Gruszki w zalewie

Opublikowano: 26.08.2021 r., 23:25 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gruszki w słodkim syropie
Gruszki w zalewie
Gruszki w zalewie na słodko z goździkami i cynamonem to jeden z najpopularniejszych i najpyszniejszych pomysłów na domowe, zimowe przetwory do słoików.
Przygotowanie 30 min
370 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Gruszka - 7 sztuk (1000 g)
  • Cukier (400 g)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier, goździki, goździki całe, cynamon cały
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na gruszki w zalewie krok po kroku

Gruszki obierz ze skórki, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki skrop sokiem z cytryny.

W garnku zagotuj litr wody z dodatkiem cukru, cynamonu i goździków.

Włóż gruszki do gotującego się syropu po czym zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut.

Kolejno wyciągaj gruszki i układaj w słoikach. Syrop ponownie zagotuj i zalej nim gruszki.

Słoiki szczelnie zakręć i odstaw wieczkiem do dołu do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na gruszki w zalewie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gruszek w zalewie

Gruszki w zalewie na słodko z goździkami i cynamonem to jeden z najpopularniejszych i najpyszniejszych pomysłów na domowe, zimowe przetwory do słoików. Sprawdzą się jako dodatek do słodkich śniadań, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także słodkich tostów czy kanapek. Można je wykorzystać również do ciast. Smakują tak pysznie, że miłośnicy gruszek i korzennych smaków z pewnością zadowolą się nimi również jako samodzielną przekąską. Jeśli lubisz nieoczywiste połącznia smakowe możesz dodać je również do dań wytrawnych, na przykład pieczonych mięs. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gruszki w zalewie o delikatnym, korzennym, cynamonowym, jesiennym smaku śpieszymy z pomocą, jesteś w idealnym miejscu. Nasz przepis na gruszki w zalewie będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowanie gruszek w syropie do słoików na zimę w warunkach domowych nie jest skomplikowane ani pracochłonne. Potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników. Z pewnością poradzisz sobie z ich przygotowaniem nawet jako początkujący kucharz/kucharka. Potrzebne składniki to oczywiście gruszki, a także cukier lub miód, goździki oraz cynamon - możesz wykorzystać tez mielony lub w laskach. Wystarczy zagotować w garnku wodę z cukrem/miodem i korzennymi przyprawami i dodać do tej zalewy gruszki, a następnie przełożyć i szczelnie zamknąć w słoikach. To wszystko! Co ciekawe gruszki możesz też przygotować w wersji bardziej wytrawnej i robiąc przetwory z gruszek w zalewie octowej. Wszystko zależy od Twoich upodobań i tego jakie smaki i połączenia preferujesz na co dzień. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zrobić gruszki w lekkiej, korzennej zalewie koniecznie poznaj nasz przepis, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces ich przygotowania. Gruszki w zalewie to przetwory tak pyszne, że wystarczy, że raz ich spróbujesz, a zostaną w Twojej kuchni na stale.

Alergeny w gruszkach w zalewie

Lista alergenów dla gruszek w zalewie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gruszki w zalewie

Wartości odżywcze gruszek w zalewie

na 100g gotowej potrawy

Warto zamienić cukier, przynajmniej częściowo na ksylitol, aby obniżyć kalorycznośc i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
148.01
370.03
Białko (g)
0.26
0.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
38.63
96.59
Węglowodany przyswajalne (g)
36.46
91.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.17
5.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.23
0.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.30
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.70
1.75
Witamina B6 (mg)
0.02
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.82
9.55
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.11
0.28
Foliany (µg (mcg))
5.31
13.29
Beta karoten (µg (mcg))
9.81
24.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.00
2.50
Potas (mg)
83.84
209.60
Wapń (mg)
6.70
16.75
Fosfor (mg)
8.56
21.40
Magnez (mg)
5.02
12.55
Żelazo (mg)
0.14
0.35
Cynk (mg)
0.07
0.18
Miedź (mg)
0.06
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny gruszek w zalewie 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gruszek w zalewie

Koszt składników
11.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
1000 g
7 sztuk
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
6.67
Za 1000 g
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
11.70