Gruzińskie chaczapuri

Opublikowano: 11.04.2023 r., 17:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chaczapuri na drewnianej desce
Gruzińskie chaczapuri
Gruzińskie chaczapuri to klasyka tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Jest proste w przygotowaniu, a bardzo odżywcze. Z tym przepisem przygotujesz je w kilka chwil.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
1585 kcal
Kcal w porcji
504 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Drożdże suche (5 g)
  • Cukier (5 g)
  • Sól (3 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Ser twarogowy chudy (150 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na gruzińskie chaczapuri krok po kroku

Szklankę wody podgrzej, by była ciepła, ale nie gorąca. Połącz z drożdżami i cukrem. Odstaw na 15 minut.

Dodaj mąkę, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami elastyczne ciasto. Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia.

Mozzarellę zetrzyj na tarce i połącz z posiekanymi serami. Możesz doprawić farsz pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozpłaszcz na stolnicy podsypanej mąką. Na każdy placek nałóż farsz, złóż na pół i delikatnie rozwałkuj.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.

Jak oceniasz przepis na gruzińskie chaczapuri
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat gruzińskiego chaczapuri

Gruzińskie chaczapuri to klasyka tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Jest proste w przygotowaniu, a bardzo odżywcze. Z tym przepisem przygotujesz je w kilka chwil.

Przepis na gruzińskie chaczapuri to doskonała opcja na obiad, ale również kolację. Ten aromatyczny placek z serem to oryginalny przepis gruziński. Do tej pory kuchnia gruzińska nie była raczej zbyt popularna w Polsce. Jednak coraz częściej znaleźć można restauracje, serwujące te dania, które czynią ją bardziej przystępną i popularną. Warto sięgnąć po przepisy na tradycyjne dania i przekonać się jak wspaniale mogą smakować. Zwłaszcza że do większości nie potrzeba wyszukanych i drogich produktów spożywczych. Podobnie jest z chaczapuri. Choć jest proste, to właśnie ten minimalizm zachwyca najbardziej. Na pewno zaskoczy się połączenie placka z dużą ilością sera. Możesz wzbogacić je również o dodatek jajka, który sprawia, że całość jest jeszcze bardziej odżywcza. Występuje w licznych różniących się od siebie odmianach. Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ciężko jest znaleźć jeden tradycyjny przepis na chaczapuri. To dlatego, że w każdym domu gospodyni wykonuje je nieco inaczej. Jedno jednak jest pewne, w chaczapuri nie może braknąć mąki i sera. Najczęściej wybiera się twaróg, w dosłownym tłumaczeniu to oznacza właśnie nazwa tego dania. Na pewno więc przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi dań na bazie sera. Danie to pochodzi z rejonu Kaukazu, gdzie niezwykle popularne jest serowarstwo, dlatego dodatek sera do popularnych dań nie jest niczym dziwnym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gruzińskie chaczapuri, by było tradycyjne i smaczne, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Możesz przygotować je na patelni i w piekarniku. Istnieje kilka odmian chaczapuri, wszystko zależy od regionu. To, co natomiast łączy wszystkie rodzaje chaczapuri to ciasto drożdżowe i dodatek sera. Chaczapuri jest na tyle sycące, że spokojnie zaspokoi duży głód. Jest to coś w rodzaju dobrze wszystkim znanej pizzy tyle, że z nadzieniem serowym i z dodatkiem jajka.

Alergeny w gruzińskim chaczapuri

Lista alergenów dla gruzińskiego chaczapuri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Ser Feta
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze gruzińskiego chaczapuri

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(504g)
Energia (kcal)
314.51
1585.15
Białko (g)
14.94
75.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(504g)
Węglowodany (g)
34.66
174.67
Węglowodany przyswajalne (g)
34.52
174.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(504g)
Tłuszcz (g)
12.98
65.44
Tłuszcze nasycone (g)
6.96
35.06
Tłuszcze nienasycone (g)
6.03
30.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(504g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.62
Tiamina (mg)
0.51
2.57
Ryboflawina (mg)
0.42
2.13
Niacyna (mg)
3.31
16.70
Foliany (µg (mcg))
84.28
424.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(504g)
Sód (mg)
443.65
2236.00
Potas (mg)
98.62
497.02
Wapń (mg)
191.39
964.61
Fosfor (mg)
198.84
1002.17
Magnez (mg)
23.84
120.14
Żelazo (mg)
2.72
13.71
Cynk (mg)
1.58
7.95
Miedź (mg)
0.10
0.49
Mangan (mg)
0.35
1.75
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gruzińskiego chaczapuri 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gruzińskiego chaczapuri

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
3 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ser twarogowy chudy
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Koszt składników
52.50