- Mąka pszenna typ 550 500 g pół opakowania
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Masło 10 g
- Drożdże suche 7 g
- Mleko 2% 150 ml
- Ser Feta 130 g
- Mascarpone 120 g
Przepis na gruziński chleb krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże oraz 2 płaskie łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj.
Mleko podgrzej w rondelku z dodatkiem 150 ml wody oraz z masłem (uzyskany płyn powinien być letni).
Stopniowo wlej płyn do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto.
Po około 6 minutach wyrabiania ciasto powinno być elastyczne.
Gotowe ciasto przełóż do miseczki, przykryj je ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 90 minut.
Mascarpone wymieszaj z serem feta. Farsz serowy dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i podziel je na pięć części. Każdą z części rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 1 cm i na środku umieść 2 łyżki farszu serowego tak, aby pozostawić wolne brzegi.
Następnie wolne brzegi zlep ze sobą i uzyskaną masę spłaszcz ręką tak, aby uzyskać placek.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej chlebki przez około 4 minuty z każdej strony.
Usmażone chlebki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Informacje dietetyczne - gruziński chleb
Wartości odżywcze gruzińskiego chleba
Gruziński chleb to doskonała propozycja na pyszny dodatek do wielu potraw. Wykorzystanie sera do przygotowania chleba sprawia, że jest on dobrym źródłem białka.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gruzińskim chlebie
Lista alergenów dla gruzińskiego chleba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Ser Feta
- mascarpone
Więcej informacji na temat gruzińskiego chleba
Gruziński chleb to doskonały pomysł na smaczną przystawkę. Chlebek formowany jest w kształt przypominający oko. Tradycyjny chleb gruziński wypiekany jest w specjalnych glinianych piecach. Domowy chleb gruziński możesz przygotować w piekarniku lub na patelni. Sprawdzony przepis na gruziński chleb jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, oliwa z oliwek, masło, drożdże, mleko, ser feta, mascarpone, sól oraz pieprz.
A jak zrobić gruziński chleb? Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże oraz 2 płaskie łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj. Mleko podgrzej w rondelku z dodatkiem 150 ml wody oraz z masłem. Stopniowo wlej płyn do miski z mąką i składniki wyrabiaj na elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miseczki, przykryj je ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu. Mascarpone wymieszaj z serem feta. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i podziel je na pięć części. Każdą z części rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 1 cm i na środku umieść 2 łyżki farszu serowego. Następnie wolne brzegi zlep ze sobą i uzyskaną masę spłaszcz ręką. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej chlebki przez około 4 minuty z każdej strony. Usmażone chlebki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk.
Podsumowując najlepszy gruziński chleb to doskonała propozycja na smaczną przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań ze znajomymi. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania chlebków dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na chlebki gruzińskie jest dość prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego.
Szacunkowy koszt przygotowania gruzińskiego chleba
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023