Gruszki w occie na słodko
- Gruszka (2000 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżeczki (6 ml)
- Ocet spirytusowy - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier - 1 i 1/2 szklanki cukru (375 g)
Przepis na gruszki w occie na słodko krok po kroku
Obierz gruszki, pokrój je na ósemki i usuń gniazda nasienne.
Przełóż je miski i zalej wodą z dodatkiem cytryny.
W garnku zagotuj na zalewę wodę (4 szklanki), ocet i cukier.
Gruszki włóż do słoików, zalej zalewą i dodaj do każdego goździki i cynamon.
Zamknięte słoiki zapasteryzuj, gotując je około 25 minut.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Kopytka
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Zapiekanka makaronowa
-
Racuchy
-
Spaghetti bolognese
-
Nuggetsy
-
Szyszki
-
Pomidorowa
-
Oponki serowe
-
Bajaderki
-
Pulpety z indyka
-
Śmietanowiec
-
Parówka w cieście
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Pizza margherita
-
Dania dla dzieci niejadków
Więcej informacji na temat gruszek w occie na słodko
Gruszki w occie na słodko to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu owoce przechowywane w słoikach na zimę. Przetwory są bardzo aromatyczne, a połączenie gruszek z zalewie octowej idealnie sprawdzi się jako dodatek na długie zimowe wieczory. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Gruszki w połączeniu z zalewą octową zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz je doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić gruszki w occie na słodko? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać gruszki, przekroić je na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zalewamy je wodą z dodatkiem soku z cytryny. Zapobiega to ich ściemnieniu. W garnku gotujemy zalewę z wody (4 szklanki), octu i cukru. Owoce układamy do słoików oraz wlewamy zalewę i doprawiamy goździkami i cynamonem. Zamknięte słoiki pasteryzujemy około 25 minut w gotującej się wodzie.
Przepis na gruszki w occie na słodko jest bardzo łatwy. Składa się głównie z gruszki, która ma bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Gruszki są skarbnicą boru, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz koncentrację, a także ich właściwości odpowiadają za minimalizację ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Ponadto chronią nas przed pojawieniem się w przyszłości nadciśnieniu. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców, zawierają w swoim składzie jod, który wpływa między innymi na prawidłową pracę tarczycy. Osoby, które zmagają się z zaparciami lub biegunką również powinny spożywać ten owoc, ponieważ miękki i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, natomiast przy biegunce powinniśmy spożywać mało soczyste owoce, które są doskonałym źródłem garbników, które mają właściwości przeciwbiegunkowe.
Smaczne i szybkie w przygotowaniu owoce w syropie idealnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników lub gofrów, a dodatkowo każdy będzie zachwycony ich smakiem. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.
Alergeny w gruszkach w occie na słodko
Lista alergenów dla gruszek w occie na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gruszki w occie na słodko
Wartości odżywcze gruszek w occie na słodko
Gruszki ze względu na swój niski indeks glikemiczny są doskonałe dla diabetyków, natomiast w takim przypadku zamiast cukru należy użyć słodzika np. erytrytolu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.