Gruszki w occie na słodko

Opublikowano: 28.10.2021 r., 13:59 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gruszki marynowane na słodko
Gruszki w occie na słodko
Gruszki idealnie nadają się do przetworów, a ich przygotowanie w taki sposób pozwoli Ci cieszyć się ich doskonałym słodkim smakiem przez całą zimę. Koniecznie musisz ich spróbować!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pasteryzacja 45 min
464 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Gruszka (2000 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżeczki (6 ml)
  • Ocet spirytusowy - 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier - 1 i 1/2 szklanki cukru (375 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, goździki
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik 500 ml

Przepis na gruszki w occie na słodko krok po kroku

Obierz gruszki, pokrój je na ósemki i usuń gniazda nasienne.

Przełóż je miski i zalej wodą z dodatkiem cytryny.

W garnku zagotuj na zalewę wodę (4 szklanki), ocet i cukier.

Gruszki włóż do słoików, zalej zalewą i dodaj do każdego goździki i cynamon.

Zamknięte słoiki zapasteryzuj, gotując je około 25 minut.

Jak oceniasz przepis na gruszki w occie na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gruszek w occie na słodko

Gruszki w occie na słodko to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu owoce przechowywane w słoikach na zimę. Przetwory są bardzo aromatyczne, a połączenie gruszek z zalewie octowej idealnie sprawdzi się jako dodatek na długie zimowe wieczory. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Gruszki w połączeniu z zalewą octową zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz je doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić gruszki w occie na słodko? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać gruszki, przekroić je na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zalewamy je wodą z dodatkiem soku z cytryny. Zapobiega to ich ściemnieniu. W garnku gotujemy zalewę z wody (4 szklanki), octu i cukru. Owoce układamy do słoików oraz wlewamy zalewę i doprawiamy goździkami i cynamonem. Zamknięte słoiki pasteryzujemy około 25 minut w gotującej się wodzie.

Przepis na gruszki w occie na słodko jest bardzo łatwy. Składa się głównie z gruszki, która ma bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Gruszki są skarbnicą boru, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz koncentrację, a także ich właściwości odpowiadają za minimalizację ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Ponadto chronią nas przed pojawieniem się w przyszłości nadciśnieniu. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców, zawierają w swoim składzie jod, który wpływa między innymi na prawidłową pracę tarczycy. Osoby, które zmagają się z zaparciami lub biegunką również powinny spożywać ten owoc, ponieważ miękki i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, natomiast przy biegunce powinniśmy spożywać mało soczyste owoce, które są doskonałym źródłem garbników, które mają właściwości przeciwbiegunkowe.

Smaczne i szybkie w przygotowaniu owoce w syropie idealnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników lub gofrów, a dodatkowo każdy będzie zachwycony ich smakiem. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.

Alergeny w gruszkach w occie na słodko

Lista alergenów dla gruszek w occie na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gruszki w occie na słodko

Wartości odżywcze gruszek w occie na słodko

na 100g gotowej potrawy

Gruszki ze względu na swój niski indeks glikemiczny są doskonałe dla diabetyków, natomiast w takim przypadku zamiast cukru należy użyć słodzika np. erytrytolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
92.85
464.26
Białko (g)
0.25
1.25
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
23.54
117.69
Węglowodany przyswajalne (g)
21.38
106.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.15
10.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.87
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.59
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
0.69
3.47
Witamina B6 (mg)
0.02
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.07
15.33
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.03
Ryboflawina (mg)
0.02
0.12
Niacyna (mg)
0.11
0.56
Foliany (µg (mcg))
4.90
24.51
Beta karoten (µg (mcg))
9.72
48.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
1.17
5.87
Potas (mg)
81.35
406.75
Wapń (mg)
7.43
37.16
Fosfor (mg)
9.04
45.21
Magnez (mg)
5.05
25.23
Żelazo (mg)
0.14
0.68
Cynk (mg)
0.07
0.36
Miedź (mg)
0.06
0.29
Mangan (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gruszek w occie na słodko 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gruszek w occie na słodko

Koszt składników
20.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
2000 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
13.33
Za 2000 g
Sok z cytryny
6 ml
2 łyżeczki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Ocet spirytusowy
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Cukier
375 g
1 i 1/2 szklanki cukru
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 g
Koszt składników
20.90