapuri krok po kroku
Szklankę wody podgrzej, by była ciepła, ale nie gorąca. Połącz z drożdżami i cukrem. Odstaw na 15 minut.
Dodaj mąkę, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami elastyczne ciasto. Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia.
Mozzarellę zetrzyj na tarce i połącz z posiekanymi serami. Możesz doprawić farsz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozpłaszcz na stolnicy podsypanej mąką. Na każdy placek nałóż farsz, złóż na pół i delikatnie rozwałkuj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.
Więcej informacji na temat gruzińskiego chaczapuri
Gruzińskie chaczapuri to klasyka tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Jest proste w przygotowaniu, a bardzo odżywcze. Z tym przepisem przygotujesz je w kilka chwil.
Przepis na gruzińskie chaczapuri to doskonała opcja na obiad, ale również kolację. Ten aromatyczny placek z serem to oryginalny przepis gruziński. Do tej pory kuchnia gruzińska nie była raczej zbyt popularna w Polsce. Jednak coraz częściej znaleźć można restauracje, serwujące te dania, które czynią ją bardziej przystępną i popularną. Warto sięgnąć po przepisy na tradycyjne dania i przekonać się jak wspaniale mogą smakować. Zwłaszcza że do większości nie potrzeba wyszukanych i drogich produktów spożywczych. Podobnie jest z chaczapuri. Choć jest proste, to właśnie ten minimalizm zachwyca najbardziej. Na pewno zaskoczy się połączenie placka z dużą ilością sera. Możesz wzbogacić je również o dodatek jajka, który sprawia, że całość jest jeszcze bardziej odżywcza. Występuje w licznych różniących się od siebie odmianach. Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ciężko jest znaleźć jeden tradycyjny przepis na chaczapuri. To dlatego, że w każdym domu gospodyni wykonuje je nieco inaczej. Jedno jednak jest pewne, w chaczapuri nie może braknąć mąki i sera. Najczęściej wybiera się twaróg, w dosłownym tłumaczeniu to oznacza właśnie nazwa tego dania. Na pewno więc przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi dań na bazie sera. Danie to pochodzi z rejonu Kaukazu, gdzie niezwykle popularne jest serowarstwo, dlatego dodatek sera do popularnych dań nie jest niczym dziwnym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gruzińskie chaczapuri, by było tradycyjne i smaczne, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Możesz przygotować je na patelni i w piekarniku. Istnieje kilka odmian chaczapuri, wszystko zależy od regionu. To, co natomiast łączy wszystkie rodzaje chaczapuri to ciasto drożdżowe i dodatek sera. Chaczapuri jest na tyle sycące, że spokojnie zaspokoi duży głód. Jest to coś w rodzaju dobrze wszystkim znanej pizzy tyle, że z nadzieniem serowym i z dodatkiem jajka.
Alergeny w gruzińskim chaczapuri
Lista alergenów dla gruzińskiego chaczapuri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Ser Feta
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze gruzińskiego chaczapuri
To opcja, która ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(504g)
Węglowodany
(504g)
Tłuszcze
(504g)
Witaminy
(504g)
Składniki mineralne
(504g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.