Gruszki w syropie
- Gruszka (2000 g)
- Cukier (440 g)
Przepis na gruszki w syropie krok po kroku
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój je wzdłuż w ćwiartki i umyj.
Włóż owoce do słoików (pionowo).
Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj go wraz z cukrem, ziarnami laski wanilii oraz sokiem z połowy cytryny. Cukier ma się rozpuścić.
Gorący syrop wlać do słoików, zalać owoce w całości.
Zakręć dokładnie słoiki i umieść je w garnku (na dnie ułóż ściereczkę) tak, by nic się ze sobą nie stykało.
Wlej wody, by przykryły 3/4 wysokości słoików.
Zagotuj i gotuj przez 15 minut po tym, jak woda zacznie wrzeć.
Wyjmij gorące słoiki i ułóż dnem do góry.
Jak ostygną sprawdź, czy wieczko jest zassane i schowaj je w chłodnym miejscu.
Więcej informacji na temat gruszek w syropie
Zrób gruszki w syropie na zimę już dzisiaj. To bardzo proste i szybkie. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić gruszki w syropie to poznaj ten pomysł na smaczne owoce do słoików. Przepis na gruszki w syropie zajmie niecałą godzinę. Owoce w słoikach można jeść na wiele sposobów. Można dodać je do ciasta i do mini deserów. Z syropem cukrowym także można coś zrobić – możesz na przykład nasączyć tort. Gruszki są doskonałe na deser w każdym wydaniu. W ten sposób możesz łatwo zrobić przetwory domowe i delektować się nimi w zimie.
Gruszki w syropie to pyszne przetwory do słoików, idealne na zimę. Deser z taką gruszką jest super sposobem na coś słodkiego. Owoce w syropie cukrowym są słodkim pomysłem na dobry dodatek do wypieków i nie tylko. Możesz zrobić placuszki, naleśniki, owsiankę, kaszkę i wiele różnych propozycji śniadaniowych lub obiadowych. Przepis na gruszki w syropie to tylko 4 proste składniki. Są bardzo smaczne nawet jedzone same, bez żadnych dodatków. To fajny sposób, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Bardzo dobrze zaspokoją ochotę na słodycze. Jak zrobisz gruszki w syropie, sam syrop można wypić, uprzednio dodając do niego wodę.
Dobre gruszki w syropie mogą być podstawą wspaniałych deserów. Przygotowanie ich jest naprawdę banalne i ekspresowe. Nie wiesz, jak zrobić gruszki w syropie? Wybierz gruszki, które nie są przejrzałe. Należy je obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki (wzdłuż) i umyć. Do przepisu na gruszki w syropie, owoce można pokroić też na pół. Owoce przełóż w słoiki. Ułóż je pionowo. Przygotuj syrop cukrowy. W tym celu zagotuj wodę z cukrem, ziarnami wanilii oraz sokiem z cytryny. Gorący syrop wlej do słoików. Należy zalać owoce tak, by były przykryte całkowicie. Dobrze zakręć słoiki. Trzeba je zapasteryzować. Wystarczy umieścić w garnku ściereczkę na dnie, a słoiki ustawić tak, by się nie dotykały ani ze sobą, ani z garnkiem. Gdyby słoiki się stykały, mogłyby pęknąć. Wlej wodę, mają sięgać ¾ wysokości słoików. Gotuj 15 minut po zagotowaniu wody. Po pasteryzacji wyłóż słoiki do góry dnem i odstaw do schłodzenia. Jeżeli wieczko się nie zassało, dokręć słoik i powtórz pasteryzację. Taki pomysł na pyszne owoce w syropie cukrowym na zimę jest gotowy do odstawienia w chłodne miejsce.
Sok z cytryny to obowiązek. Dodanie go zapewni ładny kolor owoców. Gruszki mogą ciemnieć, więc dobre będzie dodanie go – zapobiegnie ciemnieniu. Ponadto dobrze zbalansuje smak. Nie trzeba dodawać wanilii, ale wtedy owoce stają się pyszniejsze. Jeżeli nie masz laski wanilii, możesz wykorzystać cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy.
Alergeny w gruszkach w syropie
Lista alergenów dla gruszek w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gruszki w syropie
Wartości odżywcze gruszek w syropie
Przepis składa się prawie z samych węglowodanów ze śladową ilością białka. Także tłuszczu jest niewiele. Gruszki dostarczają wiele witamin i składników mineralnych, m.in. bor. Działa on korzystnie na wygląd cery oraz włosów.
Energia i białka
(114g)
Węglowodany
(114g)
Tłuszcze
(114g)
Witaminy
(114g)
Składniki mineralne
(114g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.