Przepis na gruszki w occie na słodko krok po kroku

Składniki
  • Gruszka 2000 g
  • Sok z cytryny 6 ml 2 łyżeczki
  • Ocet spirytusowy 500 ml 2 szklanki
  • Cukier 375 g 1 i 1/2 szklanki cukru
Przyprawy
cynamon, goździki
To będzie niezbędne
garnek, słoik 500 ml

Obierz gruszki, pokrój je na ósemki i usuń gniazda nasienne.

Przełóż je miski i zalej wodą z dodatkiem cytryny.

W garnku zagotuj na zalewę wodę (4 szklanki), ocet i cukier.

Gruszki włóż do słoików, zalej zalewą i dodaj do każdego goździki i cynamon.

Zamknięte słoiki zapasteryzuj, gotując je około 25 minut.

Gruszki w occie na słodko w słoiku
Gruszki w occie na słodko
Koszt przygotowania dania
17.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
464 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
58

Gruszki w occie na słodko - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gruszkach w occie na słodko

Gruszki w occie na słodko to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu owoce przechowywane w słoikach na zimę. Przetwory są bardzo aromatyczne, a połączenie gruszek z zalewie octowej idealnie sprawdzi się jako dodatek na długie zimowe wieczory. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Gruszki w połączeniu z zalewą octową zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz je doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić gruszki w occie na słodko? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać gruszki, przekroić je na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zalewamy je wodą z dodatkiem soku z cytryny. Zapobiega to ich ściemnieniu. W garnku gotujemy zalewę z wody (4 szklanki), octu i cukru. Owoce układamy do słoików oraz wlewamy zalewę i doprawiamy goździkami i cynamonem. Zamknięte słoiki pasteryzujemy około 25 minut w gotującej się wodzie.

Przepis na gruszki w occie na słodko jest bardzo łatwy. Składa się głównie z gruszki, która ma bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Gruszki są skarbnicą boru, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz koncentrację, a także ich właściwości odpowiadają za minimalizację ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Ponadto chronią nas przed pojawieniem się w przyszłości nadciśnieniu. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców, zawierają w swoim składzie jod, który wpływa między innymi na prawidłową pracę tarczycy. Osoby, które zmagają się z zaparciami lub biegunką również powinny spożywać ten owoc, ponieważ miękki i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, natomiast przy biegunce powinniśmy spożywać mało soczyste owoce, które są doskonałym źródłem garbników, które mają właściwości przeciwbiegunkowe.

Smaczne i szybkie w przygotowaniu owoce w syropie idealnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników lub gofrów, a dodatkowo każdy będzie zachwycony ich smakiem. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.

Wartości odżywcze gruszek w occie na słodko

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
92.85 kcal
464.26 kcal

Węglowodany w gruszkach w occie na słodko

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
23.54 g
117.69 g
Węglowodany przyswajalne
21.38 g
106.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
0.17 g
0.87 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.06 g
0.28 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gruszki w occie na słodko

Na 100g
Na porcję
(500g)
Ryboflawina
0.02 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gruszki w occie na słodko

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
1.17 mg
5.87 mg
Potas
81.35 mg
406.75 mg
Wapń
7.43 mg
37.16 mg
Fosfor
9.04 mg
45.21 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
5.05 mg
25.23 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.14 mg
0.68 mg
Cynk
0.07 mg
0.36 mg
Miedź
0.06 mg
0.29 mg
Mangan
0.05 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gruszek w occie na słodko 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gruszkach w occie na słodko

Lista alergenów dla gruszek w occie na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gruszki w occie na słodko

Cena przygotowania gruszek w occie na słodko

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
2000 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
13.33
Za 2000 g
Sok z cytryny
6 ml
2 łyżeczki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Ocet spirytusowy
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Cukier
375 g
1 i 1/2 szklanki cukru
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 g
Liczba porcji:
Koszt składników
20.90
Jak oceniasz przepis na gruszki w occie na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób